Η δυσμηνόρροια είναι μια κοινή παθηση και η πλειοψηφία των γυναικών που έχουν περίοδο μπορεί να νιώθουν έντονους πόνους. Αν και συνηθισμένη, είναι τόσο δυσάρεστη και επίπονη που δυσκολεύει τις γυναίκες να φέρουν εις πέρας ακόμα και τις πιο καθημερινές δουλειές.
Ως κύρια αιτία θεωρείται η παραγωγή προσταγλανδινών. Οι προσταγλανδίνες, ορμόνες που παράγει ο οργανισμός μας, επιδρούν στα τοιχώματα της μήτρας και προκαλώντας σπασμούς κατορθώνουν να σταματήσουν την αιμορραγία και να απομακρύνουν το αίμα, από την μήτρα.
Ποια είναι τα συμπτώματα
- Κράμπες στην κοιλιά
- Πόνος στη μέση
- Πονοκέφαλος
- Αδυναμία
- Εμετός
- Διάρροια
- Ναυτία
- Συναισθηματικές διαταραχές
Η δυσμηνόρροια μπορεί να είναι πρωτοπαθής, όταν δεν εντοπίζεται κάποιο παθολογικό αίτιο και προκαλείται από ορμόνες που δημιουργούν συσπάσεις στην μήτρα, μόνο κατά την περίοδο.
Η δευτεροπαθής είναι συνέπεια άλλων παθολογικών καταστάσεων. Οι παθήσεις που συχνότερα σχετίζονται με την δευτεροπαθή δυσμηνόρροια είναι η Ενδομητρίωση, τα Ινομυώματα και η Αδενομύωση. Οι Πολύποδες, η Φλεγμονώδης Πυελική Νόσος (λοίμωξη της μήτρας, των σαλπίγγων και των ωοθηκών) και τα Ενδομήτρια Σπιράλ είναι επίσης αιτίες που ενδέχεται να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.
Τι να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τους έντονους πόνους
Για ήπιες μορφές πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας συνιστάται η χορήγηση απλών αναλγητικών ή σπασμολυτικών φαρμάκων, όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη. Η λήψη των σπασμολυτικών, βοηθάει στην ελάττωση της έντασης των σπασμών της μήτρας με αποτέλεσμα την μείωση του πόνου.
Επίσης, ο περιορισμός της καφεΐνης, του τσιγάρου και του αλκοόλ, μία ισορροπημένη διατροφή αλλά και η ήπια άθληση έχει αποδειχθεί ότι βοηθάνε στην μείωση των συμπτωμάτων. Πιείτε ένα χαμομήλι, περπατήστε για λίγη ώρα για να κυκλοφορήσει καλύτερα το αίμα στο σώμα σας και φάτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως ξηρούς καρπούς, μπανάνες και σπανάκι.
Μερικές γυναίκες «χλωμιάζουν» στην περίοδο, καθώς πέφτει το σίδηρο στον οργανισμό τους. Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, βοηθάει στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, της ναυτίας καθώς και της αδυναμίας.
Επίσης, συνιστάται να τοποθετήσετε μια ζεστή θερμοφόρα στην περιοχή της κοιλιάς, ή ένα ζεστό μπάνιο και να πιείτε πολύ νερό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις είναι αναγκαίο να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας ώστε να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.
Φωτογραφία iStock