Πειράματα με έναν μεταλλαγμένο ιό, συγγενικό του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ο οποίος σκότωσε όλα τα τρωκτικά που εκτέθηκαν σε αυτόν, κάνουν επιστήμονες στην Κίνα, παρά τις ανησυχίες ότι τέτοιου είδους έρευνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα πανδημία.
Αυτό καταγγέλλουν επιστήμονες σε ΗΠΑ και Βρετανία, με αφορμή την προδημοσίευση έρευνας γι’ αυτόν τον ιό, ο οποίος προέρχεται από τους παγκολίνους.
Ο ιός λέγεται GX_P2V και τον μελετούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας του Πεκίνου. Οι επιστήμονες τον κλωνοποίησαν και ύστερα μόλυναν με αυτόν οκτώ ποντίκια. Τα ποντίκια ήταν γενετικά τροποποιημένα, ώστε να εκφράζουν μία πρωτεΐνη που φυσιολογικά ανευρίσκεται στους ανθρώπους. Στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί εάν ο εν λόγω ιός θα μπορούσε να μολύνει ανθρώπους.
Όλα τα τρωκτικά που εκτέθηκαν στον ιό ήταν νεκρά μέσα σε 8 ημέρες, χρονικό διάστημα που περιγράφηκε ως «εκπληκτικά» σύντομο από τους ερευνητές. Η έρευνα έδειξε επίσης υψηλά επίπεδα ιϊκού φορτίου στον εγκέφαλο και τα μάτια των ζώων. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός, παρότι είναι συγγενής με τον κορωνοϊό, πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται με μοναδικό τρόπο.
Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι τα ευρήματά τους «υπογραμμίζουν την πιθανότητα διασποράς του GX_P2V σε ανθρώπους». Η έρευνα δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση, μετά από ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση. Ωστόσο αναρτήθηκε στον διακομιστή βιολογικών ερευνών BioRXiv.
«Πολλά θα μπορούσαν να πάνε λάθος»
Η ανάρτησή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα. «Είναι μια φρικτή μελέτη, επιστημονικά είναι εντελώς άσκοπη», έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ο καθηγητής Dr. Francois Balloux, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα από το University College του Λονδίνου (UCL).
«Δεν μπορώ να δω τίποτα, έστω και ελαχίστου ενδιαφέροντος, που θα μπορούσαμε να μάθουμε από την εξαναγκαστική μόλυνση μιας παράδοξης ράτσας εξανθρωπισμένων ποντικιών με έναν τυχαίο ιό. Αντιθέτως, μπορώ να δω πολλά που θα μπορούσαν να πάνε λάθος».
Μαζί του συμφώνησε ο Dr. Richard Ebright, καθηγητής Χημείας & Χημικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers. «Η ανάρτηση δεν εξειδικεύει το επίπεδο και τις προβλέψεις βιοασφάλειας που ελήφθησαν κατά την έρευνα», δήλωσε στη Daily Mail.
«Η απουσία αυτών των πληροφοριών εγείρει την ανησυχητική πιθανότητα ότι τμήμα ή ολόκληρη η έρευνα διενεργήθηκε αλόγιστα, χωρίς τις ελάχιστες προδιαγραφές και πρακτικές ασφαλείας που απαιτούνται για τη μελέτη δυνητικών πανδημικών παθογόνων. Κάτι ανάλογο έγινε και με την έρευνα στην Wuhan την περίοδο 2016-2019, από την οποία ενδέχεται να προκλήθηκε η πανδημία της COVID-19».
Και στις ΗΠΑ
Δεν είναι γνωστό πότε διεξήχθη η έρευνα των επιστημόνων από το Πεκίνο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι απομόνωσαν τον ιό από παγκολίνους της Μαλαισίας το 2017. Ο μεταλλαγμένος ιός που χρησιμοποιήθηκε στα πειράματα εισέβαλλε στον οργανισμό των τρωκτικών από τη μύτη, αλλά σύντομα εξαπλώθηκε στον εγκέφαλό τους.
Οι κινέζοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σοβαρή λοίμωξη του εγκεφάλου είναι η πιθανότερη αιτία θανάτου των τρωκτικών. Ωστόσο και το πρώτο στέλεχος του κορωνοϊού που προκάλεσε την πανδημία της COVID-19 είχε θνησιμότητα 100% στα τρωκτικά. Ευτυχώς, όμως, όχι και στους ανθρώπους.
«Η τρέλα αυτή πρέπει να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά», έγραψε στα social media ο Dr. Gennadi V. Glinsky, πρώην καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Stanford.
Φωτογραφία: iStock