Ολοένα περισσότερους ανθρώπους προσβάλλει ο δάγκειος πυρετός, που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.
Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, έχουν αναφερθεί σε 80 χώρες του κόσμου περισσότερα από 10 εκατομμύρια κρούσματα και 5.000 θάνατοι, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).
Ο αριθμός των κρουσμάτων τους πρώτους 5 μήνες του 2024 έχει ήδη υπερβεί κατά πολύ τον αντίστοιχο αριθμό όλου του 2023. Πέρυσι, είχε καταγραφεί «ιστορικό ρεκόρ» με 6,5 εκατομμύρια κρούσματα όλη τη χρονιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Είχαν επίσης καταγραφεί 7.300 θάνατοι.
Ο δάγκειος πυρετός σαρώνει πρωτίστως την αμερικανική περιφέρεια του ΠΟΥ. Στα κράτη που απαρτίζουν τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO) έχουν καταγραφεί πάνω από 9 εκατομμύρια κρούσματα της νόσου. Είναι διπλάσια απ’ όσα ολόκληρο το 2023.
Η Βραζιλία έχει με διαφορά τα περισσότερα: είναι πάνω από 8 εκατομμύρια. Ακολουθούν Αργεντινή, Παραγουάη, Περού και Κολομβία.
Στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 745 κρούσματα, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Άλλα 1.498 κρούσματα έχουν αναφερθεί στο Πουέρτο Ρίκο, που αποτελεί υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ.
Το CDC ανέφερε προ ημερών ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη ευνοεί τη διασπορά των κουνουπιών που μεταδίδουν τη νόσο. Και προειδοποίησε κοινό και γιατρούς για αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων στις ΗΠΑ.
Στις ευρωπαϊκές περιοχές
Στην ηπειρωτική Ευρώπη έχουν αναφερθεί εφέτος εισαγόμενα κρούσματα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Προς το παρόν όμως δεν έχουν καταγραφεί εγχωρίως μεταδιδόμενα περιστατικά.
Ωστόσο φθίνουσες επιδημίες υπάρχουν σε ευρωπαϊκές κτήσεις, όπως η Γουαδελούπη και η Μαρτινίκα. Σποραδικά κρούσματα αναφέρονται και στον Άγιο Μαρτίνο, ενώ στη Γαλλική Γουϊάνα τα κρούσματα κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο 2024 και έκτοτε μειώνονται.
Στην Ρεϋνιόν καταγράφηκαν έως τα μέσα Ιουνίου 1.180 κρούσματα. Ο δάγκειος πυρετός κυκλοφορεί στο νησί σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι το 2023. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, η διασπορά του έχει μειωθεί.
Σε Ασία, Ειρηνικό, Αφρική
Κρούσματα έχουν αναφερθεί και στις υπόλοιπες περιφέρειες του ΠΟΥ. Στην περιφέρεια Νοτιανατολικής Ασίας (SEARO) αυξάνονται τα κρούσματα στις Μαλδίβες. Μέχρι τον Μάιο είχαν ανιχνευθεί 1.234 περιστατικά. Αντιθέτως, σε Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα και Ταϋλάνδη ο δάγκειος πυρετός είχε νοσήσει λιγότερους ανθρώπους απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Στην περιφέρεια Δυτικού Ειρηνικού (WPRO), αυξάνονται τα κρούσματα στο Βιετνάμ, αν και ακόμα είναι λιγότερα απ’ όσα το 2023. Στη Μαλαισία τα εφετινά κρούσματα είναι κατά 34% περισσότερα απ’ όσα την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Μέχρι τις 26 Μαΐου 2024 είχαν αναφερθεί 62.107 κρούσματα.
Τέλος, στην περιφέρεια Αφρικής αναφέρθηκαν μέχρι τις 22 Ιουνίου 2024 συνολικώς 44.956 κρούσματα. Αυτά έχουν αναφερθεί σε Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Πράσινο Ακρωτήρι, Τσαντ, Αιθιοπία, Κένυα, Μαλί, Μαυρίκιο, Σάο Τόμε & Πρινσίπε, Σενεγάλη και Σουδάν.
Υψηλός κίνδυνος στην Ευρώπη
Το ECDC τονίζει πως η αμερικανική περιφέρεια του ΠΟΥ αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη επιδημία δάγκειου πυρετού στην ιστορία της. Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει σημαντικά εφέτος τον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πιθανότητες, όμως, να αρχίσει ο δάγκειος πυρετός να διασπείρεται εντός ΕΕ, εξαρτάται από τους διαβιβαστές του, δηλαδή τα κουνούπια Aedes albopictus και aegypti (κουνούπι τίγρης). Το κουνούπι Aedes albopictus κυκλοφορεί ήδη σε πολλές χώρες της ΕΕ. Το δε Aedes aegypti έχει εδραιώσει την παρουσία του στην Κύπρο, τις ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας και την Μαδεΐρα.
Επομένως, ο κίνδυνος να υπάρξουν εγχώρια κρούσματα στην ΕΕ είναι υψηλός, αφού οι περιβαλλοντικές συνθήκες ευνοούν τη δραστηριότητα των κουνουπιών και την αναπαραγωγή του ιού που προκαλεί δάγκειο πυρετό.
Ιστορικά, τα εγχώρια κρούσματα δάγκειου πυρετού στην ΕΕ καταγράφονται μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου.
Φωτογραφία: iStock