Iatropedia

ECDC: Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα σοβαρών λοιμώξεων από αιμόφιλο ινφλουέντσας

Haemophilus influenzae

Το βακτήριο αυτό μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα, σήψη (πρώην σηψαιμία).

Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα των διηθητικών λοιμώξεων που προκαλεί ο αιμόφιλος ινφλουέντσας παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ).

Ο αιμόφιλος ινφλουέντσας (ή αιμόφιλος της γρίπης) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει από ήπια αναπνευστική λοίμωξη έως σοβαρή διηθητική νόσο όπως:

Η επιγλωττίτιδα είναι φλεγμονή στο πίσω μέρος του λαιμού, στον χόνδρο (επιγλωττίδα) που βρίσκεται στη ρίζα της γλώσσας. Όταν καταπίνουμε, η επιγλωττίδα κινείται και κλείνει τον λάρυγγα, για να διοχετευθεί η τροφή, τα υγρά, το σάλιο στον οισοφάγο και να μην πνιγούμε.

Ο αιμόφιλος ινφλουέντσας προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά πιο επικίνδυνος είναι για τα μικρά παιδιά. Ειδικά ο τύπος Β (συντομογραφία: Hib) αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από μηνιγγίτιδα στα ανεμβολίαστα άτομα, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Σχεδόν 4.000 σοβαρά περιστατικά το 2022

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, το 2022 καταγράφηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ συνολικώς 3.967 κρούσματα διηθητικής νόσου από αιμόφιλο ινφλουέντσας. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα έτη, όταν είχαν αναφερθεί:

Οι ηλικιακές ομάδες με την υψηλότερη αναλογία κρουσμάτων ήταν:

Σε λίγο περισσότερο από το 9% των κρουσμάτων, η αιτία της διηθητικής νόσου το 2022 ήταν ο αιμόφιλος ινφλουέντσας τύπου Β. Πριν την πανδημία (το 2018), το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7%.

Ποιες χώρες είχαν τα περισσότερα

Από τα κρούσματα του 2022, τα 1.904 (ή ποσοστό 48%) καταγράφηκαν σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Αρκετές άλλες χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται Κροατία, Κύπρος και Μάλτα, είχαν ελάχιστα έως μηδενικά περιστατικά. Η Ελλάδα κατέγραψε 9 σοβαρά περιστατικά το 2022.

Στο σχεδόν 62% των περιπτώσεων, τα κράτη-μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν και τι είδους λοίμωξη προκάλεσε ο αιμόφιλος ινφλουέντσας. Οι πιο συχνές σοβαρές λοιμώξεις ήταν:

  1. Πνευμονία (σχεδόν 17% αυτών των περιστατικών)
  2. Σήψη (σχεδόν 10%)
  3. Μηνιγγίτιδα (περίπου 6,5%)

Υπήρξαν και 24 ασθενείς που εκδήλωσαν μηνιγγίτιδα και σήψη μαζί. Λιγότερο συχνές διηθητικές λοιμώξεις ήταν η κυτταρίτιδα (φλεγμονή των κυττάρων), η επιγλωττίτιδα και η οστεομυελίτιδα/σηπτική αρθρίτιδα.

Φωτογραφία: iStock