Χοληστερίνη: Τι δείχνουν νέες έρευνες
Φταίνε τα λιπαρά τρόφιμα
Μπορεί να συνδέουμε τη χοληστερόλη με την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων αλλά αυτή παράγεται από το σώμα μας. Το ήπαρ παράγει το 75% της χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο αίμα μας. Το άλλο 25% προέρχεται από τα τρόφιμα.
Χοληστερόλη και οικογενειακό ιστορικό
Η χοληστερόλη προέρχεται από δύο πηγές – το σώμα και το φαγητό – και οι δύο μπορούν να συμβάλλουν στην υψηλή χοληστερόλη.
Ωστόσο μερικοί άνθρωποι κληρονομούν γονίδια που προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης. Για άλλους ωστόσο μόνο η διατροφή είναι ο κύριος ένοχος.
Παράγοντες κινδύνου
Διάφοροι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για την αναπτύξη της υψηλής χοληστερόλης:
Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη
Ένα οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης
Παχυσαρκία
Ηλικία
Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες
Οι αλλαγές στη διατροφή αποτελούν ένα ισχυρό μέσο για την καταπολέμηση της υψηλής χοληστερόλης. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών είναι το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά, η βρώμη,τα φρούτα,τα αποξηραμένα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, όπως φασόλια.
Γνωρίστε τα λίπη
Τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται στα τηγανητά (ντόνατς, πατατάκια, τσιπς) μπισκότακαι άλλα ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη.
Από την άλλη τα καλά λιπαρά μπορούν να μειώσουν την LDL όταν συνδυάζονται με άλλες υγιεινές τροφές.
Τα ψάρια όπως ο σολωμός , είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.