Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια: Η χροιά της φωνής προειδοποιεί για τις εξάρσεις

  • Ρούλα Τσουλέα
ΧΑΠ
Νέα μελέτη αποκαλύπτει σημαντικές αλλαγές στη φωνή των ασθενών λίγο πριν αρχίσει μια παρόξυνση.

Οι εξάρσεις που προκαλεί η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) μπορεί να αλλάζουν σημαντικά τη φωνή των πασχόντων, αναφέρουν επιστήμονες από την Ολλανδία.

Οι αλλαγές που παρατηρούνται είναι τόσο έντονες, ώστε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη μιας επερχόμενης παρόξυνσης, προσθέτουν.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι η φωνή των ασθενών γινόταν πιο ψιλή, πιο βαθιά ή πιο βραχνή όταν επέκειτο έξαρση της ΧΑΠ.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες αναπτύσσουν μία εφαρμογή (app) για κινητό, με την οποία οι ασθενείς θα μπορούν να προετοιμάζονται για τις παροξύνσεις της πνευμονοπάθειάς τους.

«Εάν τα καταφέρουμε, θα ανοίξει ο δρόμος για έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση στο οικιακό περιβάλλον», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Loes van Bemmel, από το Τμήμα Πνευμονολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ. «Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν οι ασθενείς να διαχειριστούν τις παροξύνσεις τους πιο αποτελεσματικά».

Η ΧΑΠ είναι μία προοδευτική πνευμονοπάθεια που εκδηλώνεται με δύο χαρακτηριστικούς φαινότυπους: την χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα. Προκαλεί περιορισμό της ροής του αέρα στους πνεύμονες, με συνέπεια να δυσκολεύει την αναπνοή (και τη ζωή) των πασχόντων.

Οι παροξύνσεις της μπορεί να οδηγήσουν τους ασθενείς στο νοσοκομείο. Μπορεί επίσης να απειλήσουν τη ζωή τους, ιδίως εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS 2024), στη Βιέννη. Οι ερευνητές ζήτησαν από 28 ασθενείς με ΧΑΠ να ηχογραφούν καθημερινά, επί 12 εβδομάδες, τη φωνή τους σε μία εφαρμογή (app) για κινητά.

Οι ασθενείς έπρεπε να λένε «αααααα» όσο άντεχαν με μία ανάσα. Ύστερα έπρεπε να διαβάζουν μια μικρή παράγραφο από μία ιστορία ή να απαντήσουν σε μία ερώτηση.

Συμπλήρωναν επίσης καθημερινά ερωτηματολόγια για τα συμπτώματα της ΧΑΠ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν ερωτήματα για τις παροξύνσεις της νόσου.

Οι 11 από αυτούς έκαναν με συνέπεια όλα όσα ζήτησαν οι ερευνητές. Έτσι τους παρείχαν συνολικώς 1.691 ηχογραφήσεις της φωνής τους. Οι 16 από αυτές αφορούσαν ημέρες που έπαθαν παρόξυνση της ΧΑΠ. Σε έξι περιπτώσεις οι ασθενείς χρειάσθηκαν θεραπεία.

Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις φωνητικές ηχογραφήσεις, αναζητώντας τυχόν αλλαγές που συνέπιπταν με έξαρση των συμπτωμάτων των ασθενών. Με αυτό τον τρόπο διαπίστωσαν, λ.χ., ότι η φωνή τους γινόταν πιο ψιλή όταν βρίσκονταν στα πρόθυρα μιας παρόξυνσης. Ανακάλυψαν επίσης ότι αμέσως πριν την έξαρση υπήρχε περισσότερο τρέμουλο στη φωνή τους και ο τόνος της γινόταν πιο βραχνός.

«Υπήρχαν σαφείς διαφορές στις ηχογραφήσεις ανάμεσα στις φυσιολογικές ημέρες και την πρώτη ημέρα μιας παρόξυνσης. Αυτό επιβεβαίωσε τη θεωρία μας ότι η ομιλία επηρεάζεται σημαντικά από την έξαρση της ΧΑΠ», είπε η κυρία van Bemmel.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών. Ήδη όμως σχεδιάζουν μία εφαρμογή για κινητά που θα μπορούσε να βοηθεί τους ασθενείς να διαχειρίζονται καλύτερα την πάθησή τους.

Φωτογραφία: iStock