ECDC: Προσοχή στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα το καλοκαίρι

  • Ρούλα Τσουλέα
νοσήματα
Πρακτικές συμβουλές προστασίας. Η σωστή χρήση του προφυλακτικού. Πότε συνιστάται προληπτικός έλεγχος.

Το καμπανάκι του κινδύνου για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εν όψει καλοκαιριού κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), καθώς αυξάνονται ασταμάτητα τα νέα κρούσματα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εφιστά την προσοχή στους κινδύνους που κρύβουν οι διακοπές, τα φεστιβάλ και τα ταξίδια. Σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο, αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό τα κρούσματα νοσημάτων, όπως:

  • Τα χλαμύδια
  • Η γονόρροια (ή βλεννόρροια)
  • Η σύφιλη

Το γεγονός αυτό υπενθυμίζει τους κινδύνους από τις σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις με νέους ερωτικούς συντρόφους.

Σωστή χρήση προφυλακτικού

Το ECDC τονίζει ότι είναι σημαντικό να υιοθετούμε ασφαλείς πρακτικές κατά τις ερωτικές επαφές μας. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνεται πάντοτε χρήση προφυλακτικού κατά το κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ.

Συνιστά επίσης να γίνεται προληπτικός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα πριν από τις σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις με νέο σύντροφο. Και αυτό διότι πολλά από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν προκαλούν συμπτώματα.

Αν ο έλεγχος δεν είναι εφικτός εκ των προτέρων, είναι σημαντικό να γίνεται μετά το σεξ χωρίς προφυλάξεις, ακόμα και αν δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα.

Το ECDC αναφέρει ότι ειδικά οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από τη νόσο mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων). Αυτή μεταδίδεται πρωτίστως με την επαφή με το δέρμα, επομένως και με τις σεξουαλικές επαφές. Η mpox μπορεί να μεταδοθεί πριν την έναρξη των συμπτωμάτων της.

Διαβάστε ακόμα ECDC: Καμπανάκι για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα – Νέα αύξηση το 2022

Αντίστοιχα, οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούν από λοιμώξεις που προκαλούν σοβαρή διάρροια. Τέτοιες λοιμώξεις είναι:

  • Η σιγκέλα (Shigella)
  • Η ηπατίτιδα Α

Για την προστασία από αυτές συνιστά επιπροσθέτως χρήση ελαστικών γαντιών μιας χρήσης. Συνιστά ακόμα να γίνεται αλλαγή του προφυλακτικού μεταξύ του πρωκτικού και του στοματικού σεξ.

Και τα ερωτικά βοηθήματα

Για την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα το ECDC συνιστά ακόμα να μην γίνεται κοινή χρήση των ερωτικών βοηθημάτων. Πρέπει επίσης να καθαρίζονται προσεκτικά και να απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση. Το ίδιο και όταν γίνει αλλαγή ερωτικού συντρόφου.

Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Το ευρωπαϊκό κέντρο συνιστά καλό πλύσιμο των χεριών, των γεννητικών οργάνων και της πρωκτικής περιοχής πριν και μετά την σεξουαλική επαφή.

Οι ασθενείς με διάρροια, εξ άλλου, είναι σημαντικό να αποφεύγουν κάθε σεξουαλική επαφή και να ζητούν ιατρική βοήθεια.

Το ECDC τονίζει πως είναι σημαντικό να ζητείται η συμβουλή ενός γιατρού για τους προληπτικούς εμβολιασμούς, όπως για:

  • Ηπατίτιδα Α
  • Ηπατίτιδα Β
  • Mpox

Τέλος, η προληπτική λήψη φαρμάκου (PrEP) μετά το σεξ υψηλού κινδύνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV/AIDS.

νοσήματα

Φωτογραφία: iStock