Controversies in Ophthalmology: Ένα διεθνές συνέδριο οφθαλμολογίας στην Αθήνα
Υπάρχουν περιπτώσεις μετατόπισης του ενδοφακού σε ασθενείς που χειρουργήθηκαν λόγω καταρράκτη; Και πως αντιμετωπίζεται;
-Υπάρχουν περιστατικά όπου ο φακός που έχει μπει στο μάτι κατά την εγχείρηση του καταρράκτη μετατοπίζεται είτε λόγω τραύματος είτε λόγω χρονιότητας και παθήσεων. Λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης και επίσης λόγω της πιο πρώιμης χειρουργικής αντιμετώπισης του καταρράκτη, δημιουργείται ένας πληθυσμός ασθενών με μακροχρόνια τοποθετημένους ενδοφακούς. Αυτή η χρονιότητα οδηγεί σε αδυναμία του συστήματος στήριξης του ενδοφακού ο οποίος τελικά αρχίζει να κουνιέται και να φεύγει από την θέση του με αποτέλεσμα να ελαττώνεται δραματικά η όραση του ασθενούς αλλά και να κινδυνεύει το μάτι του από τον ενδοφακό που μετακινείται μέσα του και να υπάρχει πιθανότητα αιμορραγίας ή και αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.
Η αφαίρεση και η αντικατάσταση του ενδοφακού από έναν νέο που θα είναι πιο σταθερά στηριγμένος προσφέρει και πάλι καλή όραση στον ασθενή και επιπλέον σταθερότητα για το υπόλοιπο της ζωής του ασθενή.
Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές που προσφέρουν αυτήν την αποτελεσματικότητα και την μονιμότητα της κατάστασης του νέου ενδοφακού τις οποίες θα παρουσιάσω σε συνέδριο.
-Μιλήστε μας για το συνέδριο αυτό.
-Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε Το 9ο συνέδριο « Αντιπαραθέσεις στην οφθαλμολογία» COPHY, ( Controversies in Ophthalmology). Είναι ένα συνέδριο που γίνεται κάθε έτος στην Ευρώπη αλλά και στην Ασία. Προηγούμενες πόλεις της Ευρώπης που φιλοξένησαν το συνέδριο είναι: Η Μαδρίτη (πέρυσι), Βαρσοβία, Σορέντο, Κωνσταντινούπολη, Πράγα, Βαρκελώνη, Βουδαπέστη, Λισσαβώνα. Το παρακολουθούν περί τους χίλιους συνέδρους απ’ όλο τον κόσμο.
Ως ένας από τους εγχώριους οργανωτές του συνεδρίου και σε συνεργασία με τους ξένους συνάδελφους συνέβαλα στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των Ελλήνων οφθαλμίατρων τόσο στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου όσο και στην παρακολούθηση του αλλά κυρίως στην άψογη οργάνωση του. Η διοργάνωση τέτοιων μεγάλων διεθνών συνεδρίων στην χώρα μας προσφέρουν πολλαπλό όφελος. Αρχικά στους Έλληνες οφθαλμιάτρους δίνουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν σπουδαίους διεθνείς ερευνητές και ομιλητές χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και χωρίς μεγάλη οικονομική δαπάνη. Σε αυτό το συνέδριο ιδιαίτερα ζητήσαμε και καταφέραμε να έχουμε ειδική προνομιακή τιμή εγγραφής για τους Έλληνες οφθαλμιάτρους αρκετά χαμηλότερη της κανονικής τιμής εγγραφής. Και τα δύο αυτά στοιχεία γίνονται ακόμη πιο σημαντικά αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε.
Ένα δεύτερο όφελος είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή Ελλήνων ομιλητών στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου. Έτσι λοιπόν προσφέρεται η δυνατότητα σε μας να προβάλουμε τίς γνώσεις μας την εμπειρία μας και τις ικανότητα μας σε ένα διεθνές ακροατήριο, ανεβάζοντας το κύρος μας και το κύρος της ελληνικής οφθαλμολογικής κοινότητας.
Τρίτο πλεονέκτημα είναι η προσέλευση των ξένων συνέδρων από την Ευρώπη αλλά και αλλού, στη χώρα μας δίνοντας τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές της και τους ανθρώπους της.
Και τέλος η επιτυχία αυτού του συνεδρίου θα προσθέσει την δυνατότητα η χώρα μας να μπορέσει να διεκδικήσει και αλλά μεγάλα διεθνή συνέδρια στην Αθήνα ή και άλλου.
-Τι περιλαμβάνει το επιστημονικό πρόγραμμα;
Καταρράκτης, διαθλαστικές παθήσεις, γλαύκωμα παθήσεις αμφιβληστροειδούς. Αναφέρεται σε νέες χειρουργικές τεχνολογίες και τεχνικές καθώς και σε νέα φάρμακα και νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Στον αμφιβληστροειδή που είναι και το αντικείμενο μου, παρουσιάζονται νέες μελέτες και τα αποτελέσματα τους που αφορούν σε φάρμακα που βοηθούν το διαβητικό οίδημα και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τα φάρμακα αυτά που έχουν ξεκινήσει να χορηγούνται τα τελευταία χρόνια βοηθούν τους ασθενείς να διατηρήσουν μία καλή λειτουργική όραση. Ασθενείς που παλαιότερα λόγω του Σακχαρώδη διαβήτη ή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγράς μορφής ελαττωνόταν η όρασή τους, τώρα έχουν την δυνατότητα να τους χορηγηθούν αυτά τα φάρμακα να διατηρήσουν ή και να βελτιώσουν την όραση τους.
Η επιστήμη συνεχώς προχωράει μπροστά. Στα συνέδρια αυτά ενημερωνόμαστε για τα βήματά της και εισαγάγουμε τα νέα δεδομένα στην καθημερινή μας θεραπευτική πράξη προς όφελος των ασθενών μας.