Ένας ασθενής ήταν μολυσμένος με τον κορωνοϊό επί 613 ημέρες, καθώς ο οργανισμό του αδυνατούσε να τον εξουδετερώσει, αφού έπασχε από βαριά ανοσοκαταστολή.
Το επακόλουθο ήταν να αναπτύξει ο κορωνοϊός δεκάδες μεταλλάξεις, που οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός νέου, εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους!
Ευτυχώς το στέλεχος αυτό δεν πέρασε σε άλλα άτομα, καθώς ο ασθενής παρέμεινε απομονωμένος έως τον θάνατό του, 20 μήνες μετά την αρχική λοίμωξή του.
Το περιστατικό συνέβη στην Ολλανδία. Τις λεπτομέρειες θα ανακοινώσουν γιατροί από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (Amsterdam UMC) στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ESCMID). Το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Βαρκελώνη, 27-30 Απριλίου 2024.
Όπως ανακοινώθηκε πριν το συνέδριο, ο ασθενής ήταν ένας 72χρονος άνδρες. Διεκομίσθη στο Amsterdam UMC τον Φεβρουάριο του 2022 και ήταν μολυσμένος με το στέλεχος BA.1.17. του κορωνοϊού Όμικρον.
Ο 72χρονος είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων επειδή έπασχε από αιματολογική κακοήθεια (ήταν ένα μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο). Είχε κάνει όλα τα συνιστώμενα εμβόλια για τον κορωνοϊό, αλλά δεν είχε μετρήσιμα αντισώματα κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.
Μεταλλάχθηκε πάνω από 50 φορές!
Μέσα σε λίγες εβδομάδες νοσηλείας, ο κορωνοϊός που έφερε είχε μεταλλαχθεί αρκετά ώστε να αναπτύξει αντοχή στις θεραπείες αντισωμάτων για την COVID-19. Με την πάροδο του χρόνου συσσώρευσε περισσότερες από 50 μεταλλάξεις. Ορισμένες από αυτές υποδήλωναν πως ο ιός είχε αποκτήσει αυξημένη ικανότητα διαφυγής από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο ασθενής κατέληξε τον Σεπτέμβριο του 2023 από υποτροπή της αιματολογικής κακοήθειάς του, χωρίς ποτέ να πάψει να είναι μολυσμένος με τον κορωνοϊό. Μάλιστα είχε επί 613 ημέρες υψηλό ιικό φορτίο στον οργανισμό του.
Δυστυχώς ταλαιπωρήθηκε πολύ, αφού αναγκαστικά παρέμεινε απομονωμένος για το μεγαλύτερο διάστημα της νοσηλείας του.
Ο άτυχος 72χρονος είχε την πιο παρατεταμένη λοίμωξη από τον κορωνοϊό που έχει αναφερθεί έως τώρα στην ιατρική βιβλιογραφία.
Η περίπτωσή του υπογραμμίζει τον κίνδυνο ανάπτυξης νέου, πιο επιθετικού κορωνοϊού όταν ο ιός παραμένει για πολύ καιρό σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, λένε οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock