Iatropedia

Χρωστική ουσία των τροφίμων μπορεί να κάνει διαφανές το δέρμα

yellow dye lab test

Είναι ένα από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα χημικά πρόσθετα. Τι έδειξαν πειράματα στο εργαστήριο.

Μία χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών μπορεί να κάνει διαφανές το δέρμα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση Science αναφέρουν ότι μπόρεσαν να καταστήσουν προσωρινά διαφανές το δέρμα ζωντανών ποντικιών, αλείφοντάς τα με μίγμα νερού και ταρτραζίνης.

Η ταρτραζίνη είναι μία συνθετική χρωστική ουσία και ένα από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα χημικά πρόσθετα. Προσδίδει στα προϊόντα όπου προστίθεται φωτεινό κιτρινοπορτοκαλί χρώμα. Στα τρόφιμα αναγράφεται ως συντηρητικό Ε102. Μεταξύ άλλων προστίθεται σε:

Το πείραμα με τα ποντίκια προέκυψε κατά την αναζήτηση καλύτερων μεθόδων ελέγχου των εσωτερικών ιστών και οργάνων. Όπως γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, η οπτική απεικόνιση των εσωτερικών βιολογικών ιστών εμποδίζεται από τη σκέδαση του φωτός και, σε μικρότερο βαθμό, την απορρόφησή του, που περιορίζει το βάθος διείσδυσης.

Οι επιστήμονες διάλεξαν την συγκεκριμένη χρωστική επειδή τα μόριά της απορροφούν το μπλε και το υπεριώδες φως. Όπως διαπίστωσαν, η ιδιότητα αυτή διευκόλυνε παροδικά την διέλευση του φωτός από το δέρμα.

«Για όσους κατανοούν τους βασικούς κανόνες της Φυσικής που διέπουν το πείραμά μας, τα αποτελέσματά μας είναι λογικά. Αν όμως κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος, νομίζει ότι έγινε κάποιο μαγικό τρικ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Zihao Ou, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Η νέα έρευνα

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ήλεγξαν πρώτα την χρωστική σε δείγματα ιστών από ποντίκια και ωμό στήθος κοτόπουλου. Στη συνέχεια την ανέμιξαν με νερό και την εφάρμοσαν στο κεφάλι και την κοιλιά ποντικιών. Μέσα σε λίγα λεπτά απορροφήθηκε από το δέρμα τους και μπόρεσαν να δουν τους μυς και τους συνδετικούς ιστούς των ζωντανών τρωκτικών.

Μόλις ξέβγαλαν το δέρμα των ζώων, αυτό έχασε τη διαφάνειά του. Η χρωστική αποβλήθηκε από τον οργανισμό των τρωκτικών μέσω των ούρων.

«Είναι σημαντικό που η συγκεκριμένη χρωστική είναι βιοσυμβατή, δηλαδή ασφαλής για ζώντες οργανισμούς», είπε ο Dr. Ou. «Είναι επίσης φθηνή και αποτελεσματική. Δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα για να επιδράσει».

Μην βιαστείτε όμως να σκεφθείτε ότι η ταρτραζίνη ασκεί την ίδια δράση στους ανθρώπους. Το ανθρώπινο δέρμα είναι σχεδόν 10 φορές παχύτερο από εκείνο ενός ποντικού. Επομένως είναι αβέβαιο αν και ποια ποσότητα θα απέδιδε και σε εμάς.

Οι επιστήμονες προγραμματίζουν να το διερευνήσουν αυτό, καθώς και να αναζητήσουν άλλες ουσίες που θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές στην οπτική απεικόνιση εσωτερικών ιστών.

Φωτογραφία: iStock