Η διατήρηση της θηλής του μαστού «όπλο» στην αισιοδοξία μετά από μαστεκτομή
Γράφει η Δρ Βάνια Σταφυλά
Χειρουργός Μαστού
Συνεργάτης Ομίλου «Υγεία»
Η διατήρηση της θηλής μετά από τη συντηρητική μαστεκτομή, εφόσον βέβαια είναι αυτό ογκολογικά ασφαλές, αποτελεί μέριμνα και φροντίδα μας, δεδομένου ότι ο συνδυασμός του άριστου θεραπευτικού και αισθητικού αποτελέσματος θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης χειρουργικής μαστού.
Η πλήρης, μετά από μαστεκτομή αισθητική αποκατάσταση του μαστού, ο οποίος αποτελεί μια από τις σημαντικές «ταυτότητες» της γυναικείας ψυχοσύνθεσης, διασφαλίζεται με τη συντηρητική μαστεκτομή, τα αποτελέσματα της οποίας σύμφωνα με διηγήσεις γυναικών, ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες τους. Αρκεί, λόγω του ότι απαιτείται εφαρμογή ειδικών χειρουργικών τεχνικών, οι επεμβάσεις αυτές να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο χειρουργό μαστού με εμπειρία στην ογκοπλαστική χειρουργική και με τη συνεργασία πλαστικού χειρουργού».
Σήμερα η συντηρητική μαστεκτομή με διατήρηση της θηλής, αποτελεί την πλέον εξελιγμένη επέμβαση στη σύγχρονη χειρουργική του μαστού, εφόσον βεβαίως είναι ογκολογικά επιτρεπτό, προκειμένου το υψηλής ποιότητας αισθητικό αποτέλεσμα να αποτελεί ψυχολογικό «όπλο» και κίνητρο για ενίσχυση του αγώνα της κάθε γυναίκας που πάσχει από καρκίνο του μαστού.
Πολλές έρευνες έχουν ασχοληθεί με τις ψυχολογικές παραμέτρους των ασθενών με καρκίνο του μαστού, μετά από μία συντηρητική μαστεκτομή.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι γυναίκες που συμμετείχαν στις έρευνες αυτές δήλωσαν ότι η διατήρηση της θηλής τις βοήθησε να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο και να έχουν μια πιο φυσιολογική αντίληψη της εικόνας του σώματός τους, χωρίς η διατήρηση της θηλής να αυξήσει το άγχος τους για μια πιθανή μελλοντική υποτροπή της νόσου.
Όλες οι διηγήσεις έδειξαν με τον πλέον εμφαντικό τρόπο πως τα ψυχολογικά οφέλη της συντηρητικής μαστεκτομήςσυμβάλλουν αποτελεσματικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των επιζώντων από τον καρκίνο του μαστού γυναικών.
Δεν θα πρέπει επίσης, να διαφύγει της προσοχής μας, πως η μαστεκτομή με διατήρηση της θηλής, αποτελεί επέμβαση εκλογής για τις γυναίκες οι οποίες δεν νοσούν μεν, αλλά διαθέτουν ισχυρούς προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως είναι οι μεταλλάξεις σε γονίδια που ευθύνονται για τον καρκίνο του μαστού, διασφαλίζοντας την σχεδόν μηδενική πιθανότητα να εμφανίσουν στο μέλλον τη νόσο.
Με τη συντηρητική μαστεκτομή, διατηρείται όλο το εξωτερικό περίβλημα του μαστού και αφαιρείται το εσωτερικό μέσω μιας μικρής τομής, ενώ στη συνέχεια τοποθετείται ένθεμα σιλικόνης, είτε μόνιμο, είτε προσωρινό,προκειμένου να διαμορφωθεί το επιθυμητό μέγεθος και σχήμα του μαστού.
Η απόφαση για τη συντηρητική μαστεκτομή πρέπει να λαμβάνεται την ίδια τη στιγμή της διάγνωσης και να προγραμματίζεται από την ασθενή, σε στενή συνεργασία με τον χειρουργό μαστού τον οποίο εμπιστεύεται.
Πολλές φορές βέβαια αυτό μοιάζει ουτοπικό για τις ασθενείς γιατί, είναι λογικό, πρώτιστο μέλημα τους τη στιγμή της διάγνωσης να είναι η ίαση από τον καρκίνο και όχι η αισθητική αποκατάσταση του μαστού. Εδώ όμως πρέπει ο χειρουργός μαστού να επισημάνει στην ασθενή, ότι και αυτός ο παράγοντας, της άμεσης αποκατάστασης δεν θα πρέπει να παραλείπεται, τη στιγμή που έχει αποδειχθεί πως θα βοηθήσει δραστικά στην ψυχολογική της τόνωση και αισιοδοξία και στην πλήρη επαναφορά της στην φυσιολογική της ζωή, στοιχεία απαραίτητα για τον αγώνα της κατά του καρκίνου του μαστού.
Είναι σημαντικό και πρέπει να σημειωθεί πως η συντηρητική μαστεκτομή δεν εμποδίζει πιθανές επιπλέον επι κουρικές θεραπείες όπως είναι η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, αρκεί να υπάρχει πλήρης συνεργασία της ομάδας που απαρτίζεται από τον χειρουργό μαστού, τον πλαστικό χειρουργό, τον ογκολόγο και τον ακτινοθεραπευτή.
Καλό θα είναι επίσης, για λόγους επίτευξης απόλυτης συμμετρίας και άριστου αποτελέσματος, η συντηρητική μαστεκτομή με διατήρηση της θηλής να συνδυαστεί και με παρεμβάσεις στον μη πάσχοντα μαστό.