Iatropedia

Χειρουργική γαστρική παράκαμψη (bypass) για τη θεραπεία της παχυσαρκίας: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης μικραίνει το μέγεθος του στομάχου σας, επομένως δεν μπορείτε να φάτε πολύ.

Εφαρμόζεται στην προσπάθεια απώλειας κιλών και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Στη διαδικασία αυτή ο χειρουργός θα ξαναδρομολογήσει ή θα παρακάμψει μέρος του πεπτικού σας συστήματος, ώστε να μην απορροφάτε μεγάλες ποσότητες τροφής.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικής γαστρικής παράκαμψης:

Γαστρική παράκαμψη Roux-en-Y: Αυτή είναι η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης. Οι χειρουργοί μπορούν να την πραγματοποιήσουν μέσω μιας μικρής τομής.

Αρχικά, ο χειρουργός φτιάχνει μια μικρή θήκη στομάχου συρράπτοντας μέρος του. Αυτή η διαδικασία περιορίζει την ποσότητα φαγητού που μπορείτε να φάτε.

Στη συνέχεια, ο χειρουργός προσαρτά ένα τμήμα του λεπτού εντέρου σε σχήμα Υ στον σάκο. Αυτό δημιουργεί μια παράκαμψη για τις τροφές έτσι ώστε να παρακάμπτεται μέρος του πεπτικού σας συστήματος.

Εκτεταμένη γαστρική παράκαμψη (χολοπαγκρεατική εκτροπή): Αυτός είναι ένας πιο περίπλοκος τύπος γαστρικής παράκαμψης.

Λειτουργεί για την απώλεια βάρους, αλλά δεν χρησιμοποιείται ευρέως επειδή έχει υψηλό ποσοστό επιπλοκών και μπορεί να δημιουργήσει έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά.

Κίνδυνοι της γαστρικής παράκαμψης

Τα άτομα που κάνουν χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης διατρέχουν κίνδυνους:

Τα συμπτώματα που μπορεί να συμβούν περιλαμβάνουν ναυτία, αδυναμία, εφίδρωση, λιποθυμία και περιστασιακά, διάρροια μετά το φαγητό, καθώς και υπερβολική αδυναμία μετά την κατανάλωση γλυκών.

Επειδή αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός σας «χειρίζεται» τις τροφές, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Με πληροφορίες από: webmd.com