Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι γνωστή ως «μελαγχολική Δευτέρα» (Blue Monday), καθώς θεωρείται η πιο καταθλιπτική ημέρα της χρονιάς.
Η (θεωρητική) εξήγηση είναι ότι πολλοί μελαγχολούν αυτή τη μέρα, διότι έχουν απομείνει άφραγκοι από τα αυξημένα έξοδα των γιορτών, ο καιρός είναι άσχημος και οι στόχοι που είχαν θέσει με την αλλαγή του χρόνου δεν πραγματοποιήθηκαν.
Ωστόσο οι ειδικοί αντιτείνουν ότι πρακτικά δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιστημονικό δεδομένο ότι την συγκεκριμένη Δευτέρα είμαστε πιο μελαγχολικοί απ’ ό,τι τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου.
Ο όρος Blue Monday επινοήθηκε το 2004 από τον βρετανό ψυχολόγο Cliff Arnall. Εκείνη την εποχή ήταν λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ (σ.σ. αποχώρησε το 2006). Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Sky Travel του είχε ζητήσει να αναπτύξει έναν μαθηματικό τύπο για να προσδιορίσει την πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου.
Στη συνέχεια, το πρακτορείο χρησιμοποίησε τον όρο «Blue Monday» σε μία διαφημιστική εκστρατεία που έκανε για να ενθαρρύνει τις καλοκαιρινές κρατήσεις. Σε αυτήν ανέφερε ότι οι καλοκαιρινές διακοπές ήταν το ιδανικό αντίδοτο για την κατάθλιψη.
Τι λέει η επιστήμη
Από επιστημονικής πλευράς, η μελαγχολική Δευτέρα έχει καταρριφθεί πλήρως από τις υπάρχουσες μελέτες. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, την συγκεκριμένα ημέρα δεν παρατηρείται αύξηση σε κανέναν από τους δείκτες που θα μπορούσαν να επηρεαστούν αν εντεινόταν η κατάθλιψη, όπως:
- Η θνησιμότητα
- Οι απουσίες λόγω ασθενείας
- Η ψυχιατρική νοσηρότητα
- Οι απόπειρες αυτοκτονίας
Μάλιστα ο ίδιος ο Dr. Arnall ζήτησε τελικά συγγνώμη που έκανε τον Ιανουάριο πιο καταθλιπτικό απ’ ό,τι στ’ αλήθεια είναι, σύμφωνα με τον Independent.
Η μελαγχολική Δευτέρα, λοιπόν, δεν πρέπει να θεωρηθεί τίποτα περισσότερο από ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων. Μάλιστα οι επικριτές της θεωρίας του Dr. Arnall υποστηρίζουν ότι είναι ανούσιο να προσπαθεί κάποιος να βρει την πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου. Γιατί; Διότι είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο, αναφέρει το βρετανικό Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας (MHF).
Φωτογραφία: iStock