Διπολική Διαταραχή: Ψυχική ασθένεια ή διανόηση
Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από ακραίες εναλλαγές της διάθεσης με επεισόδια μανίας, δηλαδή ανεβασμένης διάθεσης εναλλασσόμενα με καταθλιπτικά επεισόδια. Τα επεισόδια μπορούν να διαρκούν ώρες, ημέρες, εβδομάδες ή μήνες. Οι εναλλαγές της διάθεσης μπορεί ακόμη και να αναμιχθούν μεταξύ τους με αποτέλεσμα κάποιος να κλαίει ενώ είναι πολύ αισιόδοξος και χαρούμενος.
Η διπολική διαταραχή μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, εκτός και εάν κάποιος έχει σοβαρή μανία, οπότε τα σημάδια είναι αλάνθαστα. Σε επεισόδια μανίας το άτομο δρα παρορμητικά, χωρίς σκέψη και λογική και η συμπεριφορά μοιάζει αλλοπρόσαλλη. Κάνουν πράγματα που δεν συνδέονται με την πραγματικότητα, έχουν μη ρεαλιστικές ιδέες και μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα για τον εαυτό τους και για τους γύρω τους. Τα άτομα με μανία είναι υπερβολικά χαρούμενα ή αισιόδοξα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι πολύ ενεργητικά, μιλάνε ακατάπαυστα και γρήγορα και είναι έντονα ανήσυχα.
Οι άνθρωποι που έχουν υπομανία, μια ηπιότερη μορφή της μανίας, μπορεί να αισθάνονται πιο ενεργοί από ό, τι συνήθως, πιο σίγουροι για τον εαυτό τους, γεμάτοι αυτοπεποίθηση, με πλούσιες και δημιουργικές ιδέες και είναι σε θέση να ζήσουν με λιγότερο ύπνο και σχεδόν δεν παραπονιούνται γι 'αυτό.
Είναι πιο πιθανό κάποιος να αναζητήσει ιατρική βοήθεια αν πάσχει από κατάθλιψη, αλλά τότε δε θα είναι εμφανή τα μανιακά επεισόδια. Εδώ κυριαρχεί το αίσθημα της θλίψης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η απομόνωση και η κοινωνική απόσυρση, η απώλεια ή αύξηση της όρεξης, η κούραση και η μειωμένη ενεργητικότητα, η αργή ομιλία, τα προβλήματα συγκέντρωσης και οι σκέψεις αυτοκτονίας.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com