Διαβήτης: Οι κορυφαίες ανακαλύψεις και εξελίξεις του 2022
Μια άλλη μορφή, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1,5, είναι σχετικά σπάνιος. Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή, που εμφανίζεται σταδιακά κατά τη διάρκεια των ενήλικων ετών και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής ή στη διατροφή.
Εάν έχετε μια μορφή διαβήτη, το σώμα σας μπορεί να μην παράγει αρκετή ινσουλίνη (η ορμόνη που μεταφέρει τα σάκχαρα από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρά σας για ενέργεια) ή μπορεί να μην κάνει επιτυχώς χρήση της ινσουλίνης που παράγει. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε ντόμινο προβλημάτων υγείας αν δεν τεθούν υπό έλεγχο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει βλάβη σε κρίσιμα όργανα και συστήματα, όπως τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεφρά και τα μάτια σας, μεταξύ άλλων.
Ακολουθεί μια ματιά σε μερικές από τις πιο υποσχόμενες καινοτομίες και ανακαλύψεις στη διαχείριση και την πρόληψη του διαβήτη μέσα στο 2022.
Έγκριση της πρώτης ανοσοθεραπείας για τον διαβήτη τύπου 1
Η πιο σημαντική εξέλιξη μέσα στο 2022 ήταν αναμφισβήτητα η πρόσφατη έγκριση του αμερικανικού FDA για ένα νέο φάρμακο που μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1.
Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο που καθυστερεί την έναρξη του τύπου 1 διαβήτη
Το φάρμακο (teplizumab-mzwv) ονομάστηκε Tzield. Είναι σε ενέσιμη μορφή και σκοπός του είναι να καθυστερήσει την εμφάνιση του 3ου σταδίου του διαβήτη τύπου 1 σε ενήλικες εκτός από παιδιατρικούς ασθενείς 8 ετών και άνω που έχουν δευτέρου σταδίου διαβήτη τύπου 1.
Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, σημαίνει ότι κανονικά θα χρειάζεστε τακτικές εγχύσεις ινσουλίνης ή θα φοράτε μια αντλία ινσουλίνης πάντα πάνω σας. Αυτό απαιτεί επαγρύπνηση και διαρκή έλεγχο και μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας.
Ο διαβήτης τύπου 1 γενικά διαγιγνώσκεται σε νεαρούς ενήλικες και παιδιά, αλλά μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο εάν έχετε έναν αδερφό ή έναν γονέα με την πάθηση. Τούτου λεχθέντος, πολλοί άνθρωποι που ζουν με αυτήν την πάθηση δεν έχουν καθόλου οικογενειακό ιστορικό.
Αυτό το πρόσφατα εγκεκριμένο φάρμακο συνδέεται με συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αναβάλλοντας την εξέλιξη της νόσου. Θα μπορούσε ακόμη και να απενεργοποιήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τα κύτταρα τα οποία παράγουν ινσουλίνη, καθώς και να δημιουργήσει περισσότερα κύτταρα που βοηθούν στην μετρίαση της ανοσοαπόκρισης. Αυτό το ενέσιμο φάρμακο συνταγογραφείται για χορήγηση κάθε μέρα για 14 συνεχόμενες ημέρες.
Ένα νέο φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2: Η τιρζεπατίδη
Τον Μάιο του 2022, ο FDA ενέκρινε ένα νέο φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2: την τιρζεπατίδη (tirzepatide), η οποία κυκλοφόρησε με την ονομασία Mounjaro από την φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly. Το ενέσιμο φάρμακο βελτιώνει τον έλεγχο των επιπέδων A1C (το μέτρο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα) σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, επιπροσθέτως στην άσκηση και την κατάλληλη διατροφή.
Η τιρζεπατίδη είναι ένας διπλός αγωνιστής του υποδοχέα GIP/GLP-1. Είναι ένα φάρμακο που προσκολλάται σε έναν υποδοχέα που βρίσκεται είτε πάνω είτε μέσα σε ένα κύτταρο και προκαλεί το ίδιο είδος δράσης με τα είδη ουσιών που συνήθως προσκολλώνται στον υποδοχέα.
Η τιρζεπατίδη ενεργοποιεί τους υποδοχείς τόσο για το πεπτίδιο GLP-1, όσο και για το πολυπεπτίδιο GIP, τα οποία είναι ορμόνες που παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου. Το φάρμακο εγχύεται σε ενέσιμη μορφή σε εβδομαδιαία βάση, με τη δόση να μεταβάλλεται ανάλογα με τους στόχους σακχάρου στο αίμα συγκεκριμένων ατόμων.
Αν και δεν εγκρίθηκε επίσημα για την παρακάτω χρήση, η τιρζεπατίδη αναγνωρίστηκε πρόσφατα από τον FDA ως επίσημο φάρμακο απώλειας βάρους. Μια κλινική δοκιμή αποκάλυψε ότι το φάρμακο μείωσε το βάρος των συμμετεχόντων έως και περίπου 22%. Το φάρμακο έγινε καλά δεκτό από τον οργανισμό όσων χρησιμοποιούν φάρμακα για τον διαβήτη.
Πηγή: https://www.healthline.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαβήτης τύπου 1: Μπορεί να ανιχνευθεί και πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα
Διαβήτης: 8 δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για το «ζάχαρο» και την όραση