Iatropedia

Ε. coli και κρυπτοσποριδίσωση: Ποια μικρόβια μεταδίδονται στο νερό και πως να προφυλαχθείτε

Swimming pool stairs going directly into the water

Για να περιορίσετε τον κίνδυνο των μικροβίων οι γιατροί συνιστούν να μην καταπίνετε νερό και να κάνετε σχολαστικά ντους πριν και μετά την κολύμβηση.

Το χλώριο της πισίνας μπορεί εξοντώσει επιβλαβή μικρόβια και βακτήρια, αν και μπορεί να μην είναι καθόλου ευχάριστο ή ανεκτό από τον οργανισμό σας. Ίσως κοκκινίσουν τα μάτια σας, ή σας πιάσει βήχας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) , όταν τα βακτήρια κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα σε πισίνες, υδάτινα πάρκα ή λίμνες, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με το νερό (RWIs), όπως είναι η λοίμωξη από E. coli ή η κρυπτοσποριδίωση.

Οι παραπάνω ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Μετά την κολύμβηση δηλαδή, δεν αποκλείεται να εμφανίσετε διάρροια, ή άλλα συμπτώματα που προέρχονται από το μολυσμένο νερό, όπως είναι ο πόνος στο στομάχι, ο πυρετός και η απώλεια της όρεξης.

Η λοιμωξιολόγος Jessica Lum, MD, εξηγεί ποιες είναι οι ασθένειες που μπορεί να κολλήσει κανείς από το νερό της λίμνης ή της πισίνας και ποιες είναι οι προφυλάξεις για να παραμείνει κανείς ασφαλής.

Οι κοινοί τύποι των ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό, πάντως, έχουν κοινά συμπτώαμτα, όπως είναι οι γαστρεντερικές, αναπνευστικές και νευρολογικές διαταραχές, οι δερματικές βλάβες και οι παθήσεις που σχετίζονται με τα αυτιά και τα μάτια.

Δείτε ποιες είναι οι πιο κοινές ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό

Κρυπτοσποριδίωση

Η κρυπτοσποριδίωση , είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προέρχεται από το παράσιτο Cryptosporidium. Μπορείτε να προσβληθείτε εάν κατά λάθος καταπιείτε μολυσμένο νερό που περιέχει περιττώματα.

«Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά την αλλαγή της πάνας, τη χρήση της τουαλέτας, πριν από την προετοιμασία ή την κατανάλωση τροφής, ώστε να αποτρέψετε την εξάπλωση του κρυπτοσποριδίου», τονίζει η χDr. Lum.

Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει υδαρή διάρροια, πόνο στο στομάχι και κράμπες, ναυτία και έμετο, καθώς και χαμηλό πυρετό και απώλεια όρεξης. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν μεταξύ 2 έως 10 ημέρες από την έκθεση στο μικρόβιο.

Εάν έχετε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να μην είναι απαραίτητο να λάβετε θεραπεία, ωστόσο, πρέπει να φροντίστε να παραμένετε ενυδατωμένοι. Κάποιοι άνθρωποι, ωστόσο, ειδικά όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι, μπορεί να χρειαστούν αντιδιαρροϊκή θεραπεία.

Ε. coli

Όπως συμβαίνει με την κρυπτοσποριδίωση, η λοίμωξη από E. coli μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πόνους στο στομάχι και κράμπες, απώλεια όρεξης και χαμηλό πυρετό. Και αυτή η νόσος είναι μεταδοτική. Όπως ακριβώς με την κρυπτοσποριδίωση, επίσης, μπορείτε να προσβληθείτε από E. coli μέσω της μετάδοσης από την εντερο – στοματική οδό.

Υπάρχουν διάφορα στελέχη βακτηρίων E. coli. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να αναρρώσετε μόνοι σας στο σπίτι χωρίς ιατρική βοήθεια. Ωστόσο κάποιοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να λάβουν αντιβιοτικά ή ηλεκτρολύτες.

Ανάλογα με το στέλεχος, από το οποίο έχετε προσβληθεί μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε συμπτώματα, μέσα σε μία ώρα ή και έως και 10 ημέρες μετά την έκθεση σας.

Λαμβλίαση (Λοίμωξη από Giardia lamblia)

Η λοίμωξη από Giardia (λαμβλίαση) είναι μια εντερική λοίμωξη που προκαλείται από μικροσκοπικά παράσιτα που βρίσκονται ειδικά σε περιοχές με κακή υγιεινή και μολυσμένο νερό.

Η λοίμωξη του Giardia χαρακτηρίζεται από κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα, ναυτία και περιόδους διάρροιας, μαζί με αέρια, απώλεια όρεξης και κόπωση.

Η λοίμωξη μπορεί να προκληθεί αν καταπιείτε κατά λάθος μια κύστη Giardia. Μόλις εγκατασταθεί στο λεπτό έντερο μπορεί να εκκολαφθεί, να τραφεί από τα θρεπτικά συστατικά σας και να αναπτυχθεί.

Περίπου οι μισοί από τους όσους προσβάλλονται δεν εμφανίζουν ποτέ κανένα σύμπτωμα. Μπορεί να χρειαστούν μία έως δύο εβδομάδες για να παρατηρήσετε τα συμπτώματα και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από δύο έως έξι εβδομάδες. Σε πολύ έντονα συμπτώματα ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει αντιβιοτικό φάρμακο.

Shigella dysenteriae (Σιγκέλλα δυσεντερίας)

Η Shigella dysenteriae (Σιγκέλλα δυσεντερίας) είναι το είδος της οροομάδας Α που προκαλεί δυσεντερία σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Η οροομάδα Β αποτελείται από ορότυπους του είδους Shigella flexneri που βρίσκεται σε αναπτυσσόμενες χώρες και η οροομάδα C περιλαμβάνει τη Shigella boydi η οποία περιορίζεται στην Ινδία.

Mεταδίδεται, επίσης, μέσω της στοματο-εντερικής οδού.

Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης από Shigella περιλαμβάνουν υδαρή, αιματηρή διάρροια (και σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρροια μπορεί να περιέχει βλέννα ή πύον), πόνο στο στομάχι και κράμπες, έμετο και πυρετό. Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε αυτά τα συμπτώματα σε μία έως τρεις ημέρες μετά την έκθεση.

Εάν έχετε ήπια συμπτώματα, μπορεί να είστε καταφέρετε να ανακάμψετε με ξεκούραση και καλή ενυδάτωση. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή εάν έχετε ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε αντιβιοτικό.

Σαλμονέλα

Μπορεί να νομίζετε ότι κινδυνεύετε από σαλμονέλα μόνο από τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά. Η αλήθεια είναι ότι μπορείτε επίσης να κολλήσετε τη μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη από μολυσμένο νερό.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες μετά την έκθεση σας. Μπορεί να παρουσιάσετε διάρροια, πυρετό, πόνους και κράμπες στο στομάχι, ναυτία και έμετο και πονοκέφαλο.

Όπως οι υπόλοιπες ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό, η σαλμονέλα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι με καλή ενυδάτωση. Δεν αποκλείεται να συνέλθετε γρήγορα. Εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, μπορεί να χρειαστείτε αντιβιοτικό.

Συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς στην κολύμβηση

Για να μείνετε ασφαλείς και να απολαύσετε με ασφάλεια τις λίμνες, τις πισίνες και άλλα υδάτινα περιβάλλοντα προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Τέλος δώστε σημασία στα συμπτώματα και την πιθανή διάρροια μετά το κολύμπι σε γλυκό νερό. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, ή έχετε πυρετό και σημάδια αφυδάτωσης να ζητήσετε αμέσως τη συμβουλή γιατρού.