Του Μενέλαου Κ. Λυγνού Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου
Ο μόνος απόλυτα αξιόπιστος τρόπος επιλογής του φύλου του εμβρύου είναι η Εξωσωματική Γονιμοποίηση σε συνδυασμό με τον Προεμφυτευτικό Γενετικό Έλεγχο. Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 αναπτύχθηκαν θεωρίες, οι οποίες λάμβαναν υπόψη κυρίως τη στιγμή της σεξουαλικής επαφής σε σχέση με την ωοθυλακιορρηξία.
Η αποτελεσματικότητα και των δύο μεθόδων έχει αμφισβητηθεί από την επιστημονική κοινότητα.
Ο καθορισμός του φύλου του εμβρύου καθορίζεται από τα φυλετικά χρωμοσώματα. Τα χρωμοσώματα αυτά είναι το Χ και το Υ. Στο γενετικό υλικό του κάθε κυττάρου περιλαμβάνεται ένα ζεύγος από αυτά τα χρωμοσώματα.
Όταν τα χρωμοσώματα αυτά είναι ένα Χ και ένα Υ, τότε το έμβρυο είναι αρσενικό και όταν περιλαμβάνει δύο Χ τότε είναι θηλυκό.
Στο ζεύγος των φυλετικών χρωμοσωμάτων το κάθε ένα εξ’ αυτών προέρχεται από ένα γονέα. Αφού στα κύτταρα της μητέρας υπάρχουν μόνο Χ χρωμοσώματα, τότε και τα ωάρια θα περιέχουν μόνον ένα Χ χρωμόσωμα. Αντίθετα, στα κύτταρα του πατέρα περιέχονται τόσο Χ όσο και Υ χρωμοσώματα.
Επομένως το φύλο του εμβρύου καθορίζεται από το αν το σπερματοζωάριο, που τελικά θα γονιμοποιήσει το ωάριο, περιέχει Χ ή Υ χρωμόσωμα.
Η πιο ευρέως αποδεκτή μέθοδος καθορισμού του φύλου φαίνεται πως είναι η μέθοδος Shettles. Η μέθοδος αυτή διατυπώθηκε από τον Αμερικανό Βιολόγο Landrum B. Shettles τη δεκαετία του ’60 και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1971 στο βιβλίο «How to chose the sex of your baby» των Shettles και Rovrik.
Τα επιστημονικά δεδομένα, που αφορούν τη μέθοδο αυτή είναι αντικρουόμενα. Υπάρχουν μελέτες, που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό των συγγραφέων του βιβλίου για επιτυχία μεταξύ του 75% και του 90%, αλλά και μελέτες, που τον καταρρίπτουν.
Η βασική παραδοχή αυτής της μεθόδου είναι πως τα σπερματοζωάρια, που περιέχουν Υ χρωμόσωμα κολυμπάνε γρηγορότερα, αλλά είναι και λιγότερο ανθεκτικά από τα σπερματοζωάρια με Χ χρωμόσωμα, τα οποία είναι μεν πιο αργά, αλλά ανθεκτικότερα.
Επομένως, για να αποκτήσει ένα ζευγάρι αγόρι, θα πρέπει να έχει επαφή όσο γίνεται πιο κοντά στην ωοθυλακιορρηξία, οπότε οι γρήγοροι κολυμβητές Υ θα φθάσουν πιο γρήγορα στη σάλπιγγα και θα γονιμοποιήσουν το ωάριο.
Αντίθετα για κορίτσι, σύμφωνα με τη μέθοδο Shettles, η επαφή πρέπει να λάβει χώρα τουλάχιστον 2 ½ με 3 ημέρες πριν ωοθυλακιρρηξία, οπότε τα Υ, θα φθάσουν μεν πιο γρήγορα στη σάλπιγγα, αλλά δεν θα βρουν ωάριο και έτσι τα Χ, αν και θα φθάσουν αργότερα θα έχουν την αντοχή να «περιμένουν» το ωάριο. Θυμίζει λίγο από το γνωστό μύθο του Αισώπου για το λαγό και τη χελώνα….
Η μέθοδος Shettler λαμβάνει υπόψη της και τη στάση κατά τη σεξουαλική επαφή. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, όταν η διείσδυση ρηχή, κοντά στην είσοδο του κόλπου, ευνοούνται τα κορίτσια, διότι κοντά στην είσοδο του κόλπου το περιβάλλον είναι όξινο και τα σπερματοζωάρια Υ είναι ευαίσθητα στο όξινο περιβάλλον.
Οι πιθανότες για αγόρι αυξάνονται όταν η διείσδυση είναι βαθιά, διότι κοντά στην είσοδο του τραχήλου το περιβάλλον είναι λιγότερο όξινο και ευνοούνται τα Υ σπερματοζωάρια, που είναι και οι «γρήγοροι κολυμβητές».
Τέλος, σύμφωνα με τη μέθοδο Shettles, ο οργασμός της γυναίκας ευνοεί τα αγόρια, διότι κάνει το περιβάλλον του κόλπου λιγότερο όξινο.
Η αξιοπιστία των μεθόδων καθορισμού του φύλου χωρίς Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Προεμφυτευτικό Γενετικό Έλεγχο φαίνεται και αν συγκρίνουμε την μέθοδο Shettles, που είναι και η πιο ευρέως διδεδομένη, με τη μέθοδο Whelan.
Η μέθοδος αυτή προτάθηκε από την Elizabeth Whelan στο βιβλίο της «Boy or Girl: You can pick the Sex of your Child», που εκδόθηκε το 1977. Η μέθοδος Whelan προτείνει το ακριβώς αντίθετο από τη μέθοδο Shettles!
Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, για να αποκτήσετε αγόρι η επαφή πρέπει να λάβει χώρα 4 έως 6 ημέρες πριν από την ωοθυλακιορρηξία, διότι τότε το βιοχημικό περιβάλλον του κόλπου, της ενδομητρικής κοιλότητας και των σαλπίγγων ευνοούν τα Υ σπερματοζωάρια, ενώ για κορίτσι πρέπει να η επαφή να λάβει χώρα 2 έως 3 ημέρες πριν από την ωοθυλακιορρηξία.
Οι επικριτές της μεθόδου αυτής θεωρούν πως η επαφή 6 ημέρες πριν την ωοθυλακιορρηξία δεν δίνει μεγάλες πιθανότητες γονιμοποίησης.
Η πιο ευρέως διαδεδομένη μέθοδος επιλογής του φύλου του παιδιού λαμβάνοντας υπόψη τη στιγμή της επαφής είναι η μέθοδος Shettles, αν και τα επιστημονικά δεδομένα δεν την υποστηρίζουν απόλυτα.
Χρησιμοποιήστε το παρακάτω εργαλείο για να εντοπίσετε τις γόνιμες μέρες σας και να δείτε κατά προσέγγιση πότε η επαφή φέρνει αγόρι και πότε κορίτσι!!
http://www.eleftheia.gr/ergaleia/ypologistis-gonimotitas
Δρ. ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
E-mail: care@eleftheia.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Είμαι έγκυος! Πόσα κιλά πρέπει να πάρω;
Τι θέλουν οι άνδρες για να αποδώσουν καλύτερα στο σεξ;