Μακροχρόνια COVID: Βρήκαν που οφείλονται τα επίμονα συμπτώματα των ασθενών

  • Ρούλα Τσουλέα
COVID
Τα ευρήματα νέας μελέτης στην οποία εξετάστηκε ο εγκέφαλος ασθενών που είχαν νοσήσει βαριά από COVID.

Τον λόγο για τον οποίο πολλοί ασθενείς απομένουν με μακροχρόνια συμπτώματα μετά την COVID, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός προκαλεί βλάβες στο «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου. Το κέντρο αυτό είναι το εγκεφαλικό στέλεχος, οι βλάβες στο οποίο σχετίζονται με μακροχρόνια σωματικά και ψυχικά προβλήματα.

Τη σχετική μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Καίημπριτζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Brain.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, νεκροψίες σε ασθενείς που είχαν πεθάνει από την COVID είχαν δείξει ότι συχνά είχαν παθολογικές αλλοιώσεις στο εγκεφαλικό στέλεχος. Το στέλεχος είναι μία πολύ μικρή δομή στον εγκέφαλο, που όμως επιτελεί πολύ σημαντικές λειτουργίες αφού μεταξύ άλλων ρυθμίζει:

  • Την αναπνοή
  • Τον καρδιακό παλμό
  • Την αρτηριακή πίεση
  • Το επίπεδο συνείδησης
  • Τον ύπνο

«Ό,τι συμβαίνει μέσα και γύρω από το εγκεφαλικό στέλεχος έχει ζωτική σημασία για τη ζωή και την ποιότητά της. Ωστόσο έως πρότινος ήταν αδύνατον να το μελετήσουμε λεπτομερώς σε ζωντανούς ανθρώπους, επειδή έχει πολύ μικρό μέγεθος και δύσκολη θέση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Catarina Rua, από το Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης του Καίημπριτζ.

Συνήθως, οι επιστήμονες μπορούσαν να το εξετάσουν λεπτομερώς μόνο με νεκροψία, πρόσθεσε. Τον σκόπελο αυτό, όμως, κατάφερε να ξεπεράσει η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Η μελέτη

Οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν εάν οι βλάβες στο εγκεφαλικό στέλεχος θα μπορούσαν να προκαλούν εμμένοντα συμπτώματα στους ασθενείς με COVID. Έτσι, χρησιμοποίησαν υψηλής ευκρίνειας μαγνητικούς τομογράφους που είναι γνωστοί ως 7-Tesla (ή 7T) και απεικονίζουν τον εγκέφαλο με εκπληκτική λεπτομέρεια.

Οι επιστήμονες εξέτασαν με αυτούς 30 ασθενείς, οι οποίοι είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή COVID πριν από την ανάπτυξη εμβολίων για τον κορωνοϊό. Ύστερα συνέκριναν τις μαγνητικές τομογραφίες τους με εκείνες 51 εθελοντών, οι οποίοι δεν είχαν νοσήσει.

Όπως διαπίστωσαν, οι βλάβες στο στέλεχος του εγκεφάλου σχετίζονταν με επίμονα συμπτώματα όπως:

  • Η έντονη κόπωση
  • Η δύσπνοια
  • Το θολωμένο μυαλό («ομίχλη» στο μυαλό)
  • Το άγχος

Επιπλέον, εντοπίζονταν σε ποικίλα τμήματά του ακόμα και εβδομάδες μετά την εισαγωγή των ασθενών στα νοσοκομεία. Ορισμένες, δε, από αυτές εντοπίζονταν στα τμήματα του στελέχους που ρυθμίζουν την αναπνοή. Ήταν επίσης πιο έντονες στους ασθενείς με την πιο σοβαρή COVID.

Η σημασία των ευρημάτων

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι αλλοιώσεις στον εγκέφαλο των ασθενών πιθανώς προκαλούνται από την φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού τους, εκτιμούν οι ερευνητές.

«Οι ανωμαλίες στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αναπνοή, υποδηλώνουν ισχυρά ότι η long COVID αποτελεί συνέπεια της φλεγμονής στο εγκεφαλικό στέλεχος», είπε η Dr. Rua. «Οι επιπτώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες από το φύλο και την ηλικία. Είναι όμως πιο εμφανείς σε όσους εκδηλώνουν σοβαρή μορφή της λοίμωξης από τον κορωνοϊό».

Οι πάσχοντες από COVID συνήθως αισθάνονται καλύτερα μέσα σε λίγες ημέρες ή έστω εβδομάδες. Ωστόσο για αρκετούς από αυτούς η λοίμωξη σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακράς περιόδου συμπτωμάτων, που συμπεριλαμβάνουν ακόμα και «φτερουγίσματα» της καρδιάς και πόνους σε όλο το σώμα. Η διαταραχή αυτή είναι γνωστή ως long COVID.

Φωτογραφία: iStock