Covid: Γιατί κάθε φορά που κολλάμε, το περνάμε διαφορετικά

  • Iatropedia newsroom
γυναίκα άρρωστη με Covid
Υπάρχουν και περιπτώσεις που μια επόμενη λοίμωξη μπορεί να είναι πιο σοβαρή από την προηγούμενη

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έχει ήδη κολλήσει τουλάχιστον μία φορά Covid μέχρι σήμερα. Και κάποιοι έχουν περάσει κορονοϊό πάνω από μία φορά. Όμως, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από τη μία φορά στην άλλη, όπως μπορούν να καταθέσουν πολλοί.

«Καμία λοίμωξη από Covid δεν είναι ίδια με την άλλη», λέει ο Joseph Khabbaza, πνευμονολόγος και εντατικολόγος στην Cleveland Clinic.

Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη είναι η ανοσία που αναπτύσσει κάποιος από τον εμβολιασμό ή τις λοιμώξεις, τόσο πιο ήπια είναι τα συμπτώματα των επακόλουθων λοιμώξεων. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που η δεύτερη φορά μπορεί να είναι πιο σοβαρή από την πρώτη.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο ιός αλλάζει, παρουσιάζοντας νέες παραλλαγές. Αν ξανακολλήσετε κορονοϊό, αυτό σημαίνει ότι ο ιός έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε να ξεφύγει από την άμυνα του ανοσοποιητικού σας, λέει στους New York Times ο Davey Smith, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Πολλά συμπτώματα της Covid έχουν παραμείνει ίδια από το 2020: πυρετός, πονόλαιμος, βήχας. Κάποια, όμως, έχουν αλλάξει. Κάποτε ήταν σύνηθες, για παράδειγμα, να χάνεις την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει τόσο συχνά τώρα.

Στις αρχές της πανδημίας, λέει ο κ. Khabbaza, οι άνθρωποι που αρρώσταιναν από Covid τού έλεγαν ότι δεν είχαν ξαναζήσει τίποτα παρόμοιο. Τώρα, λέει, οι ασθενείς πολλές φορές πιστεύουν ότι έχουν κρυώσει και σοκάρονται όταν το τεστ βγαίνει θετικό.

Ο Δρ Smith λέει ότι βλέπει συχνά ασθενείς που εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα που είχαν και σε προηγούμενες λοιμώξεις αλλά με διαφορετική σειρά. «Μερικές φορές ξεκινά με βήχα, άλλες τελειώνει με βήχα», σημειώνει.

Και η «συνάντηση» με τον ιό μάς αλλάζει επίσης, τονίζει: Μετά τη λοίμωξη από Covid έχουμε νέες ανοσολογικές αποκρίσεις που διαμορφώνουν το πώς θα αντιδρούσαμε σε μια άλλη. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που βλέπει συχνά ασθενείς που δεν είχαν καθόλου συμπτώματα την πρώτη φορά που μολύνθηκαν, αλλά την επόμενη φορά αισθάνονται άρρωστοι. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να ποικίλλουν σε ένταση ανάλογα με το πόσο πρόσφατα έχει εμβολιαστεί ή το έχει ξαναπεράσει κάποιος.

Το πόσο θα αρρωστήσει, όμως, κανείς μπορεί να επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις, όπως η εμφάνιση νέων ιατρικών παθήσεων ή η γήρανση. Ακόμη και μικρές αλλαγές στην υγεία του μικροβιώματος μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται κάποιος σε μια λοίμωξη, λέει ο Δρ Ziyad Al-Aly, επικεφαλής της υπηρεσίας έρευνας και εκπαίδευσης στο Σύστημα Υγείας Βετεράνων του St. Louis.

Όσο περισσότερο έρχεται κανείς σε επαφή με την Covid, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να νιώσει άρρωστος μετά από μια έκθεση στον ιό, λέει από την πλευρά του ο Δρ Peter Chin-Hong, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει γρήγορα τον ιό και επιστρατεύει τις άμυνές του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα προτού συσσωρευτεί αρκετός ιός για να βγει θετικό το rapid test.

Ανεξάρτητα από το πόσες φορές έχει μολυνθεί κάποιος, τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν ακόμη και αφού το άτομο βγάλει αρνητικό τεστ. Και κάθε λοίμωξη Covid ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε long Covid.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν μολυνθούν μία φορά από Covid, έχουν ανοσία, είναι προστατευμένοι για το υπόλοιπο της ζωής τους», λέει ο Δρ Al-Aly. «Αυτό δεν είναι αλήθεια», προσθέτει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άδωνις Γεωργιάδης: Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να πάνε στο ΕΣΥ – «Δεν θέλω να συγκρουστώ με κανέναν»

Γιατί το ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό λάδι για το μαγείρεμα

Τι προκαλεί στα μαλλιά μας το νερό της θάλασσας; Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε