Με τον εφαρμοστικό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή συμβαίνουν τα εξής τραγικά:
-50 Νοσοκομεία οδηγούνται εντός του 2012 σε κλείσιμο δια της «συγχωνεύσεως» και τα υπόλοιπα θα «φυτοζωούν» με μοναδικό μέλημα την αύξηση των εσόδων τους και τη δραστική περικοπή του λειτουργικού κόστους.
Είναι βεβαίως γνωστό από την εμπειρία της Μεγάλης Βρετανίας ότι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων δεν μείωσαν τα οικονομικά τους ελλείμματα ούτε βελτίωσαν την απόδοση τους.
Τη μνημονιακή κυβέρνηση όμως ενδιαφέρει μόνο το πώς θα «ξεφορτωθεί» το «βαρίδι» της δημόσιας περίθαλψης και το πώς θα ιδιωτικοποιήσει περισσότερο το ΕΣΥ.
Ήδη στον εφαρμοστικό νόμο προβλέπεται η συνένωση του «ΕΡΥΘΡΟΥ» με το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΙΝΑΝ» κάτω από ενιαία διοίκηση που θα ορίζεται από τον «Ερυθρό Σταυρό», ανοίγοντας πλέον το δρόμο για τον έλεγχο δημόσιων νοσοκομείων από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Βεβαίως το ενδεχόμενο πώλησης του Ντυνάν σε κεφάλαια με έδρα τα Αραβικά Εμιράτα παραμένει επίσης ανοιχτό.
-Η μείωση του ωρομισθίου των εφημεριών πλήττει ευθέως τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν άμεσες και αξιόπιστες υπηρεσίες περίθαλψης την ώρα της μεγάλης ανάγκης, όταν δηλαδή κινδυνεύει η ζωή τους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποδυναμώνει τις Μονάδες Εντατικής νοσηλείας, διαλύει τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και γενικά συμπεριφέρεται με ανήθικο και καταστροφικό τρόπο απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας.
-Σχετικά με την πολιτική φαρμάκου το θέμα δεν είναι γενόσημα ή δραστική ουσία. Το θέμα είναι η διαρκώς αυξανόμενη επιβάρυνση των πολιτών στο φάρμακο που έχουν ανάγκη. Το θέμα είναι η πλήρης ανεπάρκεια -που φτάνει μέχρι την ανυπαρξία- των ελεγκτικών μηχανισμών και του ΕΟΦ και η προετοιμασία του εδάφους για εισβολή μονοπωλιακών καταστάσεων και εισαγωγή αβέβαιης ποιότητας φαρμακευτικών σκευασμάτων στη χώρα.
Συνεπώς η συνταγή του ΔΝΤ για δραστική μείωση των υπηρεσιών υγείας κάτω από το μισό αρχίζει πλέον να παίρνει σάρκα και οστά και εφόσον συνεχίσει να μας κυβερνά το άθλιο συνονθύλευμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα δούμε τραγικές καταστάσεις, έναν πραγματικό εφιάλτη.