Διαβήτης: Πιο επιρρεπείς σε καρδιακά οι γυναίκες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διαβήτης
Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τις καρδιαγγειακές επιπτώσεις του διαβήτη, μια κατάσταση που είναι πιθανό να αυξηθεί τις ερχόμενες δεκαετίες.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας διαβήτη στην επιστημονική επιθεώρηση «European Journal of Preventive Cardiology».

Οι καρδιαγγειακές ασθένειες εμφανίζονται 15 χρόνια νωρίτερα σε ασθενείς με διαβήτη και είναι τα βασικά αίτια θνησιμότητας για αυτούς τους ανθρώπους. Στις γυναίκες η σύνδεση μεταξύ διαβήτη και καρδιαγγειακών ασθενειών είναι πολύ ισχυρή.

Παγκοσμίως, καταγράφονται περισσότερα περιστατικά θανάτων λόγω διαβήτη σε γυναίκες (2,1 εκατομμύρια ετησίως) παρά σε άντρες (1,8 εκατομμύριο ετησίως) – αυτός ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου στις γυναίκες.

Η στεφανιαία νόσος καρδιάς είναι η συχνότερη μορφή καρδιαγγειακής νόσου και η πιο θανατηφόρα. Οι γυναίκες με διαβήτη είναι σχεδόν δύο φορές πιθανότερο (1,81) να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο καρδιάς συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν πάσχουν από διαβήτη. Αντίστοιχα, οι άντρες με διαβήτη είναι 1,48 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτή τη νόσο από εκείνους που δεν έχουν διαβήτη.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος – η οποία μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε ακρωτηριασμό του ποδιού – είναι η συχνότερη πρώτη εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και συναντάται συχνότερα στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η δεύτερη πιο συνήθης εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου δύο. Οι γυναίκες με διαβήτη είναι πέντε φορές πιθανότερο από τους άντρες με διαβήτη να πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να εξηγήσει τις διαφορές αυτές μεταξύ των δύο φύλων. Μια πιθανή εξήγηση στον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας θα μπορούσε να είναι ότι είναι μια συγκεκριμένη μορφή καρδιακής ανεπάρκειας που συναντάται συχνότερα σε γυναίκες γενικά και είναι επίσης αυτή που εμφανίζεται στον διαβήτη. Η μορφή αυτή ονομάζεται καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια), κατά την οποία η αυξημένη ακαμψία προκαλεί μειωμένη χαλάρωση του καρδιακού μυ μετά τη συστολή του.

Τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες, η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόληψη του διαβήτη, αλλά ακόμα και αν κάποιος πάσχει από διαβήτη είναι ουσιαστικής σημασία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης Τζολίν Μπούλενς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άμστερνταμ, στην Ολλανδία δήλωσε: «Με τα αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας στην κοινωνία μας έχουμε δει μια τεράστια αύξηση στα ποσοστά διαβήτη. Γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, οπότε μπορούμε να αναστείλουμε αυτή την πορεία αλλάζοντας συμπεριφορά».

Η Μπούλενς τονίζει ότι η διαχείριση του τρόπου ζωής είναι μια από τις βασικές γραμμές θεραπείας στους ασθενείς με διαβήτη και τονίζει ότι, αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν ελέγξουν τα επίπεδα της γλυκόζης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φαρμακοθεραπεία που τη μειώνει ως θεραπεία «δεύτερης γραμμής».

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τις συνήθειες του τρόπου ζωής αυτών των ασθενών αφορούν κατά κύριο λόγο τη διακοπή του καπνίσματος, τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων για τη μείωση του σωματικού βάρους, την υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής με ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς για τη μείωση καρδιαγγειακών επεισοδίων, αποφυγή του αλκοόλ και τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής άσκησης σε εβδομαδιαία βάση.

Η Μπούλενς καταλήγει ότι πράγματι οι ασθενείς με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών συγκριτικά με εκείνους που δεν πάσχουν και υπογραμμίζει ότι επιτακτική η ανάγκη ελέγχου και πρόληψης αυτών των επιπλοκών.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2040 ο παγκόσμιος αριθμός πασχόντων από διαβήτη θα φτάσει τα 629 εκατομμύρια.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ