ECDC: 300.000 άτομα στην ΕΕ μολύνονται κάθε χρόνο από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

  • Ρούλα Τσουλέα
νοσήματα
Τι αναφέρει το κέντρο λοιμώξεων της Ευρώπης με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας. 

Σημαντική πρόκληση για την δημόσια υγεία παραμένουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ). Σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται σχεδόν 300.000 νέα κρούσματα βακτηριακών σεξουαλικών νοσημάτων, που προσβάλλουν κυρίως νέους και γυναίκες.

Ο αριθμός αυτός, όμως, δεν δείχνει τις ακριβείς διατάσεις του προβλήματος. Και αυτό διότι κάθε χώρα έχει διαφορετικά συστήματα επιτήρησης και υπάρχουν διαφορές στις πρακτικές ελέγχου και αναφοράς.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας.

Όπως αναφέρει, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια (βλεννόρροια), η σύφιλη και οι τριχομονάδες, προσβάλλουν δυσανάλογα ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως:

  • Οι νέοι άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες)
  • Οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες
  • Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ

Παραδείγματος χάριν, οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών έχουν σημαντικά υψηλότερη συχνότητα χλαμυδίων και γονόρροιας απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Ειδικά οι νεαρές γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσια συχνότητα των δύο ασθενειών σε σύγκριση με τις γυναίκες όλων των ηλικιών.

Αντίστοιχα, οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες στην ΕΕ/ΕΟΧ έχουν σημαντικά υψηλή συχνότητα από διάφορα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη για στοχευμένες στρατηγικές πρόληψης.

Μεταξύ αυτών των ανδρών, όσοι ζουν με τον ιό HIV/AIDS καθώς και όσοι λαμβάνουν προφυλακτική αγωγή μετά την έκθεση (PrEP) για τον HIV, έχουν υψηλότερη συχνότητα βακτηριακών ΣΜΝ. Επομένως είναι ευάλωτοι στις φτωχές σεξουαλικές εκβάσεις. Επιπλέον έχουν μεγάλη ανάγκη για απρόσκοπτη πρόσβαση στις προληπτικές εξετάσεις και στις θεραπείες.

Κενά στα δεδομένα

Το ECDC τονίζει ότι παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει έλλειψη πρόσφατων και μεθοδολογικά αξιόπιστων εκτιμήσεων για τον επιπολασμό των ΣΜΝ.

Αυτό το κενό στα επιδημιολογικά δεδομένα εμποδίζει την πλήρη αποτύπωση του προβλήματος και τον εντοπισμό όλων των ευπαθών ομάδων. Πόσο μάλλον που τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν έχουν καν μελετηθεί σοβαρά σε υψηλού κινδύνου πληθυσμούς, όπως οι εργαζόμενοι του σεξ και οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, το ECDC τονίζει πως πρέπει να ενισχυθεί η επιτήρηση των ΣΜΝ. Απαραίτητο είναι επίσης να ληφθούν άμεσα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωσή τους στην Ευρώπη.

Φωτογραφία: iStock