Ασπιρίνη – Συγκεκριμένα, η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα συνδέθηκε με τη μείωση του κινδύνου κατά 20% για τους καρκίνους που είναι γνωστοί ως θετικοί για τους υποδοχείς ορμόνης, ή αλλιώς HER2-αρνητικός, που είναι ο πιο κοινός υποτύπος του καρκίνου του μαστού, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας δρ Leslie Bernstein, καθηγήτρια στο Κέντρο Καρκίνου “Hope” στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
«Πρόκειται για μια ‘μέτρια’ μείωση του κινδύνου. Η ασπιρίνη δεν είναι τόσο τόσο αποτελεσματική όσο η τακτική σωματική άσκηση, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν πιο εύκολα να παίρνουν τακτικά ασπιρίνη από το να ασκούνται, δυστυχώς”, δήλωσε η δρ Bernstein.
Ωστόσο, η μελέτη αυτή δεν δείχνει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος και η δρ Bernstein είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να συστήσει την ημερήσια λήψη ασπιρίνης για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.
Πολλοί ενήλικες λαμβάνουν ήδη χαμηλή δόση ασπιρίνης (81 mg) καθημερινά για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αυτή η μελέτη εξέτασε τη χρήση φαρμάκων από γυναίκες που συμμετείχαν σε άλλη μελέτη, η οποία ξεκίνησε το 1995 και επικεντρώνεται σε 133.000 δραστήριους και συνταξιούχους καθηγητές και καθηγήτριες.
Το 2005 περισσότερες από 57.000 από αυτές τις συμμετέχουσες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση ασπιρίνης και άλλων φαρμάκων, ενώ έδωσαν πληροφορίες και για οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, χρήση ορμονοθεραπείας, χρήση οινοπνεύματος, σωματική άσκηση, ύψος και βάρος. Μέχρι το 2013, σχεδόν 1.500 από τις 57.000 είχαν αναπτύξει διηθητικό καρκίνο του μαστού.
Διαπιστώθηκε, ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 16%, σύμφωνα με τη μελέτη. Αλλά το πιο σημαντικό εύρημα ήταν η μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη του HR-θετικού/HER2-αρνητικού καρκίνου, ανέφεραν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές βρήκαν έναν προστατευτικό σύνδεσμο με την λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης, αλλά όχι με κανονική δόση ασπιρίνης, ή άλλων μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη.
Γιατί δεν θα είναι ακόμα πιο προστατευτική η υψηλότερη δόση ασπιρίνης;
Η κανονική δόση ασπιρίνης είναι πιο πιθανό να λαμβάνεται σποραδικά για πόνο, όπως ο πονοκέφαλος, πιστεύουν οι συγγραφείς, ενώ εκτιμούν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν μικρή δόση ασπιρίνης το κάνουν σε τακτική βάση για την προστασία της καρδιάς.
Οι ερευνητές μπορούν μόνο να κάνουν εικασίες σχετικά σχετικά με το γιατί η μικρή δόση ασπιρίνης φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
“Η ασπιρίνη όχι μόνο μειώνει τη φλεγμονή, αλλά είναι ένας ήπιος αναστολέας της αρωματάσης (aromatase inhibitor)”, δήλωσε η δρ Bernstein. Τα φάρμακα αναστολέα αρωματάσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού με ορμονο-υποδοχέα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς μειώνουν την ποσότητα των οιστρογόνων που κυκλοφορούν στο αίμα και κατά συνέπεια των καρκινικών όγκων που χρειάζονται οιστρογόνα για να αναπτυχθούν.
Ένας άλλος ερευνητής, ο Sushanta Banerjee, καθηγητής αιματολογίας και ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας, επαίνεσε την εν λόγω μελέτη.
“Είναι ένα πραγματικά πολύ συναρπαστικό έργο”, είπε. Σε παράλληλη δική του έρευνα που περιορίζεται στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα, “βρήκαμε ότι η ασπιρίνη έχει την ικανότητα να καταστρέφει τα κύτταρα που μετεξελίσσονται σε καρκινικά και μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του μαστού”, πρόσθεσε.
Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συνέδριο για τον καρκίνο, η ομάδα του ανέφερε, ότι η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων και τη “σίτιση” του καρκίνου.
Ωστόσο, συμφώνησε με την δρ Bernstein, ότι είναι πολύ νωρίς για να προτείνουν στις γυναίκες να παίρνουν ασπιρίνη για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.
Αυτό θα συμβεί μόνο αν υπάρξουν περισσότερες και μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες που θα εξετάζουν συγκεκριμένα την όποια σύνδεση ανάμεσα στην ασπιρίνη και τον καρκίνο του μαστού. Η δρ Bernstein, ωστόσο, είπε ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της υποτροπής.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Cancer Research Breast. Χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και το Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο του Μαστού στην Καλιφόρνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ