Iatropedia

Διαβήτης: Τι να προσέξετε στις διακοπές σας – Οι παγίδες της διατροφής και της ζέστης

Τι να προσέξουν οι πάσχοντες πριν αναχωρήσουν, στη διάρκεια του ταξιδιού και μετά την άφιξή τους.

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η φωτεινή εποχή του χρόνου που οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε να απολαμβάνουμε μετά τις δύσκολες μέρες μιας ολόκληρης χρονιάς.

Για να κυλήσουν, όμως, όλα ανέφελα, πρέπει να χρησιμοποιούμε την κοινή λογική και να λαμβάνουμε βασικά μέτρα ασφαλείας. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για τους πάσχοντες από διαβήτη, οι οποίοι «πρέπει να δώσουν προσοχή σε μερικά πράγματα και καταστάσεις για να διασφαλίσουν υγιεινές διακοπές χωρίς απορρύθμιση του διαβήτη και χωρίς κινδύνους επιπλοκών», επισημαίνει ο παθολόγος-διαβητολόγος δρ Ανδρέας Μελιδώνης, συντονιστής διευθυντής στο Διαβητολογικό-Καρδιομεταβολικό Κέντρο του Metropolitan Hospital. Να τι συνιστά:

Για τη διατροφή…

…και το αλκοόλ

Η διασκέδαση στις διακοπές συχνά συνδυάζεται με κατανάλωση αλκοόλ. Η μικρή κατανάλωση είναι επιτρεπτή. Ωστόσο η αυξημένη κατανάλωση βραχυπρόθεσμα ενέχει κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Μακροπρόθεσμα, δε, ενέχει κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους.

Μπορείτε να πίνετε ποτά που αντιστοιχούν σε 20 – 25 γρ. οινόπνευμα ημερησίως, κατανεμημένα σε 2 δόσεις, εξηγεί ο κ. Μελιδώνης.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πρέπει να είναι όσοι λαμβάνουν ινσουλίνη. Αν η κατανάλωση αλκοόλ συνοδεύεται από έντονη άσκηση (λ.χ. χορό), μην παραλείπετε να καταναλώσετε ένα ενδιάμεσο μικρό γεύμα υδατανθράκων (τοστ, χυμό, φρούτο ή κράκερς) για να αποφύγετε τις υπογλυκαιμίες. Τέλος, μην οδηγείτε όταν έχετε πιεί αλκοόλ, διότι – διακοπές ή μη – αυτό είναι πολύ επικίνδυνο

Οργανωθείτε σωστά

Στα ταξίδια

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είστε όχι μόνο στον τόπο όπου θα κάνετε τις διακοπές σας, αλλά και στη διαδρομή προς αυτόν. Ο κ. Μελιδώνης συνιστά τα εξής:

Προσοχή σε φάρμακα και αναλώσιμα

Όταν φθάσετε στον προορισμό σας, μην ξεχάσετε να φυλάξετε σε δροσερό μέρος τις σύριγγες και την ινσουλίνη που δεν θα χρησιμοποιήσετε άμεσα. Βάλτε επίσης στο ψυγείο την ένεση γλυκογόνου.

Η ινσουλίνη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για χρονική περίοδο 6 εβδομάδων χωρίς να υποστεί αλλοιώσεις. Οι ταινίες σακχάρου διατηρούνται σε θερμοκρασία 18οC έως 30οC.

Στον ήλιο

Στο κολύμπι

Στην παραλία

«Για να απολαύσουμε τις διακοπές μας εφαρμόζουμε τα προληπτικά μέτρα και προλαμβάνουμε τις ανεπιθύμητες συνέπειες που θα μας στερήσουν την χαρά τους», καταλήγει ο ειδικός.

Φωτογραφία: iStock