Διάρροια των ταξιδιωτών: Ποιες είναι οι χώρες υψηλού κινδύνου

  • Ρούλα Τσουλέα
διάρροια
Τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι ευκαιρία να αλλάξει κανείς παραστάσεις, αλλά συχνά κρύβουν δυσάρεστα απρόοπτα, όπως η διάρροια των ταξιδιωτών.

Αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διάρροια από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και ροφημάτων διατρέχουν οι ταξιδιώτες.

Όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η διάρροια των ταξιδιωτών συνήθως εμφανίζεται την πρώτη εβδομάδα του ταξιδιού. Η κατάσταση μπορεί να υποχωρήσει σε λίγες ημέρες χωρίς θεραπεία. Συνήθως όμως απαιτεί παραμονή για λίγες μέρες στο κρεβάτι ή/και αλλαγή στο πρόγραμμα του ταξιδιού.

Σε μερικές περιπτώσεις, εξ άλλου, απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Κίνδυνος ανάλογα με τον προορισμό

Η διάρροια των ταξιδιωτών συνήθως (80% των περιπτώσεων) οφείλεται σε μόλυνση με κάποιο βακτήριο. Το πιο συχνό από αυτά είναι το e.coli.

Ο κίνδυνος εμφάνισης διάρροιας των ταξιδιωτών μπορεί να είναι:

* Υψηλός. Προσβάλλεται έως και το 75% των ταξιδιωτών. Παρατηρείται με ταξίδια σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας

* Μέτριος. Προσβάλλεται έως το 20% των ταξιδιωτών. Παρατηρείται με ταξίδια σε χώρες της Νότιας Ευρώπης, στην Κίνα, στο Ισραήλ, στη Ρωσία, στη Νότια Αφρική και σε μερικά από τα νησιά της Καραϊβικής όπως η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία.

* Χαμηλός. Προσβάλλεται ποσοστό κάτω από 5% των ταξιδιωτών. Παρατηρείται με τα ταξίδια σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και σε μερικά νησιά της Καραϊβικής

Τα συμπτώματα

Η διάρροια των ταξιδιωτών συνήθως εμφανίζεται την πρώτη εβδομάδα του ταξιδιού και στο 90% των περιπτώσεων τις πρώτες δύο εβδομάδες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς παρουσιάζουν 4-5 μαλακές ή υδαρείς κενώσεις την ημέρα. Οι περισσότεροι (πάνω από το 90%) έχουν και επιτακτική κένωση. Οι οκτώ στους δέκα έχουν επίσης πόνο στην κοιλιά ή κατά την αφόδευση.

Άλλα συνοδά συμπτώματα μπορεί να είναι ναυτία, έμετος, κοιλιακές κράμπες και χαμηλός πυρετός. Μερικοί (λίγοι) ασθενείς παρουσιάζουν επίσης αίμα στα κόπρανα.

Η νόσος υποχωρεί αυτόματα χωρίς θεραπεία μετά από 3-4 ημέρες. Οι περιπτώσεις όπου η νόσος διαρκεί αρκετές ημέρες, οφείλονται συνήθως σε πρωτόζωα.

Η νοσηρότητα της διάρροιας των ταξιδιωτών είναι σημαντική αφού:

* Το 1% των ασθενών χρειάζονται νοσηλεία.

* Το 20% παραμένουν στο κρεβάτι στη διάρκεια του ταξιδιού.

* Το περίπου 40% αναγκάζονται να αλλάξουν το δρομολόγιό τους.

Η σοβαρή διάρροια των ταξιδιωτών μπορεί να επιφέρει σημαντική αφυδάτωση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχές των ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο) στον οργανισμό, καθώς και έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας.

Τα μη ασφαλή τρόφιμα και ροφήματα

Ο κίνδυνος μόλυνσης με κάποιο παθογόνο που θα προκαλέσει διάρροια, εξαρτάται από το είδος της τροφής και του ροφήματος που θα καταναλωθεί.

Σημαντική είναι επίσης και η προέλευσή τους. Τα προμηθεύεται ο ταξιδιώτης από ένα συστημένο εστιατόριο; Ένα τοπικό σπίτι; Ή από έναν πλανόδιο πωλητή;

Το κίνδυνο εμφάνισης διάρροιας επηρεάζουν ακόμα ο βαθμός ψησίματος ή παστερίωσης του τροφίμου ή του ροφήματος.

Τα μη ασφαλή προϊόντα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι τα εξής:

* Το νερό της βρύσης

* Τα παγάκια

* Το μη παστεριωμένο γάλα

* Οι σαλάτες

* Οι σως και οι σάλτσες

* Τα ωμά θαλασσινά

* Τα ωμά ή μισοψημένα κρέατα

* Τα έτοιμα, αποφλοιωμένα φρούτα

* Τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα

* Τα κρύα επιδόρπια

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, εξ άλλου, αφορά προϊόντα που τα προμηθεύονται οι ταξιδιώτες από πλανόδιους πωλητές. Ο μικρότερος κίνδυνος υπάρχει στα συστημένα εστιατόρια και στα εστιατόρια των μεγάλων ξενοδοχείων.

Τι να κάνετε

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι ταξιδιώτες μπορούν να προστατευθούν. Τέτοιοι τρόποι είναι το καλό πλύσιμο των χεριών πριν από το γεύμα και η προσεκτική επιλογή της τροφής και των ποτών στην διάρκεια του ταξιδιού.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τα εξής:

* Να θυμάστε ότι το αλκοόλ δεν αποστειρώνει το νερό ή τον πάγο. Αλκοολούχα ποτά στα οποία προστίθεται νερό ή πάγος μπορεί να καταστούν μολυσμένα.

* Επιδημίες διάρροιας έχουν συσχετισθεί και με εμφιαλωμένο νερό. Αν, όμως, υπάρχει άφθονο ανθρακικό όταν ανοίγετε ένα μπουκάλι (π.χ. νερού ή αναψυκτικού), αυτό αποτελεί ένδειξη σωστής συντήρησης. Τέτοια προϊόντα είναι θεωρητικώς ασφαλή.

* Μην τρώτε έτοιμες φρουτοσαλάτες ή σαλάτες με μαρούλι ή κοτόπουλο. Είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα μη ασφαλών τροφίμων. Και αυτό, διότι τα συστατικά τους μπορεί να μην έχουν πλυθεί επαρκώς ή/και να έχουν παραμείνει αρκετή ώρα εκτός ψυγείου.

* Μην χρησιμοποιείτε καρυκεύματα και σάλτσες που βρίσκονται μόνιμα στα τραπέζια.

* Μην καταναλώνετε τοπικά φαγητά που βρίσκονται σε μπουφέ και ζεσταίνονται με ατμό. Ενδέχεται να είναι επικίνδυνα, διότι η θερμοκρασία που συντηρούνται μπορεί να ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.

* Το ζεστό τσάι και καφές είναι συνήθως ασφαλή και αποτελούν εναλλακτικές λύσεις του βρασμένου νερού.

* Τα εμφιαλωμένα ροφήματα καλό είναι να καταναλώνονται χωρίς πάγο, κατευθείαν από το μπουκάλι με καλαμάκι ή σε ποτήρι. Ωστόσο θα τα σερβίρετε εσείς στον εαυτό σας και δεν θα σας τα δίνουν έτοιμα.

* Να τρώτε μόνο τα φρούτα που θα ξεφλουδίζετε εσείς οι ίδιοι αμέσως πριν τα καταναλώσετε.