Άσκηση: Είτε μετράτε βήματα είτε χρόνο έχει το ίδιο αποτέλεσμα στην υγεία

  • Iatropedia newsroom
Βήματα, άσκηση
Ποιες οι διαφορές μεταξύ των δύο προσεγγίσεων

Μερικοί άνθρωποι, σε ό,τι αφορά την άσκηση, θέλουν να μετρούν τα βήματα που κάνουν καθημερινά, ενώ άλλοι προτιμούν να ασκούνται συγκεκριμένη ώρα (ή συγκεκριμένο αριθμό ωρών) την ημέρα ή την εβδομάδα.

Και οι δύο προσεγγίσεις, όμως, κάνουν το ίδιο καλό στην υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι στόχοι που βάζουμε για την άσκηση, είτε είναι βήματα είτε λεπτά της ώρας, συνδέονται εξίσου με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και καρδιακών παθήσεων, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Δεδομένου αυτού, για κάποιους, ιδίως τους νεότερους, η άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το τένις, το ποδόσφαιρο, το περπάτημα ή το τζόκινγκ και για άλλους βόλτες με το ποδήλατο ή το κολύμπι, δηλαδή δραστηριότητες όπου δεν είναι δυνατή η μέτρηση βημάτων, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Rikuta Hamaya, ερευνήτρια στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη.

Οι τρέχουσες οδηγίες στις ΗΠΑ για την άσκηση δίνονται σε λεπτά της ώρας: τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίως μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας. Τα έξυπνα ρολόγια (smartwatches), ωστόσο, παρακολουθούν βήματα.

«Αναγνωρίσαμε ότι οι υπάρχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα επικεντρώνονται κυρίως στη διάρκεια και την ένταση της δραστηριότητας, αλλά δεν υπάρχουν συστάσεις που να βασίζονται σε βήματα», ανέφερε ο Hamaya.

«Καθώς περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν έξυπνα ρολόγια για να μετρούν τα βήματά τους και τη συνολική τους υγεία, είδαμε πόσο σημαντικό είναι να δούμε πώς οι μετρήσεις βάσει βημάτων συγκρίνονται με τους στόχους βάσει χρόνου στη συσχέτιση τους με τα αποτελέσματα υγείας – είναι άραγε το ένα καλύτερο από το άλλο;» πρόσθεσε ο Hamaya.

Για αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 14.000 γυναίκες που συμμετείχαν στην εθνική μελέτη για την υγεία των γυναικών.

Μεταξύ 2011 και 2015, οι συμμετέχοντες 62 ετών και άνω κλήθηκαν να φορούν ιχνηλάτες κίνησης για επτά συνεχόμενες ημέρες για να καταγράφουν τη σωματική τους δραστηριότητα, αφαιρώντας τις συσκευές μόνο για τον ύπνο ή στις δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό, είπαν οι ερευνητές.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έκαναν κατά μέσο όρο 62 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα και συγκέντρωναν σχεδόν 5.200 βήματα την ημέρα.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης εννέα ετών, περίπου το 9% των συμμετεχόντων πέθαναν και το 4% εμφάνισε καρδιακή νόσο, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Οι πιο δραστήριες γυναίκες είχαν 30% έως 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου ή καρδιακής νόσου, ανεξάρτητα από το αν μετρούσαν λεπτά ή βήματα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Το πλεονέκτημα επιβίωσης παρέμεινε ανεξάρτητα από τις διαφορές στον δείκτη μάζας σώματος, σημείωσαν οι ερευνητές.

Τόσο τα βήματα όσο και τα λεπτά έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όσον αφορά την παρακολούθηση των στόχων άσκησης, ανέφερε ο Hamaya.

Ωστόσο, τα βήματα που καταμετρώνται μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάμεσα σε έναν 20χρονο και έναν 80χρονο που περπατούν για 30 λεπτά με μέτρια ένταση, σημείωσε ο Hamaya.

Από την άλλη πλευρά, τα βήματα είναι απλά στη μέτρηση και δεν επηρεάζονται από την ένταση, όπως συμβαίνει στην άσκηση βάσει χρόνου, είπαν οι ερευνητές.

Τα βήματα αποτυπώνουν επίσης τη σωματική δραστηριότητα και της καθημερινότητας, όχι μόνο τον χρόνο που αφιερώνεται στην άσκηση. Αυτός είναι ο τύπος δραστηριότητας που είναι πιο κοινός μεταξύ των ηλικιωμένων ερευνητών, είπε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόρτα καταπλάκωσε μαθητή σε σχολείο στην Κηφισιά – Νοσηλεύεται στο Παίδων Πεντέλης

Το γέλιο μας κάνει καλό – Σε ποια νοσήματα βοηθάει

Γλαύκωμα: Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του