Δυσάρεστη αναπνοή: Όταν τα βακτήρια στο στόμα μας παίζουν βρώμικο παιχνίδι
Η κακοσμία του στόματος ή η δυσάρεστη αναπνοή (αυτό που επιστημονικά ονομάζουμε χαλίτωση) είναι, ως γνωστόν, κοινό πρόβλημα ανδρών και γυναικών χωρίς να κάνει διακρίσεις. Τώρα, ερευνητές από την Ιαπωνία αναφέρουν ότι για την παραγωγή κάποιων πολύ δυσάρεστων οσμών μπορεί να είναι υπεύθυνος ένας συγκεκριμένος συνδυασμός βακτηρίων στο στόμα μας.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο mSystems, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα αποκάλυψαν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ δύο κοινών τύπων στοματικών βακτηρίων οδηγεί στην παραγωγή μιας χημικής ένωσης που είναι η κύρια αιτία της δυσοσμίας στην αναπνοή.
Η κακοσμία του στόματος προκαλείται από πτητικές ενώσεις που παράγονται όταν τα βακτήρια στο στόμα αφομοιώνουν ουσίες όπως το αίμα και τα σωματίδια τροφής.
Μία από τις πιο δύσοσμες από αυτές τις ενώσεις είναι η μεθυλμερκαπτάνη (CH3SH), η οποία παράγεται από μικρόβια που ζουν γύρω από τα δόντια και στην επιφάνεια της γλώσσας.
Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για το ποια συγκεκριμένα βακτηριακά είδη εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία.
«Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες για τη διερεύνηση των βακτηρίων που παράγουν CH3SH χρησιμοποίησαν μεμονωμένα ένζυμα ή σχετικά μικρούς όγκους καλλιέργειας», εξηγεί ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Takeshi Hara.
«Σε αυτήν τη μελέτη, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα πιο ρεαλιστικό περιβάλλον στο οποίο θα διερευνήσουμε την παραγωγή CH3SH από σημαντικά βακτήρια του στόματος», προσθέτει.
Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα αναερόβιας συγκαλλιέργειας μεγάλου όγκου που τους επέτρεψε να δοκιμάσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολλών διαφορετικών τύπων βακτηρίων που ζουν στο στόμα.
Το σύστημα αυτό ήταν σε θέση να ελέγξει τόσο τις άμεσες, φυσικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των βακτηρίων, όσο και το εάν αυτά τα είδη μπορούσαν να επηρεάσουν το ένα το άλλο από απόσταση, εκκρίνοντας για παράδειγμα δραστικές ουσίες.
«Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα», λέει ο Masae Kuboniwa, από τους συντάκτες της μελέτης.
«Βρήκαμε ότι το Fusobacterium nucleatum παράγει μεγάλες ποσότητες CH3SH ως απόκριση στον Streptococcus gordonii, ένα άλλο στοματικό βακτήριο».
Χρησιμοποιώντας σταθερούς ιχνηθέτες ισοτόπων και αναλύοντας την έκφραση γονιδίων, οι ερευνητές έδειξαν ότι ο S. gordonii απελευθερώνει μία ουσία που ονομάζεται ορνιθίνη που ωθεί το Fusobacterium nucleatum να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα από ένα μόριο που ονομάζεται πολυαμίνη.
Επειδή το F. nucleatum χρειάζεται μεθειονίνη για να παράγει πολυαμίνη, αυτή η ενισχυμένη παραγωγή πολυαμίνης ενεργοποιεί τον μηχανισμό διάσωσης της μεθειονίνης, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή CH3SH.
«Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η παραγωγή CH3SH στο στόμα καθοδηγείται από την αλληλεπίδραση μεταξύ του S. gordonii και του F. nucleatum», λέει ο Hara.
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτά τα δύο είδη βακτηρίων συνεργάζονται για να προκαλέσουν κακοσμία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την ανάπτυξη τρόπων αντιμετώπισης ή ακόμα και πρόληψης της κακοσμίας.
Επιπλέον, δεδομένου ότι η δυσάρεστη αναπνοή σχετίζεται συχνά με την περιοδοντική νόσο, η έγκαιρη αντιμετώπιση αυτού του συμπτώματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη πιο σοβαρών βλαβών στο μέλλον.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αμύγδαλα: 8 πιθανά οφέλη για την υγεία
Ιλαρά: 79% πάνω τα κρούσματα μέσα σε έναν χρόνο
4 τρόποι με τους οποίους δείχνει το σώμα σας ότι σας λείπει ύπνος