Iatropedia

«Bed Rotting» και άλλες τάσεις στο TikTok που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο σας

Couple sleeping in bed, each on their own side

Δεν είναι λίγοι όσοι υιοθετούν άκριτα όποια νέα τάση γίνεται viral sto TikTok. Τελευταία πολυδιαφημισμένη μέθοδος, το "bed rotting". Είναι κατάλληλη μέθοδος, όμως, για εσάς;

Πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM), ανέδειξε το πρόβλημα της άκριτης εφαρμογής μεθόδων υγείας και τρόπου ζωής από μεγάλη μερίδα των χρηστών του διαδικτύου. Σύμφωνα με την μελέτη, το 55% της Generation Z δηλώνει ότι έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μία από αυτές τις τάσεις.

Το «bed rotting» (σήψη στο κρεβάτι) είναι μια νέα μέθοδος που διαφημίζει ότι διευκολύνει τον ύπνο. Περιλαμβάνει την παραμονή στο κρεβάτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με την ελπίδα βελτίωσης της ξεκούρασης ακόμη και χωρίς ύπνο. Αν και αυτό σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει αβλαβές, οι ειδικοί προτείνουν να είμαστε προσεκτικοί.

Δείτε επίσης: Ύπνος: Τι να κάνετε και τι να αποφύγετε τις 2 ώρες πριν κοιμηθείτε

Η Δρ. Anne Marie Morse, γιατρός που ειδικεύεται σε θέματα ύπνου από την Πενσυλβάνια, τονίζει ότι αν κάποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες με τον ύπνο του, οι πειραματισμοί αυτοί μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή του. Η χρήση του κρεβατιού για δραστηριότητες εκτός ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση μας με το κρεβάτι, καθώς θα πρέπει να παραμένει ένας χώρος αφιερωμένος αποκλειστικά στον ύπνο.

Περίπου ο 1 στους 4 από όσους ρωτήθηκαν, δήλωσε ωστόσο ότι έχει δοκιμάσει το «bed rotting», ως μια τάση αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τον χρόνο του στο κρεβάτι. Κάποιοι δήλωσαν ότι περνούν περισσότερα από 30 λεπτά στο κρεβάτι πριν κοιμηθούν, ενώ άλλοι παραμένουν στο κρεβάτι τα πρωινά για αρκετή ώρα πριν την έγερσή τους.

Η Δρ. Morse επισημαίνει ότι το κρεβάτι θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ύπνο και όχι για άλλες δραστηριότητες. Συστήνει τη διατήρηση σταθερού προγράμματος ύπνου και ξυπνήματος, καθώς και την αποφυγή του κρεβατιού όταν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για ύπνο.

ΤikTok: Άλλες τάσεις που διαφημίζουν ότι προσφέρουν «καλό ύπνο»

Εκτός από το «bed rotting», άλλες τάσεις που υπόσχονται βελτίωση του ύπνου και κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνουν την κατανάλωση μαγνησίου, γνωστού και ως «sleepy girl mocktail», και την εφαρμογή τεχνικών ύπνου σε βήματα των 90 λεπτών.

Αν και αυτές οι πρακτικές μπορεί να φαίνονται αποτελεσματικές, οι ειδικοί προτείνουν σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου να αναζητούν συμβουλές από επαγγελματίες υγείας.

Η AASM συνιστά στους ενήλικες να κοιμούνται επτά ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ και να τηρούν ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου. Για όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν καλά, η καταγραφή ενός ημερολογίου ύπνου για μία ή δύο εβδομάδες και η ανάλυση των συνηθειών του ύπνου με τον γιατρό τους, μπορεί να είναι η καλύτερη προσέγγιση για οριστική λύση στο πρόβλημά τους.

Πηγή: healthday.com / Φωτογραφία iStock