Iatropedia

COVID στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Θετικοί 16 Αυστραλοί αθλητές – Ποιες  άλλες ομάδες έχουν κρούσματα

swimmer race

Άλλοι από αυτούς βρέθηκαν θετικοί κατά την άφιξή τους στο Παρίσι, άλλοι στις προπονήσεις ή στους αγώνες.

Τουλάχιστον 40 αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι έχουν βρεθεί θετικοί στην COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες, αποκάλυψε χθες αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι εφετινοί Αγώνες είναι οι πρώτοι μετά την λήψη της πανδημίας, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα ή περιορισμοί. Ο κορωνοϊός, όμως, καλά κρατεί σε όλο τον κόσμο. Παγκοσμίως, το 10% των ανθρώπων που ελέγχονται, βγαίνουν θετικοί, είπε η Dr. Maria Van Kerkhove, διευθύντρια Επιδημικής & Πανδημικής Ετοιμότητας & Πρόληψης στον ΠΟΥ.

Το ποσοστό αυτό, όμως, είναι ο μέσος όρος σε όλο τον πλανήτη. Το αντίστοιχο ποσοστό σε κάθε Περιφέρεια του ΠΟΥ είναι διαφορετικό. Στην ευρωπαϊκή, λ.χ., όπου ανήκουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες 30 χώρες, η θετικότητα στα rapid test είναι 20%. Αντίστοιχο καλοκαιρινό κύμα προκαλεί η COVID και στις ΗΠΑ, ενώ η παρουσία της ως φαίνεται αυξάνεται και στο Ολυμπιακό Χωριό.

Ο ακριβής αριθμός των αθλητών που έχουν νοσήσει παραμένει άγνωστος, διότι δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή. Κάποιες (λίγες) ομάδες, όμως, δίνουν στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία. Επιπλέον, μεμονωμένοι αθλητές το αποκαλύπτουν μόνοι τους, κυρίως στα μέσα μαζικής δικτύωσης.

Ακολουθεί συνοπτικά τι είναι έως τώρα γνωστό για την COVID στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Αυστραλία

Οι κολυμβητές Zac Stubblety-Cook και Lani Pallister είναι δύο από τους συνολικά 16 αθλητές της ολυμπιακής ομάδας της Αυστραλίας που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.  Κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν θετικοί κατά την άφιξή τους στο Παρίσι. Άλλοι νόσησαν κατά την προπόνηση και κάποιοι στη διάρκεια ή μετά τους αγώνες τους.

Η Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή (AOC), λ.χ. είχε ανακοινώσει στις 30 Ιουλίου ότι βρέθηκε θετική η κάτοχος των παγκοσμίων ρεκόρ Lani Pallister. Μάλιστα αποσύρθηκε από τον αγώνα των 1.500 μέτρων ελεύθερο γυναικών, για να συμμετάσχει την 1η Αυγούστου στον ομαδικό αγώνα των 4Χ200.


Δυο μέρες αργότερα ο Zac Stubblety-Cook ανακοίνωσε στο Istagram πως είχε COVID όταν αγωνίστηκε και κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στα 200 μ. πρόσθιο.

Πέντε μέλη, εξ άλλου, της γυναικείας ομάδας πόλο της Αυστραλίας είχαν βρεθεί θετικά κατά την πρώτη εβδομάδα των Αγώνων.

Άλλες χώρες

Ο Γερμανός δεκαθλητής Manuel Eitel έγραψε στο Instagram στις 30 Ιουλίου ότι αποσύρεται από τους αγώνες λόγω της λοίμωξης. «Σήμερα είναι μία από τις χειρότερες ημέρες της ζωής μου. Λόγω της COVID, αναγκάστηκα να ακυρώσω τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες», ανέφερε ο 27χρονος.

Δύο ακόμα κολυμβητές που ανακοίνωσαν ότι είναι θετικοί είναι ο βρετανός θρύλος Adam Peaty και η Sasha Batt από τη Μάλτα. Μάλιστα ο Peaty αποκάλυψε ότι νοσεί στις 29 Ιουλίου, λιγότερες από 24 ώρες μετά το ασημένιο μετάλλιο που κέρδισε στα 100 μέτρα πρόσθιο.

Στις 31 Ιουλίου, εξ άλλου, έγινε γνωστό πως βρέθηκαν θετικοί στην COVID οι αμερικανοί κολυμβητές David Johnston και Luke Whitlock. Οι δύο αθλητές μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο, όπου απομονώθηκαν από τα άλλα μέλη της ομάδας των ΗΠΑ.

Υπάρχουν επίσης ομάδες οι οποίες, αν και δεν ανακοινώνουν τα κρούσματά τους, λαμβάνουν αυστηρά μέτρα προστασίας. Οι Βρετανοί αθλητές, λ.χ., φοράνε μάσκες ανάμεσα στα αγωνίσματα όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστους χώρους. Μόνο όταν κολυμπούν ή δεν υπάρχει κόσμος τις βγάζουν.

Αντίστοιχα, η ομάδα του Καναδά εφαρμόζει πολλά από τα αυστηρά πρωτόκολλα της πανδημίας. Γίνεται, λ.χ., πολλές φορές απολύμανση καθημερινά στους κοινόχρηστους χώρους όπου συγκεντρώνονται οι αθλητές της. Και όποιος  αρρωσταίνει, μπαίνει στην απομόνωση, είπε στο Reuters ο Dr. Mike Wilkinson, επικεφαλής της καναδικής ιατρικής ομάδας.

Δεν είναι επιδημία

Το γεγονός ότι έχουν νοσήσει «τουλάχιστον 40 αθλητές» επί συνόλου 11.000 δεν συνιστά επιδημία ή έξαρση. Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες θα έπρεπε να νοσήσει το τουλάχιστον 5% των αθλητών σε διάστημα μίας εβδομάδας για να θεωρηθεί έξαρση.

Οι ειδικοί, όμως, εκτιμούν ότι η COVID είναι πολύ πιο εκτεταμένη στο Ολυμπιακό Χωριό απ’ όσο αναφέρεται. «Κατά πάσαν πιθανότητα είναι πολύ μεγαλύτερος ο αληθινός αριθμός των μολυσμένων αθλητών, αλλά είναι ασυμπτωματικοί ή με πολύ ήπια συμπτώματα», δήλωσε στο TODAY ο Dr. William Schaffner, καθηγητής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Φωτογραφία: iStock