Διαβήτης τύπου 1,5: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο του Lance Bass
Αντιμέτωπος με τον διαβήτη βρίσκεται εδώ και λίγα χρόνια ο Lance Bass, ο 45χρονος τραγουδιστής του συγκροτήματος NSYNC. Αρχικά οι γιατροί του είχαν πει ότι έπασχε από την πιο συχνή μορφή, τον τύπου 2 διαβήτη. Πολύ πρόσφατα, όμως, έμαθε ότι η διάγνωσή του ήταν λανθασμένη και η σωστή ήταν μια νόσος για την οποία ουδέποτε είχε ακούσει: διαβήτης τύπου 1,5.
«Όπως όλοι ξέρετε, διαγνώστηκα με τύπου 2 διαβήτη πριν από λίγα χρόνια», είπε πριν από λίγες μέρες σε ανάρτησή του στο Istagram. «Παρότι όμως έκανα προσαρμογές στη διατροφή μου, έπαιρνα φάρμακα και έκανα γυμναστική, δυσκολευόμουν να ρυθμίσω τα επίπεδα της γλυκόζης μου. Πρόσφατα ανακάλυψα πως η διάγνωσή μου ήταν λανθασμένη. Στην πραγματικότητα είχα διαβήτη τύπου 1,5 ή αλλιώς λανθάνοντα αυτοάνοσο διαβήτη των ενηλίκων».
Ο λανθάνων αυτοάνοσος διαβήτης των ενηλίκων (ΛΑΔΕ) είναι μία μορφή της νόσου που αρχίζει μετά την ενηλικίωση και επιδεινώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
«Όπως και ο τύπου 1 διαβήτης, έτσι και ο ΛΑΔΕ αναπτύσσεται όταν το πάγκρεας σταματά να παράγει ινσουλίνη», αναφέρει η Dr. M. Regina Castro, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στην Κλινική Mayo, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
«Η διακοπή αυτή συνήθως οφείλεται σε μία αυτοάνοση διαδικασία, κατά την οποία καταστρέφονται τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη», συνεχίζει. «Σε αντίθεση, όμως, με τον τύπου 1 διαβήτη η διαδικασία αυτή συμβαίνει με αργό ρυθμό. Γι’ αυτό τον λόγο οι ασθενείς με ΛΑΔΕ συχνά δεν χρειάζονται αμέσως εγχύσεις ινσουλίνης για να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους».
Ο ΛΑΔΕ (ή διαβήτης τύπου 1,5) συνήθως προκαλεί τα πρώτα συμπτώματα μετά την ηλικία των 30 ετών. Επειδή, όμως, το πάγκρεας εξακολουθεί να παράγει λίγη ινσουλίνη, οι πάσχοντες συχνά διαγιγνώσκονται αρχικά λανθασμένα με διαβήτη τύπου 2.
«Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι είναι αδύνατοι και γυμνάζονται ή χάνουν βάρος χωρίς προσπάθεια, μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν λανθάνοντα αυτοάνοσο διαβήτη των ενηλίκων», επισημαίνει η Dr. Castro.
Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Ο λανθάνων αυτοάνοσος διαβήτης των ενηλίκων (ΛΑΔΕ) προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με τις άλλες μορφές διαβήτη. Αυτά συμπεριλαμβάνουν:
- Πολυδιψία (υπερβολική δίψα)
- Πολυουρία (συχνή ούρηση)
- Έντονη κόπωση
- Ακούσια απώλεια βάρους
Ο διαβήτης τύπου 1,5 αρχικά μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως:
- Συστηματική γυμναστική
- Απώλεια βάρους
- Υγιεινές διατροφικές επιλογές
- Διακοπή του καπνίσματος
Τα αντιδιαβητικά φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα επίσης μπορεί να βοηθήσουν τον πρώτο καιρό. Καθώς όμως εξαντλείται η δυνατότητα του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη, οι περισσότεροι πάσχοντες με ΛΑΔΕ χρειάζονται τελικά ενέσεις ινσουλίνης. Αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από τουλάχιστον 6 μήνες από τη διάγνωση.
Φωτογραφία: iStock