Ασταθής ύπνος: Αυξάνει κατά 34% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 [μελέτη]

  • Ελισάβετ Σταύρου
αϋπνία
Όπως έδειξε μια νέα μελέτη στην Βρετανία, ο ακανόνιστος και ασταθής ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσουμε διαβήτη.

Αν κοιμάστε πολλές ώρες το ένα βράδυ και λίγες μόνο την επόμενη νύχτα, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγείας σας. Ο «ακανόνιστος» ύπνος, πέρα από την εγκεφαλική μας λειτουργία, επηρεάζει και τον οργανισμό μας.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουλίου στο Diabetes Care,  διαπίστωσε ότι οι «ακανόνιστες» συνήθειες ύπνου θα μπορούσαν να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Τα αποτελέσματα «υπογραμμίζουν τη σημασία των σταθερών προτύπων ύπνου ως στρατηγικής για τη μείωση του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Sina Kianersi.

Η νέα μελέτη εξέτασε τα δεδομένα ύπνου και υγείας σε περισσότερα από 84.000 άτομα από το UK Biobank. Οι Βρετανοί που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μέσο όρο ηλικίας 62 ετών και κανένας δεν είχε διαβήτη καθώς ξεκίνησε η μελέτη.

Για επτά συνεχόμενες νύχτες, οι συμμετέχοντες φορούσαν μια συσκευή σαν ρολόι που παρακολουθεί την κίνηση ενώ βρίσκονται στο κρεβάτι. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης εάν οι άνθρωποι ανέπτυξαν ή όχι διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα 7,5 χρόνια.

Δείτε επίσης: Διαβήτης: Αποφύγετε τα δυνατά φώτα το βράδυ για να προστατευθείτε

Η μελέτη βρήκε μια σαφή συσχέτιση μεταξύ των ακανόνιστων προτύπων ύπνου και του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Ο «ακανόνιστος» ύπνος ορίστηκε ως η διάρκεια του ύπνου που άλλαζε κατά μέσο όρο 60 λεπτά ή περισσότερο μεταξύ των νυχτών. Οι άνθρωποι με ακανόνιστο ρυθμό ύπνου είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα των οποίων ο νυχτερινός ύπνος δεν διέφερε τόσο πολύ.

Αν και δεν έγινε απόλυτα σαφές πως μπορεί η κυμαινόμενη διάρκεια του ύπνου να επηρεάσει την εμφάνιση διαβήτη, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι «η κιρκαδική διαταραχή και οι διαταραχές ύπνου» θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο.

Φωτογραφία iStock