Iatropedia

Χημικά από αρώματα και καλλυντικά κάνουν τα κορίτσια να μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία [μελέτη]

Close-up of happy smiling faces of teenage girls. Two females, blonde and brunette looking at the camera, sky background.

Τα κορίτσια μπορεί να εκτίθενται σε αυτές τις χημικές ουσίες μέσω απορρυπαντικών, αρωμάτων και προϊόντων προσωπικής φροντίδας.

Τα κορίτσια που εκτίθενται σε ορισμένες χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν νωρίτερα την εφηβεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η πρώιμη εφηβεία έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνο του μαστού. Η μελέτη δημοσιεύθηκε χθες στο Journal of Endocrinology.

Μεταξύ των χημικών ουσιών είναι το musk ambrette (άρωμα μόσχου), ένα άρωμα που χρησιμοποιείται σε ορισμένα απορρυπαντικά, αρώματα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, καθώς και μια ομάδα φαρμάκων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν χιλιάδες περιβαλλοντικές ενώσεις και τις εξέτασαν σε ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα που βοηθούν στη ρύθμιση του αναπαραγωγικού συστήματος. Εντόπισαν αρκετές ουσίες που μπορεί να συμβάλλουν στην πρώιμη εφηβεία διεγείροντας βασικούς ορμονικούς υποδοχείς.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας», σημείωσε η Natalie Shaw του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) στην Βρετανία, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αλλά η ικανότητα αυτών των ενώσεων να διεγείρουν βασικούς υποδοχείς, τον ​​υποδοχέα ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRHR) και τον υποδοχέα κισπεπτίνης (KISS1R), αυξάνει την πιθανότητα η έκθεση να ενεργοποιήσει πρόωρα τον αναπαραγωγικό άξονα στα παιδιά».

Οι επιστήμονες λένε ότι το musk ambrette είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς μελέτες σε αρουραίους δείχνουν ότι μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν περιορίσει τη χρήση του musk ambrette λόγω ανησυχιών σχετικά με την τοξικότητα και δεν είναι πλέον «γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές». Ωστόσο εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στην αγορά σε ορισμένα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως αρώματα, κρέμες και προϊόντα μακιγιάζ, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι, λόγω μεγάλης προσοχής, είναι σημαντικό για τους γονείς να χρησιμοποιούν μόνο προϊόντα προσωπικής φροντίδας για τα παιδιά τους που είναι αναγνωρισμένα ως ασφαλή», τονίζουν οι ερευνητές.

Φωτογραφία iStock