CDC: Συνιστούν καθολικό εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Β στις ηλικίες κάτω των 60 ετών
Την απόφαση να συστήσει εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Β σε όλους τους ενήλικες κάτω των 60 ετών, έλαβε η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.
Η απόφαση ελήφθη πριν από δύο ημέρες, σε συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιαστικών Πρακτικών (ACIP) και ήταν ομόφωνη. Εάν τα CDC την υιοθετήσουν, εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30 έως 59 ετών θα κληθούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.
Έως τώρα, ο εμβολιασμός κατά της νόσου γίνεται σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Διαβάστε ακόμα Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: 200.000 άνθρωποι φορείς της ηπατίτιδας Β στην Ελλάδα
Στις ΗΠΑ, ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β είναι από το 1991 υποχρεωτικός για τα μικρά παιδιά. Επομένως οι περισσότεροι ενήλικες κάτω των 30 ετών είναι ήδη εμβολιασμένοι. Υπάρχει επίσης σύσταση για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι φυλακισμένοι, οι εργαζόμενοι στην Υγεία, όσοι έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, οι πάσχοντες από άλλες χρόνιες παθήσεις του ήπατος κ.λπ.
Ωστόσο τα στοιχεία των CDC δείχνουν ότι μόνο το 30% των ενηλίκων που έχουν ένδειξη για εμβολιασμό, έχουν προχωρήσει σε αυτόν.
Τα CDC αναφέρουν ότι 1,9 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από ηπατίτιδα Β. Ετησίως στον αριθμό αυτό προστίθενται ακόμα 20.000 φορείς, κυρίως στις ηλικίες άνω των 40 ετών. Ο υπαίτιος ιός μεταδίδεται με το αίμα και άλλα σωματικά υγρά.
Οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως στόχο να εκριζώσουν την ιογενή ηπατίτιδα έως το 2030, αλλά όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως δεν θα τον επιτύχουν. «Χάνουμε έδαφος. Δεν μπορούμε να εκριζώσουμε την ηπατίτιδα Β εάν δεν υιοθετήσουμε άλλη τακτική», δήλωσε στο Associated Press ο Dr. Mark Weng, ειδικός σε θέματα επιδημιών από τα CDC.
Κίνδυνος κίρρωσης και καρκίνου
Η ηπατίτιδα Β αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημοσίας υγείας. Αν κάποιος πάσχει από αυτήν χωρίς να το γνωρίζει, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα. Η χρόνια μορφή της έχει σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αυξάνει τον κίνδυνο για:
- Κίρρωση του ήπατος
- Ηπατοκυτταρικό καρκίνο (HCC)
- Ηπατική ανεπάρκεια
- Θάνατο
Τι ισχύει στην Ελλάδα
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχει το 2,5 έως 3% του πληθυσμού, δηλαδή τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι. Ο εμβολιασμός εναντίον της εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το 1998. Είναι υποχρεωτικός για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, με στόχο όλα να τον έχουν ολοκληρώσει πριν από την εφηβεία. Ένδειξη εμβολιασμού για την ηπατίτιδα Β έχουν επίσης άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι οι εξής:
- Εργαζόμενοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα (ιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό εργαστηρίων, φοιτητές ιατρικών επαγγελμάτων)
- Οδοντίατροι και βοηθητικό προσωπικό σε άμεση επαφή με ασθενείς
- Προσωπικό και τρόφιμοι ιδρυμάτων για άτομα με νοητική υστέρηση
- Προσωπικό Κέντρων Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών
- Φυλακισμένοι και προσωπικό φυλακών σε στενή επαφή με άτομα υψηλού κινδύνου (π.χ. χρήστες ενδοφλεβίων εξαρτησιογόνων ουσιών)
- Ασθενείς σε αιμοκάθαρση ή πολυμεταγγιζόμενοι
- Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, εάν η επέμβαση απαιτεί μεγάλο αριθμό μεταγγίσεων
- Άτομα σε στενή επαφή (σεξουαλική ή ενδοοικογενειακή) με φορείς του ιού
- Ομοφυλόφιλοι, εκδιδόμενα άτομα, χρήστες ενδοφλεβίων εξαρτησιογόνων ουσιών
- Άτομα με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους ιδιαίτερα αν έχουν άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα
- Ταξιδιώτες σε χώρες υψηλής ενδημικότητας
- Χρόνιοι ηπατοπαθείς (εκτός ηπατίτιδας Β)
- Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση οργάνων ή ιστών
- Νεογνά μητέρων με θετικό HBsAg (σε συνδυασμό με υπεράνοση γ-σφαιρίνη)
Το HBsAg είναι το αντιγόνο επιφανείας ηπατίτιδας Β (λέγεται και αυστραλιανό αντιγόνο). Είναι μία πρωτεΐνη που ανευρίσκεται στο εξωτερικό περίβλημα του ιού της ηπατίτιδας Β. Τα επίπεδα του HBsAg ελέγχονται για τη διάγνωση της νόσου.
Ούτε οι Έλληνες ασθενείς γνωρίζουν ότι νοσούν
Δυστυχώς, ούτε στη χώρα μας εμβολιάζονται όσοι έχουν ένδειξη. Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των πασχόντων δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του υπαίτιου ιού, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).
Μοιραία λοιπόν ούτε η χώρα μας είναι πιθανό να επιτύχει τον στόχο της εξάλειψής της έως το 2030, τον οποίο έχει υιοθετήσει από το 2016 μαζί με άλλες 195 χώρες.
Φωτογραφία: iStock