Iatropedia

Δυσπαρευνία: Γιατί πονάνε οι γυναίκες κατά την σεξουαλική επαφή;

Couple having relationship problems, violence.

Η επώδυνη σεξουαλική επαφή μπορεί να γίνει αισθητή εξωτερικά στο αιδοίο ή εσωτερικά στον κόλπο, τη μήτρα ή τη λεκάνη.

Η δυσπαρευνία είναι ο πόνος που νιώθουμε στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή και η οποία είναι πιο συχνή στις γυναίκες.   Ο πόνος είναι επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος ακριβώς πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την επαφή.

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν πόνο εξωτερικά στην περιοχή του αιδοίου – στα χείλη ή στο άνοιγμα του κόλπου, ενώ άλλες αισθάνονται τον πόνο εσωτερικά – στον τράχηλο, τη μήτρα ή την κάτω κοιλιακή χώρα.

Είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να έχει αρνητικές συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Εκτός από τον σωματικό πόνο, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην σχέση ανάμεσα στα ζευγάρια, την οικειότητα και την καθημερινότητά τους.

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είναι πιο συχνός στις γυναίκες. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, 4 στις 5 γυναίκες έχουν νιώσει πόνο κατά την σεξουαλική επαφή τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό και των γυναικών που αναφέρουν πόνο κάθε φορά που έρχονται σε επαφή.

 Το σημείο το οποίο πονάει μια γυναίκα, προσδιορίζει τον τύπο δυσπαρευνίας

Εξωτερικός πόνος (ενδοκογχική ή επιφανειακή δυσπαρεύνια) : Αυτός ο πόνος γίνεται αισθητός στην είσοδο του κόλπου κατά την αρχική διείσδυση. Ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με τον πόνο στην είσοδο μπορεί να είναι η έλλειψη λίπανσης, ο τραυματισμός ή η μόλυνση.

Βαθύς πόνος: Είναι πόνος που εμφανίζεται κατά τη βαθιά διείσδυση και μπορεί να είναι χειρότερος σε ορισμένες σεξουαλικές στάσεις, ενώ τον αντιλαμβάνεστε στον τράχηλο ή στην κάτω κοιλιακή χώρα. Μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση συνήθως προκαλεί πόνο που εμφανίζεται βαθύτερα.

Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί επίσης να περιγραφεί ως πρωτογενής, δευτεροπαθής, πλήρης ή περιστασιακός:

-Ο πρωταρχικός πόνος είναι ο πόνος που είχατε από τότε που γίνατε σεξουαλικά ενεργοί.

-Ο δευτερογενής πόνος αναπτύσσεται μετά τη σεξουαλική επαφή.

-Ο πλήρης πόνος σημαίνει ότι αισθάνεστε πόνο κάθε φορά που κάνετε σεξ.

-Ο περιστασιακός πόνος είναι όταν ο πόνος εμφανίζεται μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές.

Δείτε επίσης: Αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή: Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες

Τι προκαλεί τη δυσπαρευνία;

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να αισθανθείτε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ εάν δεν υπάρχει επαρκής κολπική λίπανση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να ανακουφιστείτε εάν χαλαρώσετε, αυξήσετε τα προκαταρκτικά παιχνίδια ή εάν χρησιμοποιήσετε ένα λιπαντικό.

Δείτε επίσης: ECDC: Προσοχή στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα το καλοκαίρι

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσπαρευνία; Διαχείριση και Θεραπεία

Ορισμένες θεραπείες για την δυσπαρευνία δεν απαιτούν ιατρική παρέμβαση. Για παράδειγμα, σε περίπτωση επώδυνης επαφής μετά την εγκυμοσύνη, περιμένετε τουλάχιστον έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό πριν από οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή. Σε περιπτώσεις που υπάρχει κολπική ξηρότητα ή έλλειψη λίπανσης, δοκιμάστε λιπαντικά με βάση το νερό.

Ορισμένες θεραπείες για τον σεξουαλικό πόνο απαιτούν συνταγογραφούμενα φάρμακα. Εάν η κολπική ξηρότητα οφείλεται στην εμμηνόπαυση, ο γιατρός σας θα σας γράψει τα κατάλληλα φάρμακα.

Για περιπτώσεις πόνου στις οποίες δεν υπάρχει υποκείμενη ιατρική αιτία, μπορείτε να δοκιμάσετε την ψυχοθεραπεία, καθώς ένα ψυχολογικό τραύμα μπορεί να είναι αυτό που σαν προκαλεί τον πόνο.

Δείτε επίσης: Οι ασκήσεις Pilates βελτιώνουν τη σεξουαλική ζωή των γυναικών [έρευνα]

Φωτογραφία iStock