ECDC: «Έγκυοι, ασθενείς με αναιμία και άλλα νοσήματα να έχουν το νου τους στον παρβοϊό»
Σε εγρήγορση για τον παρβοϊό καλεί επαγγελματίες Υγείας και κοινό το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων σε τουλάχιστον 14 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο παρβοϊός Β19 μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, προειδοποιεί.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι ιδιαιτέρως προσεκτικές πρέπει να είναι οι έγκυοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Τα άτομα αυτά διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών εάν μολυνθούν από τον ιό.
Όπως εξηγεί το ECDC, ο παρβοϊός Β19 είναι η αιτία κοινής νόσου της παιδικής ηλικίας (λέγεται πέμπτη νόσος) που συνήθως εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα, όπως:
- Πυρετό
- Χαρακτηριστικό εξάνθημα στο πρόσωπο και αλλού στο σώμα
- Πόνους στις αρθρώσεις
Ωστόσο οι έγκυοι, ιδίως όταν βρίσκονται στο πρώτο τρίμηνο της κυήσεως, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Αντίστοιχα, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και όσοι πάσχουν από χρόνιες αιματολογικές διαταραχές (π.χ. δρεπανοκυτταρική νόσο ή θαλασσαιμία) έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως:
- Αναιμία
- Χρόνιες λοιμώξεις
- Άλλα σοβαρά επεισόδια
Συστάσεις για το κοινό
Το ECDC συνιστά στις εγκύους (ιδίως σε όσες εργάζονται στην εκπαίδευση ή την παιδική μέριμνα) να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους για να ελέγξουν τα αντισώματά τους. Οι έγκυοι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας, όπως:
- Η αποφυγή της επαφής με άρρωστα άτομα
- Η παραμονή ή η εργασία στο σπίτι, εάν είναι εφικτό
Οι ασθενείς με υποκείμενα προβλήματα υγείας που εκδηλώνουν κόπωση, ωχρότητα ή δύσπνοια, συνιστάται να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.
Πόσο κινδυνεύουν
Το ECDC προβαίνει σε αξιολόγηση του κινδύνου που συνιστά ο παρβοϊός Β19 για τέσσερις πληθυσμιακές ομάδες:
- Για τον γενικό πληθυσμό: Ο κίνδυνος αξιολογείται ως χαμηλός. Οι περισσότερες λοιμώξεις που προκαλεί ο παρβοϊός είναι με τη μορφή της ήπιας, εξανθηματώδους νόσου της παιδικής ηλικίας, αν και μπορεί να υπάρξουν κάποιες επιπλοκές.
- Για τις εγκύους: Ο κίνδυνος για όσες βρίσκονται πριν την 20η εβδομάδα της κυήσεως χαρακτηρίζεται χαμηλός έως μέτριος. Υπολογίζεται ότι το 30-40% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας είναι ευάλωτες στη λοίμωξη. Σε μικρό ποσοστό εγκύων παρατηρούνται σοβαρές επιπλοκές.
- Για τους ανοσοκατεσταλμένους: Ο κίνδυνος κρίνεται μέτριος. Ο οργανισμός τους δεν μπορεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Μπορεί να εκδηλώσουν χρόνια αναιμία, πανκυτταροπενία και άλλα προβλήματα. Η πανκυτταροπενία είναι τα χαμηλά επίπεδα πολλών κυττάρων του αίματος (λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια κ.λπ.). Στην ομάδα περιλαμβάνονται όλοι οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό (π.χ. λόγω καρκίνου, μεταμόσχευσης, HIV/AIDS κ.λπ.).
- Για τους ασθενείς με χρόνιες αιματολογικές νόσους: Ο κίνδυνος για τους ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο, θαλασσαιμία κ.λπ. είναι μέτριος. Ο παρβοϊός Β19 μπορεί να τους προκαλέσει παροδική απλαστική κρίση, δηλαδή οξεία επιδείνωση της αναιμίας τους.
Φωτογραφία: iStock