Iatropedia

COVID: Τι συμπτώματα παρουσιάζουν οι ασθενείς το φετινό καλοκαίρι

fever sore throat COVID summer

Ποια συμπτώματα πρέπει να σας οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό. Τι αναφέρει η ιατρική υπηρεσία του ΕΔΟΕΑΠ.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς οι οποίοι νοσούν με COVID-19 το εφετινό καλοκαίρι, καθώς και εκείνα που χρήζουν άμεσης ιατρικής αξιολόγησης, ανακοίνωσε ο ασφαλιστικός φορέας των δημοσιογράφων. Παραθέτει επίσης βασικές οδηγίες προφύλαξης και αντιμετώπισης της λοίμωξης.

Όπως αναφέρει ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης &  Περίθαλψης  (ΕΟΔΕΑΠ), με τα έως τώρα δεδομένα το νέο στέλεχος  LB.1 δεν παρουσιάζει υψηλού κινδύνου νόσηση. Μπορεί, όμως, να επιφέρει κοινά συμπτώματα λοίμωξης τα οποία, σύμφωνα με την Ιατρική Υπηρεσία του ΕΔΟΕΑΠ, είναι:

Οι ασθενείς με COVID θα χρειασθούν ιατρική φροντίδα εάν παρουσιάσουν τα εξής συμπτώματα, προσθέτει ο Οργανισμό:

Εάν εμφανίσετε σύμπτωμα που να παραπέμπει σε λοίμωξη του αναπνευστικού, καλό είναι να υποβληθείτε σε rapid test ή ακόμη καλύτερα σε συνδυασμένο τεστ (COMBO test για γρίπη και COVID).

Πρώτα η πρόληψη

Ο ΕΔΟΕΑΠ τονίζει ότι ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στα μέτρα ατομικής προστασίας, διότι τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός σε λιμάνια, αεροδρόμια, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Στους χώρους αυτούς καλό είναι να φοράτε μάσκα προστασίας, κατά προτίμηση υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2) ή εναλλακτικά χειρουργική μάσκα. Η χρήση της κρίνεται αναγκαία σε περιπτώσεις επαφής με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19.

Φροντίστε ακόμα να πλένετε πολλές φορές και ενδελεχώς τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Το πλύσιμο πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα

Να τηρείτε επίσης αποστάσεις από άλλα άτομα και να αερίζετε τακτικά τους εσωτερικούς χώρους. Η συχνή ανανέωση του αέρα βοηθάει και λόγω της μείωσης των αυξημένων συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στους εσωτερικούς χώρους, τονίζει ο ΕΔΟΕΑΠ.

Για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ: Κατά την προσέλευση στις εγκαταστάσεις του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνιστάται η χρήση μάσκας. Για τα επείγοντα περιστατικά οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού στην Αττική μπορούν να επικοινωνούν με ιατρό στα τηλέφωνα: 210-7250050 (Δευτέρα – Παρασκευή 08:00-19:00), 210-2201020 (Δευτέρα – Παρασκευή 19:00 – 08:00 επομένης ημέρας και Σ/Κ όλο το 24ώρο). Αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη μπορούν να επικοινωνούν με το 6982-447854.

Φωτογραφία: iStock