“Αθώος” πόνος στα δόντια μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου! Τι είναι αυτό που ελάχιστοι αναγνωρίζουν εγκαίρως
Αυτοί οι λιγότερο γνωστοί τύποι καρκίνου μπορούν να επηρεάσουν το στόμα, τον λαιμό, τις φωνητικές χορδές, τους σιελογόνους αδένες, καθώς και την ρινική κοιλότητα ή τους ρινικούς κόλπους. Αν και είναι σπάνιοι τύποι καρκίνου, τείνουν να έχουν άσχημη πρόγνωση, εν μέρει επειδή αντίστοιχα σπάνια τους λαμβάνουμε υπόψη. Έτσι, μοιραία, συχνά ανακαλύπτονται όταν είναι πλέον σε πολύ προχωρημένο για θεραπεία στάδιο.
Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μετά τη διάγνωση του καρκίνου των κόλπων ή της ρινικής κοιλότητας είναι ιδιαίτερα χαμηλό και κυμαίνεται στο 58%. Ωστόσο, αν τον εντοπίσετε νωρίς, αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί στο 84%, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO). Όπως συμβαίνει με άλλους καρκίνους, η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί για την ανάρρωση και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέξουμε, όταν πρόκειται για τον καρκίνο της μύτης και των ρινικών κόλπων. Και σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπάρχει ένα σύμπτωμα που μπορεί να αντιμετωπίσετε στα δόντια σας και το οποίο μπορεί να σημαίνει σοβαρό πρόβλημα.
Ο πόνος στα άνω δόντια μπορεί να υποδεικνύει καρκίνο στον ρινικό κόλπο ή καρκίνο της ρινικής κοιλότητας
Ο πόνος στα άνω δόντια (όπως και δόντια που έχουν χαλαρώσει ή τεχνητές οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν πλέον καλά) μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο στον ρινικό κόλπο ή καρκίνο της ρινικής κοιλότητας. Αυτοί οι καρκίνοι εκδηλώνονται συνήθως με την μορφή καρκινωμάτων πλακωδών κυττάρων. Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI), αυτή η μορφή καρκίνου ξεκινά μολύνοντας “τα λεπτά, επίπεδα κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό των ρινικών κόλπων και την ρινική κοιλότητα”, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Αν και οι καρκίνοι της μύτης και των ρινικών κόλπων είναι κάπως σπάνιοι, μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο γι’ αυτόν τον τύπο καρκίνου, λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων. Αυτοί περιλαμβάνουν:
- το αν καπνίζετε ή όχι
- το αν εκτίθεστε σε υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης
- το αν έχετε μολυνθεί από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και
- το αν στην εργασία σας εκτίθεστε σε αερομεταφερόμενα χημικά ή ερεθιστικά
Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα ίδια συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν μια απλή λοίμωξη στην μύτη
Αν και αυτός ο τύπος πόνου στα άνω δόντια μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί επίσης να είναι ένα πολύ-πολύ μικρότερο πρόβλημα: μια απλή λοίμωξη των ρινικών κόλπων.
«Ο πόνος στα άνω πίσω δόντια είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα στις καταρροϊκές παθήσεις», αναφέρει ο οδοντίατρος Alan B. Carr. «Τα ιγμόρεια είναι ζεύγη κενών χώρων στο κρανίο, που συνδέονται με τη ρινική κοιλότητα. Εάν έχετε ιγμορίτιδα, οι ιστοί σε αυτούς τους χώρους φλεγμαίνουν, προκαλώντας συχνά πόνο», εξηγεί.
Ο δρ. Carr προσθέτει ότι τα άνω πίσω δόντια συνήθως επηρεάζονται λόγω της εγγύτητάς τους στην κοιλότητα του ρινικού κόλπου. Κατά συνέπεια, «κάποια βλάβη ή μόλυνση σε ένα δόντι μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη (χρόνια) ιγμορίτιδα», λέει.
Πώς μπορείτε να κάνετε διάκριση μεταξύ των δύο
Το να γνωρίζετε άλλα ενδεικτικά συμπτώματα του καρκίνου των ρινικών κόλπων και της ρινικής κοιλότητας μπορεί να σας βοηθήσει να διακρίνετε αυτές τις σοβαρές καταστάσεις από μια λιγότερο σοβαρή λοίμωξη των κόλπων.
Οι γιατροί λένε ότι όταν ο καρκίνος είναι η αιτία του πόνου, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε:
- ρινορραγίες
- εξογκώματα ή πληγές στο εσωτερικό της μύτης που δεν επουλώνονται
- μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο
- μπλοκαρισμένα ιγμόρεια, ή πίεση των ρινικών κόλπων
- πόνο ή πίεση στο αυτί και
- προβλήματα όρασης
Θα πρέπει να δράσετε προληπτικά και να αναζητήσετε την γνώμη γιατρού, εάν παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματά σας εμφανίζονται μόνο στην μία πλευρά του κόλπου ή της ρινικής κοιλότητας, ή στη μία πλευρά των δοντιών σας.
Το κεφάλι και ο λαιμός είναι συζευγμένα συστήματα: η κατασκευή τους είναι συμμετρική, δηλαδή είναι η ίδια τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά. Έτσι, η επίμονη συμφόρηση μόνο στην μία πλευρά της μύτης, για παράδειγμα, προκαλεί ανησυχία.
Ως πρώτο βήμα προς τη διάγνωση, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας
Εάν αντιμετωπίζετε οδοντικό πόνο οποιουδήποτε είδους, το πρώτο σας βήμα θα πρέπει να είναι να κλείσετε ραντεβού με έναν οδοντίατρο, λέει ο δρ. Carr. “Εκείνος θ’ αναζητήσει πιθανές οδοντιατρικές αιτίες για τον πονόδοντο, όπως ασθένεια των ούλων, τρύπες στα δόντια, ή άλλες λοιμώξεις”.
Ωστόσο, εάν ο οδοντίατρός σας αποκλείσει την τερηδόνα, τον τραυματισμό, ή τις λοιμώξεις ως την βασική αιτία του πόνου, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γενικό γιατρό σας. Εκείνος «θα εξετάσει εάν μια ρινοκολπίτιδα, ή άλλο ιατρικό πρόβλημα προκαλεί τον πόνο και μπορεί να σας παραπέμψει σε ωτορινολαρυγγολόγο για περαιτέρω έλεγχο”, λέει ο ίδιος.
Πηγές: https://www.cancer.net, https://www.cdc.gov, https://www.mayoclinic.org, https://www.healthcentral.com, https://bestlifeonline.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού μπορεί να οφείλεται ο πονόδοντος όταν δεν είναι πονόδοντος!
Πονόδοντος όταν πίνετε κάτι ζεστό, ή κρύο: Πού οφείλεται – Τι να κάνετε
Πονόδοντος: Πότε είναι απαραίτητα τα αντιβιοτικά
Πονόλαιμος που δεν υποχωρεί: Πότε μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου