Iatropedia

Διαβητικό πόδι: Ο ΕΟΠΥΥ θέσπισε τις προδιαγραφές για τα θεραπευτικά υποδήματα

Τουλάχιστον 50.000 πάσχοντες από διαβήτη απειλούνται άμεσα από ακρωτηριασμό. Στους 2.500 όσοι ακρωτηριάζονται ετησίως. Τι είναι το διαβητικό πόδι. Οι προδιαγραφές που θεσπίστηκαν.

Εγκύκλιο με την οποία τίθενται οι επιστημονικές προδιαγραφές για τη χορήγηση θεραπευτικών υποδημάτων στους πάσχοντες από διαβητικό πόδι, δημοσίευσε ο ΕΟΠΥΥ. Με την εγκύκλιο αυτή ικανοποιείται επιτέλους ένα χρόνιο αίτημα των ασθενών με διαβήτη, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Το διαβητικό πόδι αποτελεί την δεύτερη συχνότερη επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη (πρώτη είναι οι καρδιαγγειακές επιπλοκές). Χαρακτηρίζεται από σημαντικές βλάβες στα νεύρα των κάτω άκρων, που μειώνουν ή εξαλείφουν την αισθητικότητα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην αντιλαμβάνεται ο ασθενής ερεθίσματα που προκαλούν πόνο (π.χ. ένα τραυματισμό ή κάψιμο). Έτσι, διευκολύνεται η ανάπτυξη πληγών που δεν γίνονται αμέσως αντιληπτές.

Εάν μία πληγή δεν αντιμετωπιστεί αμέσως και σωστά, μπορεί να μολυνθεί και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Η έσχατη λύση για την αντιμετώπισή τους είναι ο ακρωτηριασμός. Η Εταιρεία Μελέτης Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ) αναφέρει ότι στη χώρα μας:

Η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για τα θεραπευτικά υποδήματα που χορηγούνται σε ασθενείς με διαβητικό πόδι, προβλέπει  τις προδιαγραφές και τη συχνότητα χορήγησης:

Μείωση των ακρωτηριασμών κατά 85%

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει ότι ήδη από το 2004 είχε θέση το θέμα του διαβητικού ποδιού σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Έκτοτε ζητούσε επίμονα να εστιάσουν στην πρόληψη και να παράσχουν στους πάσχοντες τα ενδεδειγμένα, απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπιστεί το διαβητικό πόδι.

Όπως τονίζει, οι πολιτικές πρόληψης μπορούν να μειώσουν ραγδαία τους ακρωτηριασμούς από το διαβητικό πόδι. Στη Γερμανία, λ.χ., μειώθηκαν κατά 85% με την εφαρμογή ανάλογων πολιτικών.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκφράζει «απόλυτη ικανοποίηση» για την απόφαση της Πολιτείας. Και διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, επιδιώκοντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με διαβήτη.

Διαβάστε στη συνέχεια ολόκληρη την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ.