Χάσαμε 2 ώρες ύπνου τις τελευταίες δεκαετίες, τι κίνδυνοι υπάρχουν για την υγεία μας

  • Ρούλα Τσουλέα
ύπνος
Τι αναφέρει η Επιστημονική Ομάδα «Μελέτη Διαταραχών Αναπνοής στον Ύπνο» της Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Ανεπαρκής είναι ο ύπνος πολλών ενηλίκων, καθώς κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ οι οποίες είναι το ελάχιστο που συνιστάται για να μην υπάρχουν προβλήματα υγείας.

Δυστυχώς, τα τελευταία 50 χρόνια η μέση διάρκεια ύπνου στις χώρες της Δύσης έχει μειωθεί κατά περίπου 2 ώρες. Ωστόσο η ιδέα ότι μπορεί να κόψουμε χρόνο ύπνου για να τον αφιερώσουμε σε άλλες δραστηριότητες, είτε εργασιακές είτε αναψυχής, είναι πάρα πολύ επικίνδυνη.

Αυτό τονίζει η Επιστημονική Ομάδα «Μελέτη Διαταραχών Αναπνοής στον Ύπνο» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου η οποία εφέτος εορτάζεται στις 17 Μαρτίου.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της ΕΠΕ, ο ύπνος αποτελεί μία από τις βασικές ανάγκες του οργανισμού, όπως η λήψη τροφής, νερού και η αναπνοή. Η μακροχρόνια στέρησή του αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ευρύ φάσμα παθήσεων, που συμπεριλαμβάνει:

  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Τον καρκίνο
  • Την άνοια
  • Τον σακχαρώδη διαβήτη

Ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει επίσης την όρεξη, με συνέπεια την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία. Επιπλέον, η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει, εκτός των άλλων, σε υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας. Το επακόλουθο είναι μειωμένη απόδοση στην εργασία ή τις σπουδές, και αυξημένος κίνδυνος σοβαρών ατυχημάτων, με πρώτα τα τροχαία.

Και για το ανοσοποιητικό

Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος ακόμα και για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την σειρά των ανοσολογικών αντιδράσεων, μεταφέρονται στον οργανισμό στη διάρκειά του. Επομένως, όταν αυτός είναι ανεπαρκής, ούτε το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί ομαλά.

Στην πραγματικότητα, ο ανεπαρκής ύπνος πλήττει την ευημερία μας και πολλές πλευρές της κοινωνικής μας ζωής, τονίζουν οι συντονιστές της Ομάδας της ΕΠΕ Εμμανουήλ Βαγιάκης, Καλλιρόη Λάμπρου και Πέτρος Μπακάκος.

«Αν συνδυάσετε όλες αυτές τις συνέπειες για την υγεία, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί ο σύντομος ύπνος οδηγεί σε σύντομη ζωή», τονίζουν. «Η ιδέα ότι μπορεί να κόψουμε χρόνο ύπνου για να τον αφιερώσουμε σε άλλες δραστηριότητες, είτε εργασιακές είτε αναψυχής, είναι μια πολύ-πολύ επικίνδυνη».

Φωτογραφία: iStock