Iatropedia

ECDC: «Μην υποτιμάτε την γρίπη των πτηνών – Χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση»

bird flu

Οι ιοί που την προκαλούν κυκλοφορούν στα άγρια πτηνά στην ΕΕ και σποραδικά περνούν στα πουλερικά ή τα θηλαστικά.

Συστάσεις για αυξημένη επαγρύπνηση για τη γρίπη των πτηνών εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), επισημαίνοντας ότι οι ιοί που την προκαλούν εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή ήπειρο και δεν πρέπει την υποτιμάμε.

Ταυτοχρόνως όμως τονίζει πως προς το παρόν ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός. Για τους εργαζομένους με δυνητική έκθεση στη νόσο (π.χ. στην πτηνοτροφία) ο κίνδυνος είναι χαμηλός προς μέτριος.

Όπως αναφέρει το ECDC σε ανακοίνωσή του, παρακολουθεί την πορεία της νόσου τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ), οι ιοί που προκαλούν γρίπη των πτηνών κυκλοφορούν σε χαμηλά επίπεδα μεταξύ των πληθυσμών άγριων πτηνών.

Στις ΗΠΑ, υψηλής παθογονικότητας ιός γρίπης των πτηνών (HPAI) Α(H5N1) εξακολουθεί να διασπείρεται μεταξύ των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων. Ο ιός Α(H5N1) έχει επίσης μεταδοθεί σε τέσσερις εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με αυτές.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), έχουν βρεθεί μολυσμένες αγελάδες σε 140 φάρμες, σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την περίοδο από τα τέλη Μαρτίου, όταν αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα, έως τις 3 Ιουλίου 2024.

Αυξημένη ευαισθητοποίηση

«Η μετάδοση από μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο παραμένει ένα σπάνιο γεγονός», επισημαίνει το ECDC. Ωστόσο η γρίπη των πτηνών μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί σε άγρια, εκτρεφόμενα και οικόσιτα πτηνά και ζώα, οδηγώντας σε μόλυνση και εστίες στα πουλερικά και περιστασιακά στα θηλαστικά.

«Καθώς παρακολουθούμε στενά την τρέχουσα κατάσταση με τη γρίπη των πτηνών, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, υπάρχει λόγος για αυξημένη ευαισθητοποίηση αλλά όχι για αυξημένη ανησυχία», δήλωσε η Dr. Pamela Rendi-Wagner, διευθύντρια του ECDC. «Το ECDC στηρίζει δράσεις που λαμβάνουν οι εθνικές Αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτή η απειλή για την ανθρώπινη υγεία δεν πρέπει να υποτιμάται. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση και προνοητικοί στην κοινή μας συνεργασία».

Τι συνιστά

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός τονίζει ότι προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί στην ΕΕ/ΕΟΧ ανθρώπινο κρούσμα της γρίπης των πτηνών Α(Η5Ν1). Είναι όμως σημαντικό να συνεχιστεί η ενημέρωση των επαγγελματιών Υγείας για την πιθανότητα να υπάρξουν τέτοια περιστατικά.

Για την θερινή περίοδο το ECDC συνιστά να ελέγχονται για γρίπη όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με συμπτώματα συμβατά με τη γρίπη των πτηνών. Συνιστά επίσης να ελέγχονται περαιτέρω οι ασθενείς που βγαίνουν θετικοί για γρίπη Α, αλλά αρνητικοί για τους ιούς της που προκαλούν εποχιακή γρίπη.

Προσθέτει, δε, πως πρέπει να γίνεται απ’ ευθείας έλεγχος για γρίπη των πτηνών σε άτομα που είναι πιθανό να εκτέθηκαν σε αυτήν, ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικά.

Τονίζει ακόμα πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας σε επαγγελματικούς και ψυχαγωγικούς χώρους όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος  γρίπης των πτηνών στα ζώα.

Επιπλέον, το ECDC ενισχύει την υποστήριξή του προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ όσον αφορά την εργαστηριακή διερεύνηση της νόσου.

Φωτογραφία: iStock