Άσθμα και διαβήτης: Πώς συνδέονται μεταξύ τους οι δύο νόσοι

  • Ρούλα Τσουλέα
άσθμα
Τα ευρήματα νέας, μεγάλης συνδυασμένης ανάλυσης στοιχείων από 17 εκατομμύρια εθελοντές.

Το άσθμα και ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζονται ισχυρά μεταξύ τους, με τον κίνδυνο να εκδηλωθεί η μία από τις δύο νόσους να είναι αυξημένος σε όσους πάσχουν ήδη από την άλλη, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα πώς εξηγείται αυτή η συσχέτιση. Ωστόσο τα νέα ευρήματα προέρχονται από μεγάλη συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) και, επομένως, καλό είναι να ελέγχονται προληπτικά και για τις δύο νόσους όσοι πάσχουν από τη μία από αυτές, συνιστούν.

Τα νέα ευρήματα θα παρουσιασθούν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Έρευνα του Διαβήτη (EASD 2024). Οι ερευνητές αναφέρουν πως είναι καλά τεκμηριωμένη η σχέση του άσθματος με τον τύπου 1 διαβήτη, αλλά εκείνη με την τύπου 2 μορφή δεν είναι καλά μελετημένη.

Ο τύπου 1 διαβήτης είναι αυτοάνοσο νόσημα, δηλαδή προκαλείται από υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Κατά κανόνα εκδηλώνεται σε μικρή ηλικία (συνήθως στην παιδική ή εφηβική) και αντιμετωπίζεται με καθημερινές εγχύσεις ινσουλίνης.

Ο τύπου 2 διαβήτης είναι επίκτητο νόσημα, δηλαδή αναπτύσσεται στη διάρκεια της ζωής. Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παχυσαρκία και στην κακή διατροφή. Αντιμετωπίζεται με δίαιτα, γυμναστική, χάπια και, αν εξελιχθεί πολύ, με εγχύσεις ινσουλίνης. Συνήθως προσβάλλει μεγάλης ηλικίας άτομα, αν και αναφέρονται κρούσματα και σε νέους.

Η νέα ανάλυση

Στη νέα ανάλυση, επιστήμονες από την Ταϊβάν εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα 14 προγενέστερων κλινικών μελετών. Είχαν διεξαχθεί σε συνολικώς 17 εκατομμύρια ανθρώπους από οκτώ χώρες:

  • Βρετανία
  • Φινλανδία
  • Δανία
  • ΗΠΑ
  • Κορέα
  • Σιγκαπούρη
  • Κίνα
  • Ισραήλ

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, υπήρχε αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στον τύπου 2 διαβήτη και το άσθμα. Κατά μέσον όρο, ο κίνδυνος να εκδηλωθεί η μία νόσος ήταν αυξημένος κατά 50% σε όσους είχαν την άλλη. Ωστόσο οι διαβητικοί ασθενείς κινδύνευαν περισσότερο να αναπτύξουν άσθμα απ’ ό,τι οι ασθματικοί να εκδηλώσουν διαβήτη.

Ειδικότερα, οι ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη είχαν 83% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα, έναντι των συνομηλίκων τους χωρίς διαβήτη.

Αντίστοιχα, οι ασθενείς με άσθμα είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, όσο πιο σοβαρό ήταν το άσθμα ενός ασθενούς, τόσο περισσότερο κινδύνευε να αναπτύξει κάποια στιγμή και διαβήτη τύπου 2.

Τι σημαίνουν τα ευρήματα

Τα δεδομένα αυτά «έχουν σημαντικό αντίκτυπο για την καθημερινή κλινική πρακτική», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Nam Nguyen, από το Κολλέγιο Ιατρικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ταϊπέι.

«Κατ’ αρχάς, η συσχέτιση τονίζει την ανάγκη για περισσότερη εγρήγορση από τους πάσχοντες από μία από τις δύο νόσους και τους γιατρούς τους», είπε. «Δεύτερον, πρέπει να εφαρμόζονται στρατηγικές πρόληψης για να μειωθεί ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 στους πάσχοντες από άσθμα».

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι η ανάπτυξη συνοδών προβλημάτων υγείας αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο και των δύο ασθενειών. Τέτοιου είδους προβλήματα είναι, λ.χ., η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία δηλαδή τα παθολογικά επίπεδα λιπιδίων (χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων) στο αίμα.

«Τα κρούσματα άσθματος και τύπου 2 διαβήτη,, που ήδη είναι πολύ συχνές νόσοι, αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Οι ασθένειες αυτές έχουν αρνητικό αντίκτυπο την ποιότητα ζωής. Αναμένεται επίσης να δημιουργούν αυξανόμενο ιατρικό και οικονομικό βάρος», τόνισε ο Dr. Nguyen.

Επομένως, «πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος και να λαμβάνονται μέτρα προστασίας και για τις δύο νόσους, όταν διαγνωστεί η μία», κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock