Iatropedia

Διαβήτης τύπου 1: Καλύτερη θεραπεία με «τεχνητό πάγκρεας» έδειξε έρευνα με ελληνικό χρώμα

Η χρήση του τεχνητού παγκρέατος βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1, σε σχέση με την παραδοσιακή θεραπεία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι το τεχνητό πάγκρεας αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία, η οποία μπορεί να μειώσει τον χρόνο που τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των ασθενών είναι υψηλότερα ή χαμηλότερα του φυσιολογικού.

Η έρευνα δείχνει ότι, λειτουργώντας σε 24ωρη βάση, το τεχνητό πάγκρεας παρέχει σχεδόν δυόμιση έξτρα ώρες φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) τη μέρα, ενώ παράλληλα μειώνει κατά περίπου δύο ώρες το χρονικό διάστημα της υπεργλυκαιμίας και κατά 20 λεπτά της υπογλυκαιμίας.

Παρόλο που χρειάζονται και άλλες μελέτες για να επαληθεύσουν αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Απόστολο Τσάπα και τη λέκτορα Ελένη Μπεκιάρη του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), δήλωσαν ότι «τα συστήματος τεχνητού παγκρέατος αποτελούν μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1».

Τι κάνει το «τεχνητό πάγκρεας»

Το τεχνητό πάγκρεας παρακολουθεί συνεχώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μεταφέρει τις πληροφορίες σε μια αντλία ινσουλίνης, η οποία υπολογίζει (με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγόριθμου) και απελευθερώνει την αναγκαία ποσότητα αυτής της ορμόνης στο σώμα, όπως κάνει το κανονικό πάγκρεας στους υγιείς ανθρώπους χωρίς διαβήτη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα αποτελέσματα 41 κλινικών δοκιμών που αφορούσαν συνολικά 1.027 διαβητικούς, συγκρίνοντας το τεχνητό πάγκρεας με άλλες θεραπείες. Από ελληνικής πλευράς, στη μελέτη συμμετείχαν επίσης οι Κώστας Κίτσιος, Ελένη Αθανασιάδου και Θωμάς Καραγιάννης, όλοι από το ΑΠΘ.

Η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), πρόσφατα ενέκρινε τη χρήση του πρώτου τεχνητού παγκρέατος σε ασθενείς άνω των 14 ετών με διαβήτη τύπου 1. Μελλοντικές μελέτες θα διερευνήσουν την χρήση του τεχνητού παγκρέατος και σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ