Αλλά αυτή η εξαιρετικά κοινή νευροαναπτυξιακή διαταραχή μπορεί επίσης να συνδέεται με μια σειρά από καρδιακές ανησυχίες για τους ενήλικες.
Έρευνα από τη Σουηδία έδειξε ότι οι ενήλικες με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) έχουν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή καρδιακής νόσου σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν ΔΕΠΥ.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska και το Πανεπιστήμιο Örebro διεξήγαγαν μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα.
Η ΔΕΠΥ είναι αρκετά συχνή στις μέρες μας και εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 2,5% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού. Σε πολλές περιπτώσεις, η ΔΕΠΥ υπάρχει σε συνδυασμό με άλλες ψυχιατρικές και σωματικές καταστάσεις, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μέχρι τώρα, ωστόσο, οι ερευνητές είχαν αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό το ερώτημα εάν η ΔΕΠΥ σχετίζεται από μόνη της με γενικές και συγκεκριμένες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι συγγραφείς της μελέτης προσπάθησαν να κατανοήσουν καλύτερα τη συσχέτιση μεταξύ της ΔΕΠΥ και 20 διακριτών καρδιαγγειακών παθήσεων, αφότου συνυπολόγισαν πολλούς γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, τα προβλήματα ύπνου και οι ψυχικές διαταραχές.
“Βρήκαμε ότι οι ενήλικες με ΔΕΠΥ είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν τουλάχιστον μία καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με εκείνους χωρίς ΔΕΠΥ”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Lin Li, από το Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Ινστιτούτου Karolinska. “Όταν λάβαμε υπόψη άλλους καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, η συσχέτιση αποδυναμώθηκε αλλά παρέμεινε σημαντική, γεγονός που δείχνει ότι η ΔΕΠΥ είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για ένα ευρύ φάσμα καρδιαγγειακών παθήσεων”, πρόσθεσε.
Σύνδεση προβλημάτων στην καρδιά με ασθενείς που έχουν ΔΕΠΥ
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που περιελάμβαναν πάνω από πέντε εκατομμύρια Σουηδούς ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων 37.000 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Μετά από μια μέση περίοδο παρακολούθησης 11,8 ετών:
- το 38% των ατόμων με ΔΕΠΥ είχαν διαγνωστεί με τουλάχιστον μία μορφή καρδιαγγειακής νόσου
- το 24% των ατόμων χωρίς ΔΕΠΥ είχαν επίσης αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο
Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος μεταξύ των ενηλίκων με ΔΕΠΥ για όλους τους τύπους καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά κυρίως για:
- καρδιακή ανακοπή
- αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και
- περιφερικές αγγειακές παθήσεις
Επίσης:
- Αυτή η σύνδεση ήταν επίσης κάπως ισχυρότερη μεταξύ των ανδρών. Ορισμένες ψυχιατρικές συννοσηρότητες, ιδιαίτερα οι διατροφικές διαταραχές και η χρήση ουσιών, αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μεταξύ των ατόμων με ΔΕΠΥ.
- Επιπλέον, δεν προέκυψαν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι θεραπείες με διεγερτικά ή άλλα ψυχιατρικά φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά φάρμακα, έχουν κάποιο αξιοσημείωτο αντίκτυπο στη συσχέτιση μεταξύ ΔΕΠΥ και καρδιακής νόσου.
Περιορισμοί της έρευνας
Τελικά, ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι λόγω της παρατηρητικής φύσης της εργασίας τους, αυτή δεν μπορεί να δείξει αιτιώδη συσχέτιση ανάμεσα στην ΔΕΠΥ και τα καρδιακά προβλήματα.
Επίσης, έλειπαν δεδομένα σε ορισμένους τομείς, όπως πληροφορίες που κάλυπταν ορισμένους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και οι συνήθειες άσκησης.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο World Psychiatry.
ΔΕΠΥ: Τα συμπτώματα σε ενήλικες
Στους ενήλικες, τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστούν. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη έρευνας σε ενήλικες με ΔΕΠΥ.
Καθώς η ΔΕΠΥ είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή, πιστεύεται ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε ενήλικες χωρίς να εμφανιστεί για πρώτη φορά κατά την παιδική ηλικία. Όμως τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στα παιδιά και στους εφήβους συχνά συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή.
Ο τρόπος με τον οποίο η απροσεξία, η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα επηρεάζουν τους ενήλικες μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός από τον τρόπο που επηρεάζουν τα παιδιά.
Για παράδειγμα, η υπερκινητικότητα τείνει να μειώνεται στους ενήλικες, ενώ η απροσεξία τείνει να παραμένει, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις της ενήλικης ζωής.
Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στους ενήλικες τείνουν επίσης να είναι πολύ πιο διακριτικά από τα συμπτώματα της παιδικής ηλικίας.
Ορισμένοι ειδικοί έχουν προτείνει τα ακόλουθα ως λίστα συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ σε ενήλικες:
- απροσεξία και έλλειψη προσοχής στην λεπτομέρεια
- ξεκινώντας συνεχώς νέες εργασίες πριν ολοκληρώσετε τις παλιές
- ανεπαρκείς οργανωτικές δεξιότητες
- αδυναμία εστίασης ή ιεράρχησης
- συνεχώς χάνετε αντικείμενα ή τα τοποθετείτε σε λάθος θέση
- αμνησία
- ανησυχία και νευρικότητα
- δυσκολία να παραμείνει σιωπηλός σε μια κουβέντα και τάση να παίρνει τον λόγο εκτός σειράς
- εναλλαγές διάθεσης και ευερεθιστότητα
- αδυναμία αντιμετώπισης του άγχους
- ακραία ανυπομονησία
- παίρνει ρίσκα σε δραστηριότητες, συχνά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική ασφάλεια ή η ασφάλεια των άλλων (π.χ. επικίνδυνη οδήγηση)
Σχετικές παθήσεις σε ενήλικες με ΔΕΠΥ
Όπως συμβαίνει με τη ΔΕΠΥ σε παιδιά και εφήβους, έτσι και η ΔΕΠΥ στους ενήλικες μπορεί να εμφανιστεί παράλληλα με διάφορα σχετικά προβλήματα ή καταστάσεις.
Ένα από τα πιο κοινά είναι η κατάθλιψη. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να έχουν οι ενήλικες παράλληλα με τη ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν:
- διαταραχές προσωπικότητας: καταστάσεις στις οποίες ένα άτομο διαφέρει σημαντικά από το μέσο άτομο ως προς το πώς σκέφτεται, αντιλαμβάνεται, αισθάνεται ή σχετίζεται με τους άλλους
- διπολική διαταραχή: μια κατάσταση που επηρεάζει τη διάθεσή σας, η οποία μπορεί να μεταβάλλεται από το ένα άκρο στο άλλο
- ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: μια κατάσταση που προκαλεί ιδεοψυχαναγκαστικές σκέψεις και ψυχαναγκαστική συμπεριφορά
Τα προβλήματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα όπως δυσκολίες στις σχέσεις και την κοινωνική αλληλεπίδραση.
Πηγές: https://news.ki.se, https://studyfinds.org, https://www.nhs.uk
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διπολική διαταραχή: Απλό ερωτηματολόγιο που «δείχνει» πιθανό πρόβλημα
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Αλήθειες και μύθοι που πρέπει να ξεδιαλύνετε
Μοναδικό βίντεο: Ένα παιδί με ΔΕΠΥ και ένα χωρίς – Δείτε διαφορές στην συμπεριφορά
φωτό: iStock