Ελπίδες για μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων που προκαλεί ο δάγκειος πυρετός, δημιουργεί η δοκιμή σε ανθρώπους του πρώτου φαρμάκου για τη νόσο το οποίο δρα προληπτικά.
Το φάρμακο είναι ένα χάπι γνωστό με την κωδική ονομασία JNJ-1802. Το αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson. Η χορήγησή του σε μικρό αριθμό ανθρώπων, πριν και μετά την έκθεσή τους σε έναν από τους ιούς που προκαλεί δάγκειο πυρετό, φάνηκε να μειώνει τις πιθανότητες νοσήσεως.
Τα σχετικά ευρήματα παρουσιάσθηκαν από την εταιρεία στο 72ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής & Υγιεινής (ASTMH 2023). Το συνέδριο ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στο Σικάγο.
Ο δάγκειος πυρετός είναι μία ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται στους ανθρώπους με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Περίπου ο μισός πληθυσμός του πλανήτη κινδυνεύει από αυτόν. Σε ετήσια βάση καταγράφονται 100-400 εκατομμύρια λοιμώξεις, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική ή ήπια και περνά μόνη της. Σε αρκετούς ασθενείς όμως προκαλεί έντονους πόνους στις αρθρώσεις και σπασμούς. Μπορεί επίσης να είναι σοβαρή και να απειλήσει τη ζωή. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 21.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες για τη νόσο. Η νέα μελέτη «είναι η πρώτη που δείχνει αντιϊική δραστηριότητα εναντίον της νόσου», είπε στο συνέδριο ο Dr. Marnix Van Loock, επιστημονικός διευθυντής Ερεύνης Αναδυομένων Παθογόνων στην εταιρεία Janssen της J&J.
Η νέα μελέτη
Ο δάγκειος πυρετός παραδοσιακά ήταν ενδημικός σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Τον προκαλούν τέσσερις ιοί που μεταδίδονται με τα κουνούπια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής τα κουνούπια εξαπλώνονται. Έτσι δεν αποκλείεται να γίνει ενδημικός στις ΗΠΑ και σε περιοχές της Ευρώπης.
Η μελέτη της J&J διεξήχθη σε συνεργασία με τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς. Συμμετείχαν υγιείς εθελοντές οι οποίοι λάμβαναν το JNJ-1802 ή μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο) επί 26 ημέρες. Την 5η ημέρα οι ερευνητές τους έκαναν έγχυση με έναν ιό που προκαλεί δάγκειο πυρετό. Αυτού του είδους η έρευνα αποκαλείται κλινική μελέτη πρόκλησης (challenge trial).
Από τους 10 εθελοντές που έλαβαν το ερευνητικό (πειραματικό) φάρμακο, οι έξι δεν είχαν ανιχνεύσιμα ίχνη του ιού στο αίμα τους. Έπειτα από 85 ημέρες παρακολούθησης, εξ άλλου, δεν είχε βρεθεί καμία ένδειξη ότι ο ιός παρέμεινε αρκετά στον οργανισμό τους ώστε να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού.
Στην αντίστοιχη ομάδα των εθελοντών που πήραν το εικονικό φάρμακο, οι έξι από τους εθελοντές είχαν ανιχνεύσιμο ιό στις εξετάσεις. Ο ιός που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν εξασθενημένος για να περιοριστούν στο ελάχιστο τα δυνητικά συμπτώματα.
Το φάρμακο δοκιμάζεται ήδη σε μελέτη σε χώρες όπου ενδημεί ο δάγκειος πυρετός. Οι χώρες αυτές είναι οι Φιλιππίνες, η Ταϋλάνδη, το Περού, η Βραζιλία και η Κολομβία. Επόμενο βήμα της έρευνας είναι να δοκιμαστεί και ως θεραπεία.
Φωτογραφία: iStock