COVID-19: Ετήσιο εμβόλιο «δείχνει» με ανακοίνωσή του ο FDA

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
FDA
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ υποστηρίζει τη χορήγηση ετησίου εμβολίου για τον SARS-CoV-2.

H COVID-19 παραμένει μια σοβαρή απειλή, προκαλώντας περίπου 4.000 θανάτους την εβδομάδα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Ροδάνθη Συρίγου και Πάνος Μαλανδράκης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την πρόσφατη συνεδρίαση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ σχετικά με τη χορήγηση ετήσιου εμβολίου για τον SARS-CoV-2.

Ο FDA προσπαθεί να δώσει σαφέστερη κατεύθυνση στους κατασκευαστές εμβολίων σχετικά με την μελλοντική ανάπτυξη εμβολίων για τον SARS-CoV-2.

Το σχέδιο είναι να μπουν οδηγίες στο περίπλοκο τοπίο των πιθανών επιλογών για τους εμβολιασμούς. Τα 21 μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων και Συναφών Βιολογικών Προϊόντων (VRBPAC) απάντησαν ομόφωνα θετικά στην ακόλουθη ερώτηση που τους απεύθυνε ο FDA:

“Συνιστά η επιτροπή την εναρμόνιση της σύνθεσης των εμβολίων του πρωταρχικού εμβολιασμού και των αναμνηστικών δόσεων στις ΗΠΑ σε μία μόνο σύνθεση, π.χ., η σύνθεση για όλα τα εμβόλια που χορηγούνται επί του παρόντος θα είναι ένα δισθενές εμβόλιο (Στέλεχος Wuhan και Omicron BA.4/BA.5);”

Με άλλα λόγια, η επιτροπή υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερο να υπάρχει αποκλειστικά και μόνο ένα εμβόλιο που να συνδυάζει διαφορετικούς συνδυασμούς στελεχών του SARS-CoV-2.

Μερικοί ειδικοί σημειώνουν τους ενδοιασμούς τους σχετικά με την επάρκεια δεδομένων για τη λήψη οριστικών αποφάσεων σχετικά με το μέλλον του εμβολιαστικού προγράμματος, αλλά θα πρόκειται σίγουρα για μια συνεχή διαδικασία αναθεώρησης με βάση τα νέα δεδομένα.

Βέβαια για να γίνει αυτό απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα:

  • Εναρμόνιση της σύνθεσης του στελέχους όλων των εμβολίων κατά της COVID-19
  • Απλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού για μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού με τη χορήγηση μιας σειράς δύο δόσεων σε ορισμένα μικρά παιδιά και σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και σε άτομα με μειωμένη ανοσία και μόνο μία δόση σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.
  • Καθιέρωση μιας διαδικασίας για διαμόρφωση συστάσεων επιλογής στελεχών εμβολίου, παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται για τα εμβόλια εποχικής γρίπης, με βάση τις επικρατούσες και προβλεπόμενες παραλλαγές με χρονοδιάγραμμα έως τον Ιούνιο κάθε έτους για να επιτραπεί η παραγωγή εμβολίων έως τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ περίπου το 81% του πληθυσμού των ΗΠΑ είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, μόνο το 15,3% είχε λάβει μια ενημερωμένη δισθενή αναμνηστική δόση. Τα μέλη της επιτροπής θεωρούν ότι η απλούστευση θα έκανε επίσης περισσότερους ανθρώπους να πειστούν για τα οφέλη του εμβολιασμού.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για το έναυσμα μιας σειράς συζητήσεων για το μελλοντικό εμβολιαστικό πρόγραμμα καθώς βρισκόμαστε στην καθημερινότητα της εποχής μετά την πανδημία COVID-19.

Εμβόλια COVID-19: Τι θα κάνει η Ελλάδα

Με δηλώσεις της προ ολίγων ημερών στο iatropedia.gr η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου, είχε αναφέρει ότι στην Ελλάδα «θα αποφασίσουμε όταν αποφασίσει ο ΕΜΑ«.

Όπως είχε ενημερώσει εγκαίρως το iatropedia.gr, ανάμεσα στα στοιχεία που θα εξέταζε η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή του FDA περιλαμβάνεται και τελευταία μελέτη για την αποτελεσματικότητα των δισθενών εμβολίων απέναντι στις νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον ΒΑ.5, XBB και XBB.1.5 (Κράκεν).

Η μελέτη απέδειξε ότι πράγματι τα δισθενή εμβόλια προσφέρουν προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, απέναντι και στις παραπάνω νεότερες παραλλαγές.

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα θα συνεδριάσουν όταν πάρει θέση απέναντι στο θέμα αυτό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), είπε η Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου:

“Εμείς δεν το έχουμε συζητήσει ακόμη στην Επιτροπή. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα πορευτούμε. Αυτήν τη στιγμή, πάντως, όλες οι παραλλαγές είναι πολύ κοντά στην Όμικρον ΒΑ.4 και Όμικρον ΒΑ.5. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να φτιάξουμε κάποιο άλλο εμβόλιο. Αν δεν υπάρξει κάποια “έκπληξη” από την πλευρά του κορονοϊού που θα απαιτήσει κάποιο καινούργιο εμβόλιο, θα πορευτούμε με αυτά που έχουμε”, κατέληξε.

Θυμηθείτε ΕΔΩ όλα όσα είχε αναφέρει -μεταξύ άλλων- η κα. Παπαευαγγέλου για το τι εξετάζουν οι επιστήμονες ως προς τη σύνθεση ενός ετήσιου εμβολίου ενάντια στον SARS-CoV-2.

φωτό: iStock