Iatropedia

Διαβήτης: Γιατροί στην Κίνα θεράπευσαν ασθενή χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που αναφέρεται ίαση του διαβήτη με αυτόλογη μεταμόσχευση κυττάρων.

Γιατροί στην Σαγκάη κατόρθωσαν να απαλλάξουν από τον διαβήτη τύπου 2 έναν 59χρονο ασθενή, χρησιμοποιώντας ερευνητική (πειραματική) θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

Ο άνδρας έπασχε από τη νόσο επί 25 χρόνια. Τα τελευταία χρειαζόταν ινσουλίνη για να ρυθμίσει το σάκχαρό του. Στη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων υποβλήθηκε το 2021 και πλέον δεν κάνει καμία θεραπεία για τον διαβήτη.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που χρησιμοποιούνται με επιτυχία τα βλαστοκύτταρα για την ίαση της νόσου, αναφέρουν οι γιατροί του.

Το επίτευγμά τους δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cell Discovery. Αποτελεί προϊόν ερευνών μιας δεκαετίας στο Νοσοκομείο Changzheng της Σαγκάης.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, ο 59χρονος παρουσίασε τελικού σταδίου διαβητική νεφροπάθεια για την οποία έκανε μεταμόσχευση νεφρού το 2017. Από το Νοέμβριο του 2019 παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση του διαβήτη του, καθώς έχασε σχεδόν όλη τη λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος.

Τα κύτταρα αυτά παράγουν ινσουλίνη. Βρίσκονται σε δομές του παγκρέατος που λέγονται νησίδια του Λάνγκερχανς, από τον γιατρό που τα ανακάλυψε.

Ο 59χρονος άρχισε να κάνει καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης αλλά δεν μπορούσε να ρυθμίσει το σάκχαρό του. Έτσι, είχε καθημερινά επεισόδια υπεργλυκαιμίας και υπογλυκαιμίας.

Σε 11 εβδομάδες

Λόγω της ανησυχίας για την υπογλυκαιμία και τις καταστροφικές συνέπειες της κακής ρύθμισης του σακχάρου στο μεταμοσχευμένο νεφρό, οι γιατροί του πρότειναν να ενταχθεί σε μελέτη που μόλις άρχιζαν. Σε αυτήν θα αξιολογούσαν την ασφάλεια της θεραπείας με βλαστοκύτταρα, που λαμβάνουν από το αίμα των ασθενών.

Τον Ιούλιο του 2021, οι γιατροί με επικεφαλής τον Dr. Yin Hao απομόνωσαν βλαστοκύτταρα από τον ασθενή τους και τα μετέτρεψαν σε νησίδια του παγκρέατος στο εργαστήριο. Ύστερα, τα ενέχυσαν πίσω στον οργανισμό του.

Η μεταμόσχευση ήταν επιτυχημένη. Εντός 11 εβδομάδων ο ασθενής έπαψε να χρειάζεται ενέσεις ινσουλίνης. Σταδιακά άρχισε επίσης να μειώνει και τα χάπια που έπαιρνε και έναν χρόνο αργότερα τα έκοψε και αυτά.

Οι εξετάσεις που έκανε έδειξαν ότι τα βλαστοκύτταρα αποκατέστησαν τη λειτουργία του παγκρέατος και του μεταμοσχευμένου νεφρού του. Έως σήμερα ο ασθενής δεν έχει χρειασθεί αντιδιαβητικά φάρμακα και οι γιατροί πιστεύουν ότι έχει ιαθεί.

Ωστόσο τονίζουν πως απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου, να εξακριβωθεί η διάρκειά της και να διαπιστωθεί ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι υποψήφιοι γι’ αυτήν.

Φωτογραφία: iStock