Εκτός ελέγχου ο δάγκειος πυρετός στη Λατινική Αμερική – Κοντά στα 9 εκατ. τα κρούσματα

  • Ρούλα Τσουλέα
δάγκειος
Η Ονδούρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πάνω από 7 εκατ. τα κρούσματα στη Βραζιλία.

Κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης κήρυξε η Ονδούρα, καθώς ο δάγκειος πυρετός εξαπλώνεται ραγδαία και οδηγεί σε ολοένα περισσότερες νοσηλείες και θανάτους. Ωστόσο δεν είναι η μοναδική χώρα στη Λατινική Αμερική που μαστίζεται από τη νόσο που μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, τον Μάιο καταγράφηκαν περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα στην περιοχή. Ο συνολικός αριθμός τους στην περιοχή τους πέντε πρώτους μήνες του 2024 έχει ξεπεράσει τα 8,65 εκατομμύρια.

Είναι σχεδόν διπλάσιος από τα 4,5 εκατομμύρια που είχαν αναφερθεί ολόκληρο το 2023 – τη χρονιά με ρεκόρ κρουσμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα εφετινά κρούσματα, μόλις τα 608 έως στιγμής έχουν αναφερθεί σε ΗΠΑ και Καναδά. Τα υπόλοιπα καταγράφονται στις κεντρικές και νότιες χώρες της περιοχής.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ονδούρας, τις πρώτες 20 εβδομάδες του 2024 είχαν αναφερθεί στη χώρα 23.037 κρούσματα. Είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός στην Κεντρική Αμερική μετά το Μεξικό που έχει πάνω από 69.000.

Ο μεγάλος φόβος των ειδικών είναι ότι θα δουν τεράστια αύξηση των ασθενών τους επόμενους μήνες. Και αυτό διότι τώρα αρχίζει η εποχή του δάγκειου πυρετού στη Λατινική Αμερική.

Ποιες χώρες έχουν τα περισσότερα

Τα περισσότερα κρούσματα ο δάγκειος πυρετός προκαλεί σε χώρες της Νότιας Αμερικής. Σύμφωνα με δεδομένα του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), η Βραζιλία έχει ήδη πάνω από 7,2 εκατομμύρια κρούσματα. Η Αργεντινή ξεπέρασε τα 488.000 και η Παραγουάη τα 276.000. Αντίστοιχα, το Περού έχει υπερβεί τα 235.000 και η Κολομβία τα 147.000.

Διαβάστε ακόμα: Ο δάγκειος πυρετός σαρώνει τη Λατινική Αμερική – 7,6 εκατ. κρούσματα το 2024

Από τους ανθρώπους που νόσησε ο δάγκειος πυρετός στη Λατινική Αμερική, περισσότεροι από 8.500 αρρώστησαν βαριά. Συνολικά 3.873 ασθενείς έχουν χάσει έως στιγμής τη ζωή τους.

Ο δάγκειος πυρετός είναι ιογενής λοίμωξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με τον ιό από τα κουνούπια δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Μπορεί όμως να έχουν και ήπια συμπτώματα γρίπης, με πυρετό. Σε σπάνιες περιπτώσεις οι ασθενείς αρρωσταίνουν βαριά, παρουσιάζοντας λ.χ. σοβαρή αιμορραγία ή ανεπάρκεια οργάνων που μπορεί να απειλήσει τη ζωή τους.

Φωτογραφία: iStock