Τι συμβαίνει στο σώμα μας, όμως, όταν ο κύκλος διαταράσσεται; Ποια είναι τα συμπτώματα, πότε μπορεί να συμβεί, πώς θα το παρατηρήσεις και θα το αντιληφθείς πριν κλείσεις ραντεβού με το γυναικολόγο σου; Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Σύλλας, γράφει για όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις διαταραχές περιόδου.
Αν σε ταλαιπωρεί κάτι γυναικολογικό ή θέλεις να ενημερωθείς σωστά για κάτι που σε απασχολεί κάνε “κλικ” εδώ…
Τι εννοούμε με τον όρο «διαταραχές κύκλου»;
Πρόκειται για σειρά από διαφορετικά συμπτώματα ή καταστάσεις τα οποία μάλιστα μπορεί και να συνυπάρχουν. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ο φυσιολογικός έμμηνος κύκλος αποτελεί τον δείκτη σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας για κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, και να γνωρίζουμε ότι η πιο σοβαρή αρνητική επίπτωση των διαταραχών του κύκλου είναι η υπογονιμότητα. Συμβουλεύω λοιπόν όλες τις γυναίκες να λαμβάνουν σοβαρά το οποιοδήποτε σύμπτωμα και την οποιαδήποτε αλλαγή στον κύκλο τους.
Σε ποιες περιπτώσεις λέμε ότι μια γυναίκα βιώνει διαταραχές της έμμηνου ρύσεως;
Όταν η περίοδος έρχεται νωρίτερα από 21 ημέρες (συχνομηνόρροια) ή αργότερα από 35 ημέρες, χάνεται για δύο ή και τρεις κύκλους στη σειρά (αραιομηνόρροια), εμφανίζεται σπάνια (ολιγομηνόρροια) ή απουσιάζει εντελώς (αμηνόρροια).
Επίσης, όταν είναι πολύ διαφορετική κάθε φορά, βαρύτερη ή ελαφρύτερη από το συνηθισμένο, μεγαλύτερης διάρκειας από 7 ημέρες, συνοδεύεται από περιοριστικά για την καθημερινότητα συμπτώματα όπως πόνος, κράμπες, ναυτία, ζάλη, αδυναμία ή και τάση για εμετό (δυσμηνόρροια).
Ακόμη και όταν εμφανίζεται ήπια αιμορραγία, κηλίδες αίματος ανάμεσα στις περιόδους (μεσοκυκλική αιμόρροια) ή το φαινόμενο αυτό ξεκινάει περίπου στην ωορρηξία και συνεχίζεται μέχρι να έρθει «κανονικά» η περίοδος, και όταν εμφανίζεται αιμορραγία ή κηλίδες αίματος, αφού η γυναίκα έχει εισέλθει στην εμμηνόπαυση ή μετά την σεξουαλική επαφή, τότε μιλάμε για διαταραχές στον κύκλο.
Ποια είναι τα συχνότερα αίτια διαταραχής του κύκλου;
Κατ’ αρχήν τα συμπτώματα έχουν να κάνουμε με την ηλικία, όπως παραδείγματος χάρη αν η γυναίκα βρίσκεται στην εφηβεία ή την εμμηνόπαυση, με λίγα λόγια το στάδιο της αναπαραγωγικής της ηλικίας. Συνεχίζουμε με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) ή τις κύστες στις ωοθήκες, το χρόνιο ή το έντονο στρες λόγω κάποιου δυσάρεστου ξαφνικού συμβάντος που προκαλεί σοκ στον οργανισμό και μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στον κύκλο μιας γυναίκας.
Η εξαντλητική δίαιτα ή άσκηση, το αντισυλληπτικό χάπι, οι ασθένειες που σχετίζονται με τις ορμόνες, όπως παθήσεις τους θυρεοειδούς αδένα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ενδομητρίωση, οι πολύποδες και τα ινομυώματα, ο καρκίνος της μήτρας ή ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, η αναιμία ή άλλες αιμορραγικές διαταραχές, καθώς και ανωμαλίες της υπόφυσης.
Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καθώς το συκώτι είναι ένα όργανο που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου μιας γυναίκας, λόγω του μεταβολισμού των ορμονών της αναπαραγωγής, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID), η πρόωρη ανεπάρκεια των ωοθηκών που προκαλείται από βαριές για τον οργανισμό θεραπείες, και τα στεροειδή ή αντιπηκτικά φάρμακα, μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του κύκλου. Εδώ θα βρείτε λεπτομερέστερη περιγραφή των διαταραχών του κύκλου και των συμπτωμάτων.
Ποιες είναι οι συμβουλές σας που αφορούν στην παρατήρηση και την αντιμετώπισή τους;
Ανάλογα με τα αίτια της διαταραχής του κύκλου, μια γυναίκα μπορεί να έχει την πλέον κατάλληλη και πιο αποτελεσματική για εκείνη αντιμετώπιση και θεραπεία. Καλό είναι να γίνει προσεκτική παρατήρηση και λεπτομερής καταγραφή των συμπτωμάτων, τα οποία στη συνέχεια θα συζητηθούν αναλυτικά με την/τον θεράποντα ιατρό. Η/Ο ιατρός μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση συντηρητικά, φαρμακευτικά, σπανίως χειρουργικά, ή και να υποδείξει έναν εντελώς φυσικό τρόπο αποκατάστασης της ορμονικής ισορροπίας του οργανισμού (μείωση του στρες, αλλαγές στη διατροφή κ.α.), εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Περισσότερες πληροφορίες για τις Διαταραχές Περιόδου θα βρεις εδώ.
Στοιχεία επικοινωνίας
www.syllas.gr
www.facebook.com/syllas.gr/