Iatropedia

Διαβήτης: Σε πόση ώρα δρα η ινσουλίνη και άλλα βασικά δεδομένα γι’ αυτήν

insulin

Πόσοι τύποι της ορμόνης υπάρχουν και σε τι διαφέρουν μεταξύ τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA).

Η ινσουλίνη αποτελεί σημαντικό τμήμα στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά πολλοί ασθενείς δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι γι’ αυτήν.

Η Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA) έχει πολλές πληροφορίες για να τους βοηθήσει. Όπως αναφέρει, η ινσουλίνη είναι ορμόνη που παράγει το πάγκρεας για να βοηθεί τον οργανισμό να χρησιμοποιεί ή να αποθηκεύει το σάκχαρο (γλυκόζη) που λαμβάνει από τα τρόφιμα.

Δίχως επαρκή ή αποδοτική ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται σε παθολογικά όρια.

Στους ασθενείς με τύπου 1 διαβήτη το πάγκρεας δεν παράγει πια ινσουλίνη. Επομένως χρειάζονται υποκατάσταση της ορμόνης με καθημερινές εγχύσεις. Στους ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, αλλά ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίνεται καλά σε αυτήν. Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζονται αντιδιαβητικά χάπια  ή εγχύσεις ινσουλίνης ώστε να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι της ορμόνης, που χωρίζονται σε κατηγορίες αναλόγως με την ταχύτητα δράσεώς τους, το πότε φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα στο αίμα και τη διάρκεια της δράσης τους. Η ορμόνη διατίθεται επίσης σε διάφορες δόσεις.

Η ινσουλίνη δεν μπορεί να ληφθεί με τη μορφή δισκίων, διότι μετά την κατάποση θα διασπαστεί όπως οι πρωτεΐνες των τροφίμων. Γι’ αυτό τον λόγο χορηγείται με ένεση στο λίπος κάτω από το δέρμα (υποδόριο λίπος).

Σε σπάνιες περιπτώσεις η έγχυσή της μπορεί να προκαλέσει τοπική αλλεργική αντίδραση. Αν νομίζετε ότι σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, συνιστά η ADA.

Τα είδη της ινσουλίνης

Αναλόγως με τις ανάγκες κάθε ασθενούς, ο θεράπων ιατρός μπορεί να του χορηγήσει διάφορους τύπους ινσουλίνης. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

Φωτογραφία: iStock