Διαβήτης: Τα καρδιαγγειακά επεισόδια είναι η κύρια αιτία θανάτου, πώς να προστατευθείτε
Η έγκαιρη διάγνωση και η εντατική ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη έχει ζωτική σημασία για τους ασθενείς, διότι το αυξημένο «ζάχαρο» ανοίγει τον δρόμο στα καρδιαγγειακά επεισόδια.
Στην πραγματικότητα, το 75% των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη πεθαίνουν τελικά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια ή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στη χώρα μας περισσότερο από 1 εκατομμύριο άτομα έχουν σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο από αυτούς οι μισοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν και έχουν ήδη εγκαταστήσει υποκλινική καρδιαγγειακή νόσο.
Συνολικά, εξ άλλου, «οι ασθενείς με διαβήτη διατρέχουν διπλάσιο έως και τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου», αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Μακροπρόθεσμες επιπλοκές
Όπως εξηγεί, η ανεπαρκής ρύθμιση του διαβήτη έχει μακροπρόθεσμα πολλές επιπλοκές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Ειδικότερα, ο φτωχός γλυκαιμικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε:
- Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (δύναται να οδηγήσει στην τύφλωση)
- Διαβητική νεφροπάθεια (δύναται να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση)
- Περιφερική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια (δύναται να οδηγήσουν σε έλκη-λοιμώξεις στα κάτω άκρα, δηλαδή στο διαβητικό πόδι, και στον ακρωτηριασμό)
- Καρδιαγγειακά συμβάματα, όπως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
«Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου αίματος μειώνει σημαντικά τις καρδιαγγειακές επιπλοκές», σημειώνει ο κ. Σιάσος. Και προσθέτει πως είναι απαραίτητος ο σωστός έλεγχος για την πρώιμη ανίχνευση καρδιαγγειακών επιπλοκών.
Για λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια
Ευτυχώς, είναι πολλά όσα μπορούν να κάνουν οι ασθενείς για να προστατεύσουν την καρδιά τους. Ο κ. Σιάσος συνιστά τα εξής:
- Ρυθμίστε το σάκχαρό σας
- Φροντίστε το σωματικό βάρος σας να είναι ιδανικό
- Διακάψτε το κάπνισμα
- Να τρέφεστε υγιεινά και να ακολουθείτε τη μεσογειακή δίαιτα
- Να περπατάτε καθημερινά για τουλάχιστον 30 λεπτά
- Να μετράτε συστηματικά την αρτηριακή σας πίεση. Αν είναι αυξημένη, ρυθμίστε την
- Να ελέγχετε τη χοληστερίνη σας
- Να λαμβάνετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας
Εξειδικευμένη φροντίδα
Για την προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια, η Ομάδα Εργασίας για Καρδιά & Διαβήτη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) έχει οργανώσει ειδικά Ιατρεία στα νοσοκομεία. Με τη στενή συνεργασία καρδιολόγων, ενδοκρινολόγων και παθολόγων με εξειδίκευση στο διαβήτη επιτυγχάνεται πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή προδιαβήτη.
Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ διαθέτει σημαντικό αριθμό μελών ΔΕΠ διαφόρων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, με ενεργό ενασχόληση με τον Σακχαρώδη Διαβήτη και την παχυσαρκία ως νόσο και τις συνοδές συν-νοσηρότητες. Ειδικά Διαβητολογικά Κέντρα και Ειδικά ιατρεία καρδιομεταβολικών νόσων και παχυσαρκίας λειτουργούν στα Νοσοκομεία Λαϊκό, Αττικό, Ιπποκράτειο, Σωτηρία και τα Νοσοκομεία Παίδων.
Επιπρόσθετα, ειδικά ιατρεία Βαριατρικής Μεταβολικής Χειρουργικής συνεργάζονται στενά τόσο στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στο Ιπποκράτειο και στο Ευγενίδειο ως αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής της παχυσαρκίας. Τέλος, εξειδικευμένοι καθηγητές Ψυχιατρικής έχουν μεγάλη εμπειρία στις διαταραχές πρόσληψης τροφής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ